«ازدواج ‌آسان و دوری از چشم و هم چشمی» بهترین مسیر تحقق سعادت و خوشبختی

کارشناس دینی با بیان اینکه «ایمان، دیانت و صداقت» مهمترین دلیل خوشبختی زندگی دو نور رحمت الهی است، گفت: الگوگیری از زندگی حضرت زهرا (س)و علی(ع) در شکل دادن به ازدواج آسان و دوری از تجملات و دور از چشم هم چشمی ها بهترین مسیر تحقق سعادت است.

خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی؛ زینب روحانی مقدم-اول ماه ذی الحجه مزین و یادآور برگ زرینی از تاریخ است که پیوند آسمانی بهترین های بشریت، حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) را یادآور می شود.

 

ازدواجی مبارک و آسمانی که خداوند متعال آن را مقدر فرموده بود و در این روز تاریخی و پرافزون، پیشوای پارسایان، امیرالمومنین علی(ع) با سرور زنان جهان و دخت خاتم النبیین، حضرت زهرا(س) پیوند عشق، وفاداری و محبت بست و اسمانی ترین و نورانی ترین پیوند عالم در این روز رقم خورد و به ثبت رسید.

 

ازدواج یکی از نیازهای اصلی جامعۀ بشری است که همیشه و در هر جامعه ای با مشکلات و چالش های فراوان روبه رو بوده است. ازدواج ساده و باصفا و پر از عشق حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) می تواند الگویی برای جوانان امروزی باشد.

 

در جامعۀ امروز ما عدم اجرای صحیح سنت ازدواج در برخی از موارد به یک معضل مهمّ اجتماعی و خانوادگی تبدیل شده است؛ بالا رفتن سن ازدواج از یک طرف و ازدواج های انجام شده ای که دچار مشکل طلاق واقعی و عاطفی می شود از طرف دیگر بر مشکلات خانواده و اجتماعی می افزاید. شاید بتوان گفت در موضوع ازدواج سه عامل «جهیزیه»، «مهریه» و «مراسمات و تشریفات» موجب بروز برخی مشکلات می شوند.

 

درست است که مشکلات اقتصادی بسیاری در جامعه وجود دارد اما این را هم بدانیم که حضرت علی(ع) برای پا پیش گذاشتن ازدواج با حضرت زهرا(س) هیچ سرمایه خاصی نداشتند اما با توکل بر خدا و اعتماد به رزاق بودن خداوند و نعمت های بعد از ازدواج، در این مسیر قدم گذاشتند.

 

*پیوند آسمانی دو نور رحمت الهی

از حوادث سال دوم هجرت ازدواج میمون و مبارک امیر المؤمنین علی(ع) با فاطمه دختر رسول خدا(ص) بود که به امر پروردگار صورت گرفت.

 

چنانکه در روایات بسیاری از شیعه و اهل سنت رسیده است، چنان بود که چون حضرت فاطمه(س) به سن رشد رسید بزرگان اصحاب آن حضرت از مهاجر و انصار برای خواستگاری فاطمه به نزد رسول خدا(ص) آمدند و پاسخی که پیغمبر خدا به همه آنها می داد این بود که من در مورد ازدواج فاطمه منتظر فرمان و دستور خدا هستم و گاهی هم صغر سن و کم سالی فاطمه را دلیل بر رد درخواستشان ذکر می فرمود و کسی که تا به آن روز به این عنوان نزد پیغمبر(ص) نرفته بود، علی(ع) بود.

 

روزی عمر و ابوبکر که هر کدام برای خواستگاری رفته بودند و همان پاسخ را شنیده بودند با خود گفتند: چنین به نظر می رسد که رسول خدا(ص) فاطمه را برای علی نگاه داشته، خوب است به نزد علی برویم و او را برای این منظور نزد پیغمبر بفرستیم و از آن سو جبرئیل نیز نازل شده و دستور ازدواج فاطمه را با علی(ع) از طرف خدای تعالی به پیغمبر ابلاغ کرد.

