خبرگزاری شبستان – چهارمحال و بختیاری:
مسجد نهال خودباوری، خلاقیت و روحیه هنری را در وجود افراد تقویت می کند، مسجد محیطی سالم، مملو از آرامش روحی و به دور از هرگونه تشویش ذهنی بوده و می توان جسم و روح را در آن پرورش داد، پیوند کانون های فرهنگی و هنری با مساجد سبب شده تا از ظرفیت مسجد به بهترین نحو بهره گیری شود و این موضوع تاکنون نتایج مطلوبی در پی داشته است.
کانون های فرهنگی هنری مساجد جوانان را تبدیل به سرمایه های اجتماعی می کند که نتیجه این مهم هرچند ممکن است در درازمدت خود را نشان دهد اما بسیار موثر است، از سوی دیگر فعالیت های فرهنگی و هنری در مساجد موجب رونق این مکان های مقدس می شود و جذب اقشار مختلف مردم به ویژه جوانان و نوجوانان به مسجد را به همراه دارد.
در خصوص اهمیت کانون های فرهنگ و هنری مساجد باید گفت که این کانون ها بستر امن و مناسبی برای اشاعه فعالیت های هنری و فرهنگی هستند.
زیرساخت های مناسب کانون ها و توجه به امور هنری با محوریت مسجد سبب شده تا استعدادهای خوبی در این زمینه شکوفا و پرورش داده شود، از آنجا که نمی توان از نقش معنوی و هدایتگر مسجد در پیشرفت فعالیت های هنری طراز اسلامی غافل شد، ضروری است تا از این ظرفیت هرچه بیشتر برای تربیت و پرورش استعدادهای نهفته جوانان و نوجوانان بهره گرفت.
امروز پس از گذشت ۴۴ سال از عمر انقلاب اسلامی کانون های مساجد به مراکز تاثیرگذار در حوزه های مختلف تبدیل شده که باید از ظرفیت و پتانسیل عالی این مراکز استفاده شود.
در همین راستا در مصاحبه ای با حجت الاسلام رضا اسماعیلی امام جماعت مسجد سلمان فارسی شهرک منظریه شهرکرد به تشریح و تبیین فعالیت های این مسجد و کانون فرهنگی هنری شهدای دانش آموز که در روز ۱۹ مهرماه سال ۱۳۹۸ و همزمان سالروز بیانات تاریخی مقام معظم رهبری در خصوص کانون های مساجد افتتاح شد، پرداختیم که مشروح آن را در ادامه می خوانید:
نقش و جایگاه کانون های فرهنگی و هنری در پیشبرد برنامه های مسجد را چگونه ارزیابی می کنید؟
حجت الاسلام اسماعیلی: امروز کانون های فرهنگی و هنری به بازوی توانمند مسجد تبدیل شده اند و اقدامات ارزشمند و تاثیرگذاری در عرصه مسجد انجام می دهند بطوریکه اقداماتی که اکنون در کانون مسجد انجام می شود زیرمجموعه فعالیت های کانون های مساجد قرار گرفته و کانون ها به محور این فعالیت های تبدیل شده اند.
اسماعیلی امام جماعت مسجد سلمان فارسی شهرک منظریه شهرکرد گفت: کانون های مساجد در بسیاری از موارد می توانند راهگشا باشند از همین رو باید با مدیریت جامع و صحیح این کانون ها را در مسیر رسالت اصلی خود قرارداد.
کانون های فرهنگی هنری مساجد در پیشبرد اهداف فرهنگی نظام چه نقشی ایفا می کنند؟
امام جماعت مسجد سلمان فارسی شهرک منظریه شهرکرد: کانون های فرهنگی هنری مساجد همانطور که از اسم آن پیدا است کانون های فرهنگی و هنری هستند که بیشترین رسالت را در این حوزه ایفا می کنند اما آنچه می تواند در تحقق این اهداف کانون ها را موفق و سربلند کند، نقش رهبری و مدیریت این کانون ها است، در واقع نقش مسئول کانون بسیار مهم و تعیین کننده است.
وی با ذکر اینکه مسجد پایگاه جریان سازی است چون چند رکن مهم اعم از امام مسجد، مسجدیها و پایگاه مسجد را دارد، ادامه داد: مسجد به تعبیر مقام معظم رهبری باید محل انتشار خوبیها باشد، امام جماعت نیز نباید تنها به این عنوان اکتفا کند بلکه نقش واقعی امام یعنی جلوداری حرکت مردم و راهبری و هدایت آنان در مسیر صحیح را ایفا کند و گفتمانساز باشد.
کانون های فرهنگی و هنری چه تاثیری در جذب جوانان و نوجوانان به نهاد مسجد دارند؟
حجت الاسلام اسماعیلی گفت: کانون های فرهنگی هنری تاثیر بسزایی در جذب کودکان، نوجوانان و جوانان به مساجد دارند که باید با برنامه ریزی صحیح و مبتنی بر سیستم مدیریتی ایفای نقش کنند، به این نحو که کانون ها باید دارای ورودی، خروجی و برنامه مشخصی باشند، کانون ها باید سیستم وار فعالیت کنند و با جذب جوانان و نوجوانان به کانون مسجد، دارای خروجی مطلوب و عرضه جوانان مومن انقلابی و مفید به جامعه باشند.
حجت الاسلام اسماعیلی افزود: اگر کانون های فرهنگی و هنری نقش خود را بخوبی ایفا کنند، پویایی و نشاط مساجد را نیز به همراه خواهند داشت.
وی ادامه داد: مسجد تنها محلی برای عبادت نیست بلکه باید به همه جوانب و امور زندگی مردم نیز توجه داشته باشد، همانطور که پیامبر گرامی اسلام (ص) در صدر اسلام مسجد را محور جامعه قرار داده بودند و همه امور مردم در مسجد انجام می شد، امروز نیز این نقش باید احیا شود و کانون های فرهنگی هنری ابراز مناسبی برای احیای این نقش محوری مساجد در زندگی مردم به شمار می روند.
این روحانی فعال به نقش آفرینی مساجد در زمان شکلگیری انقلاب و دفاع مقدس هم اشاره ای کرد و گفت: در آن دوران، مساجد به پایگاه هایی برای انجام اقدامات پشتیبانی و هماهنگی و... اختصاص داشت ضمن اینکه مسجد پایگاه نیروسازی برای مبارزات انقلابی و سپس تربیت رزمندگان اسلام برای دفاع علیه زیادهخواهی متجاوزان بودند؛ برای مصداق عینی فرایند نیروسازی مسجد میتوان از سردار شهید قاسم سلیمانی نام برد، نامگذاری طرح سراسری مسجد، سنگر سلامت با نام طرح سردار سلیمانی برای مقابله محله محور و مسجد محور با ویروس منحوس کرونا، ابتکار بجا و شایستهای بود که این طرح همچنان در حال انجام است.
نقش کانون های مساجد را در خنثی سازی اهداف دشمن چگونه ارزیابی می کنید؟
امام جماعت مسجد سلمان فارسی شهرک منظریه شهرکرد گفت: کانون های مساجد با تاسی از مکتب حسینی (ع) و با الگوگیری از زندگی ائمه اطهار (ع) می توانند به راحتی با هجمه های فرهنگی دشمن مقابله کنند.
وی ادامه داد: کانون های مساجد برای مقابله با هجمه های فرهنگی دشمن در ابتدا باید فعالیت های تخصصی خود را توسعه دهند و سپس با مکمل شدن فعالیت های همدیگر این زنجیره را تکمیل کنند.
اسماعیلی در تشریح ویژگیهای مسجد طراز اسلامی، بیان کرد: مسجد این ظرفیت را دارد که تمام فعالیتهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، قضاوت میان مردم، معیشت، کمک به نیازمندان و غیره را ساماندهی و راهبری کند، بر این اساس، مسجد میتواند نقطه آغاز و پایگاه مهم حل مشکلات و مسائل مردم باشد، با این حال امروزه این ظرفیت و اهمیت مساجد کمتر در میان مردم نهادینهسازی شده است و باید گفت که مسجد از سبد بسیاری از خانوادهها خارج شده است.
وی با ذکر اینکه تمام دغدغه امام مسجد و مسجدیها مردم هستند، گفت: در چنین مسجدی، نگاه امت به امام و نگاه امام مسجد به امت است، درواقع راه جذب جوانان به مسجد، تسخیر قلب آنان است و انس و الفت مردم باید افزایش یابد. امروزه اهمیت مسجد در نگاه بسیاری از مردم تا جایی تقلیل یافته و محدود شده که تنها بهعنوان محل عبادت به مسجد نگاه میشود حال آنکه مسجد کارکردهای فراوانی دارد که محور آنها عبادت است لذا شکلگیری فعالیتها و خدمترسانی در دل مسجد باید در راستای تحقق عبادت واقعی باشد و به نظر میرسد این کارکردها از مسجد سلب شده است.
مسجد سلمان فارسی برای جذب جوانان و نوجوانان چه برنامه هایی در دستور کار قرار داده است؟
حجت الاسلام اسماعیلی ادامه داد: در بدو کار، یک طراحی عملیات دقیق انجام شد تا اهداف و افقها بر طبق ویژگیهای مسجد طراز تعیین شوند که بر این اساس، چندین ساحت عملیاتی و چندین کمیته تخصصی با حضور اهالی محله تشکیل شد. اساس مسجد کار فرهنگی است که البته تنها شامل برگزاری محافل مذهبی و دعا و قرائت زیارت و این دست فعالیتها نمیشود بلکه فعالیتهای فرهنگی دامنه وسیعی دارد که مسجد را به پایگاه انسانسازی تبدیل کند و آحاد جامعه را از دل مصائب و ناهنجاریها بیرون بکشد و در زیر چتر مسجد، آنان را در مسیر صلاح و برکت قرار دهد.
وی یکی از طرحهای موفق فرهنگی مسجد حضرت سلمان منظریه را تشویق دختران به حفظ حجاب اسلامی برشمرد و توضیح داد: در این راستا، طرحهایی تدوین و اجرا شد که برگزاری اردوهای ۲۴ ساعته برای دختران با موضوع حجاب از جمله این طرحها بود که خروجی مجموعه این کارها قابل تامل است و تا کنون قریب به ۷۰ بانوی بدحجاب پوشش اسلامی چادر را انتخاب کردهاند و برخی از آنان جزو مسجدیهای فعال منطقه هستند. اساس کار در مسئله حجاب، لحاظ کردن پیوست فرهنگی و اجتماعی بوده و درب مسجد به دور از خط کشی و حصارکشی به روی همه مردم باز است.
این روحانی فعال اهمیت ورزش را یادآور شد و گفت: اگر ورزش در کنار فعالیتهای مسجدی قرار گیرد قطعا پایههای غنی سازی و تکامل شخصیت انسان محکمتر میشود لذا به این مسئله نیز توجه خاصی شده و یک باشگاه مجهز با تمامی امکانات و مربیان ورزشی در اختیار جوانان منطقه قرار گرفته است که این باشگاه با مشارکت بالای خیران و البته کمکهای هرچند محدود اداره ورزش و جوانان تکمیل و تجهیز شده است. این باشگاه توانسته است شمار زیادی از جوانان منطقه را به سمت فعالیتهای ورزشی سوق دهد که این جوانان مجدانه پیگیر ورزش و پیشرفت تا ردههای بالاتر هستند، ضمن اینکه در فعالیتهای عبادی، فرهنگی، اجتماعی و... مسجد نیز فعالانه مشارکت دارند. با توجه به فعالیت چهار باشگاه خصوصی در منظریه و هزینههای گزاف این اماکن، باشگاه مسجد با سطح بالای امکانات، با استقبال گسترده جوانان مواجه شده است.
حجت الاسلام اسماعیلی تصریح کرد: در برنامه های مسجد چهار محور تعریف شده است، یک دسته فعالیت های فرهنگی است که در همین راستا یک هیئت تشکیل شده و به صورت مستمر جلسات این هیئت برگزار می شود و امور فرهنگی مسجد رصد می شود .
وی ادامه داد: برگزاری کلاس های حفظ و قرائت قرآن، مراسم های دعا و نیایش، اجرای برنامه تئاتر، راه اندازی کلاس های آموزش هنر نظیر آموزش خیاطی، نقاشی و تزیین حنا، ترویج امر عفاف و حجاب و ایجاد جاذبههای فرهنگی برای گرایش به پوشش چادر از دیگر این فعالیت ها به شمار می رود.
بخش دیگری از فعالیتها در گروه فعالیت های اجتماعی قرار دارد که در این حوزه تلاش شد تا با مهارت آموزی به افراد زمینه اشتغال آنها را فراهم کنیم، راه اندازی مشاغل خانگی به ویژه برای زنان سرپرست خانوار از مهمترین این فعالیت ها است.
ارائه مشاوره های فرهنگی برای جلوگیری از آسیبهای اجتماعی، برپایی بازارچه هفتگی، پخش هفتگی فیلمهای روز سینمای ایران، تحت پوشش قراردادن خانواده های بی بضاعت و راه اندازی صندوق قرض الحسنه مسجد و اعطای وام به نیازمندان از دیگر فعالیت های اجتماعی مسجد است.
در حوزه علمی نیز باشگاه مطالعه کتاب راه اندازی شده است، همچنین کلاس های تقویتی برای کنکور تعریف شده است، یکی دیگر از مهمترین فعالیت های علمی مسجد، انجام فعالیت های مطالعاتی بر بیانات مقام معظم رهبری است به نحوی که بیانات مقام معظم رهبری را استخراج و برای پیشبرد برنامه های مسجد سرلوحه کار خود قرار داده ایم.
مسجد در حوزه ورزشی نیز فعال است و هم اینک ۱۲ رشته ورزشی فعال در مسجد به افراد علاقمند عرضه می شود، شورای ورزشی مسجد تعریف شده و از این طریق شاهد حضور بیش از پیش جوانان و نوجوانان به همراه خانواده های خود در کلاس های ورزشی مسجد هستیم.
نظر شما