 

برای این منظور روزی به جستجوی علی(ع) رفته و او را در نخلستانی که مشغول آبیاری درختان خرما بود پیدا کردند و پیشنهاد خواستگاری کردن فاطمه(ع) را از رسول خدا(ص) بدو دادند و علی(ع) نیز که خود مایل به این کار بود با پیشنهاد آن دو نفر دست از کار کشید و پس از آنکه وضو ساخته و دو رکعت نماز خواند به خانه رسول خدا(ص) آمد ولی شرم و حیا مانع شد که منظور خود را بر زبان آورد و رسول خدا(ص) از وضع ورود و نظر کردن به چهره علی(ع) مقصود او را دانسته بدو گفت: برای خواستگاری فاطمه آمده ای؟ و چون پاسخ مثبت شنید از او پرسید: برای انجام این کار از مال دنیا چه دارد؟

 

حضرت علی(ع)عرض کرد: شمشیری و اسبی و زره ام و شتر آبکشم. پیغمبر فرمود: اما شتر آبکش و شمشیر و اسب را که نمی توانی صرف این کار کنی و همه آنها مورد حاجت توست ولی زره خود را می توانی صرف این کار کنی.

 

علی(ع) به بازار آمد و زره خود را به ۴۸۰ درهم فروخت و آن پول را آورده در دست پیغمبر ریخت، آن حضرت نیز مقداری از آن پول را به مقداد بن اسود داد تا جهیزیه ای برای فاطمه تهیه کند، مقداد هم به بازار رفته و سنگ آسیایی با ظرفی برای آب و تشکی از پوست خریداری کرده به نزد رسول خدا(ص) آورد و آن حضرت به کمک یکی از زنان وسایل ازدواج و زفاف زهرا(س) را فراهم کرد و پس از جنگ بدر مراسم زفاف و عروسی انجام شد.

 

به مناسبت فرارسیدن سالروز ازدواج و پیوند آسمانی دو نور خدا، حضرت علی علیه السلام و حضرت زهرا سلام الله علیها به سراغ یکی از کارشناسان حوزه دین رفتیم. گفتگوی اختصاصی خبرنگار خبرگزاری شبستان با حجت الاسلام علیرضا زارعی-امام جمعه بشرویه- را به شرح ذیل می خوانید؛

 

۱-حضرت زهرا(س) چرا حضرت علی(ع) را انتخاب کردند؟ در دین مبین اسلام نهادی مقدس تر از خانواده وجود ندارد و زمینه شکل گیری این نهاد مقدس، ازدواج پاک و آسان است که معیار این ازدواج باید دیانت، صداقت و معنویت باشد.

 

دلیل اینکه حضرت زهرا سلام الله علیها، امیرالمومنین(ع) را در بین خواستگار های متعدد به همسری انتخاب کرد، معیار انتخابشان الهی بودن و ایمان و صداقت و دیانت امیرالمومنین علی علیه السلام بود که برای فاطمه زهرا سلام الله علیها اهمیت داشت.

 

۲-هم کفو بودن به چه معنا است و آیا حضرت علی(ع) و حضرت زهرا (س) هم کفو بودند؟ و در این راستا چه ویژگی هایی باید مدنظر قرار گیرد؟ هم کفوی در ازدواج به معنی همتایی و وجود تناسب است البته نه فقط تناسب در سن و سال و در سرمایه و ثروت و در قوم و قبیله ای بودن و در شهری و روستایی بودن و در مدرک علمی و آموزشی بلکه تناسب در گرایش های فکری و فرهنگی و تناسب در گرایش‌های اعتقادی و تناسب در مباحث اخلاقی است.

 

دقیقاً این همکفوی در حضرت زهرا سلام الله علیها و امیرالمومنین علیه السلام بود. امام صادق علیه السلام می فرمایند که اگر خدا امیرالمومنین را برای فاطمه خلق نمی کرد برای او هم کفو و مانندی در روی زمین یافت نمی شد.

 

۳-مهریه حضرت زهرا(س) چه میزان بود و چه درسی به جوانان می دهد؟ بعد از مراسم خواستگاری امیرالمومنین علیه السلام از حضرت زهرا(س)، پیامبر(ص) از علی علیه السلام سوال کرد یا علی چه چیزی داری به عنوان مهریه همسر قرار دهیم، ایشان فرمود که پدر و مادر فدایت من در زندگی جز شمشیر و زره و شتر چیز دیگری ندارم.

 

پیامبر(صلى الله علیه وآله) فرمود: درست است، شمشیرت به هنگام کارزار با دشمنان اسلام مورد نیاز است و با شتر نیز باید نخلستان را آب دهى، و در مسافرت ها از آن استفاده کنى؛ بنابراین تنها زره را مى توانى مهریه همسرت بنمایى، و من دخترم فاطمه را در برابر همین زره به عقد تو درآوردم.

 

شاید بیشترین قیمتى که در تواریخ درباره این زره نوشته شده، پانصد درهم است؛ این از یک سو اما از سوى دیگر در حدیثى مى خوانیم که فاطمه(علیها السلام) از پدرش خواست مهر او را شفاعت گنهکاران امت در قیامت قرار دهد، این درخواست قبول شد و جبرئیل فرمان آن را از آسمان بر پیامبر(صلى الله علیه وآله) نازل کرد.

 

مهمترین پیام مهریه فاطمه زهرا سلام الله علیها این است که در زندگی مشترک مهریه سنگین و آن چنانی موجب خوشبختی و سعادت نیست و صداقت، دیانت ایمان مهر و محبت است که موجبات خوشبختی زوج را فراهم می کند که بسیار مهریه های سنگینی که خود این مهریه ها موجب اختلاف در زندگی ها شده و شیرینی زندگی ها را از زوجین سلب کرده است.

 

۴-آیا در قرآن کریم به مسئله ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) اشاره شده است؟ سوره یا آیه ای که به صراحت در مورد ازدواج پر خیر و برکت امیرالمومنین علیه السلام و حضرت زهرا(س) نامی از آن آورده شده باشد نیست ولی طبق شواهد و قرائنی که در تاریخ وجود دارد سوره کوثر که منسوب به حضرت زهرا سلام الله علیها است اشاره به نتیجه ازدواج پر خیر و برکت امیرالمومنین علیه السلام با حضرت زهرا(س) دارد که به برکت این ازدواج فرزندانی خداوند عطا کرد که از آن توطئه ابتر بودن پیغمبر(ص) خارج شد.

 

همچنین در آیه‌ای از سوره «رحمن» چنین آمده که «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیَانِ... یخَرُجُ مِنهْمَا اللُّؤْلُؤُ وَ الْمَرْجَان؛ دو دریا را روان کرد تا با یکدیگر تماس پیدا کردند... و از آن دو مروارید و مرجان بیرون می‌آید.» در تفسیر این دو آیه، در روایات آمده که منظور از دو دریا حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) و منظور از مروارید، امام حسن(ع) و مرجان، امام حسین(ع) است.

 

۵-با توجه به اینکه مجالس عروسی امروزی با تجملات فراوان برگزار می شود، جوانان از ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) چه درسی می توانند بیاموزند؟ مهمترین درس زندگی حضرت زهرا سلام الله علیها این است که اگر بخواهیم حلاوت و شیرینی در زندگی محقق شود پایبندی به مسائل دینی و مقید شدن به ارزش ها و دوری از تجملات و چشم و هم چشمی ها را سر لوحه کار قرار دهیم.

 

قطعا این موضوعات رمز حلاوت و شیرینی زندگی ها است و برای رسیدن به این مرحله قناعت، بهترین راهکار محسوب می شود.

 

۶-اصول موثر در تحکیم زندگی حضرت علی و فاطمه (علیهما السلام) چه بود که زوجین امروزی الگوی خود قرار دهند؟ یکی از اصول مهم و تاثیرگذار در زندگی مشترک امیرالمومنین علیه السلام، همدلی و همراهی این بزرگواران در مراحل مختلف زندگی است.

 

اگر امروز جوانان به دنبال سعادت و خوشبختی هستند و می خواهند آینده ی خوبی در زندگی مشترک داشته باشند الگوگیری از زندگی حضرت زهرا سلام الله علیها و امیرالمومنین در شکل دادن به ازدواج آسان و دوری از تجملات و دور از چشم هم چشمی ها بهترین مسیر تحقق سعادت است.

 

۷-چه توصیه ای به جوانان و زوجین امروزی دارید؟ جوانان عزیز باید بدانند که دشمن برای سست کردن بنیان خانواده برنامه های متعددی رو دارد و از هر وسیله و ابزاری در شبکه های اجتماعی و فضاهای مجازی برای از بین بردن بنیان خانواده استفاده می کنند.

 

 

 

کد خبر 1273857

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha