خبرگزاری شبستان – خراسان جنوبی؛ زهرا مهرور- اینجا خیابان عدالت کوچه شهید فلاحی، منطقهای در جنوب مرکز استان خراسان جنوبی است که ۳۳ سال پیش با تلاش اهالی محل بنای اولیه مسجدی با نام «باقرالعلوم» را گذاشتهاند. مسجدی که نام متبرک امام باقرالعلوم(ع)، بر کتیبه کاشیکاری سردرش حک شده و همه اهالی محله به نوعی خود را خدمتگزار امام همنام با مسجد میدانند. برنامهریزی و تدارک کارهای بزرگ توسط امامجماعت و هیئت امنای این مسجد با همکاری جوانان محل در این مسجد موجب شده تا اینجا محل امید بسیاری از مردم محل و حتی خارج از محله باشد. مسجدی که درهای آن بعد از برگزاری هر نماز بسته نمیشود و از ابتدای فریضه صبح تا شب محل حضور مردم به ویژه نوجوانان و جوانان است.
این مسجد تماما توسط اهالی محله ساخته شد
در قدم اول به سراغ یکی از اعضای هیئت امنای این مسجد میرویم تا برایمان از حال و هوای اولین روزهای ساخته شدن این مسجد در این منطقه بگوید. «پرویز اکبری» از بنیانگذاران و عضو هیئت امنای مسجد باقرالعلوم(ع) در گفتگو با خبرنگار شبستان میگوید: از دهه ۶۰ تلاش برای ایجاد یک مسجد در این منطقه آغاز شد. کار احداث مسجد از سال ۱۳۶۹ تماما با کمکهای مالی اهالی محله صورت گرفت. شاید یکی از دلایل محبوبیت این مسجد و توجه مردم به آن، همین کمکهای مالی و بدنی بود که خود اهالی انجام دادند و به نوعی خشت خشت این مسجد را مردم روی هم گذاشتند. هم اکنون مسجد، ۲ هزار مترمربع بنای دارد که علاوه بر مسجد شامل خانه عالم، خانه خادم، سالن، آشپزخانه، کنون فرهنگی و هنری، پایگاه بسیج خواهران و برادران، اتاق مهد کودک، حسینیه بانوان و مغازههای اطراف آن است.
وی ادامه میدهد: در حال حاضر حدود ۳- ۴ سالی میشود که توسعه مسجد و ساخت حسینیه به مساحت یکهزار مترمربع در دست اجرا است چون در مناسبتهای خاص با کمبود فضای مواجه میشویم. تاکنون ۲ میلیارد تومان هزینه شده و با توجه به افزایش قیمتها هنوز حدود هفت میلیارد تومان دیگر برای تکمیل پروژه نیاز است.
راهاندازی موسسه خیریه برای کمک به افراد نیازمند سایر محلات سطح شهر از اقدامات این مسجد است. اکبر میافزاید: در محدوده مسجد باقرالعلوم(ع) تعداد افراد نیازمند کم است لذا ما با هفت مسجد محلات کمبرخوردار شهر همکاری داریم و کمکهای مومنانه را از طریق خود همان مساجد در بین افراد نیازمند توزیع میکنیم چون موازکاری صورت نگیرد تا یک خانواده از چند جا کمک دریافت کند و یک خانواده بینصیب بماند.
از فراهم کردن زمینه ازدواج جوانان تا قالیبافی برای بازسازی عتاب عالیات
مشاوره و فراهم کردن زمینه ازدواج جوانان محل، یکی از اقدامات خیرخواهانه این مسجد طی سالهای اخیر بوده است. در بخش خواهران این مسجد فهرستی از دختران و پسران مجرد و در آستانه ازدواج با درج مشخصات کامل توسط بانویی امین که یکی از اهالی محل بوده تهیه شده است و در صورت وجود معیارهای مشترک، خانوادههای این افراد را با یکدیگر آشنامی کند و زمینه ازدواج آنان فراهم میشود.
همچنین در این زمینه صندوق خیریه مسجد برای دختران نیازمند با کمکهای مالی خیران فعال است، به طوری که در حد توان در این سالها ۸۵ کمک جهیزیه به زوجین نیازمند اهدا شده است. وی ادامه میدهد: تاکنون صندوق قرضالحسنه مسجد به افراد بسیاری وام بدون بهره و کارمزد داده است. کمک برای اجاره و رهن مسکن، خرید گوشی هوشمند در ایام کرونا، خرید وسایل ضروری زندگی، اشتغال خانوادههای بیبضاعت نیز از دیگر برنامههای مالی این صندوق است.
از دیگر برنامههایی که در مسجد اجرایی شده و مورد استقبال هم قرار گرفته است، راهاندازی کارگاه قالیبافی ستاد بازسازی عتبات عالیات است که در آن زنان هنرمند قالیباف داوطلبانه و بدون هیچ گونه درخواست و دستمزدی و براساس نیات خالصانه خویش گره بر گره میزنند تا فرشی بافته و در بازار فروخته شود و در آمد حاصل از آن صرف بازسازی عتبات در نجف و کربلای معلی شود. همه اینها در سایه این به دست آمده که این محله، مسجد فعالی داشته است.
به گفته دبیر هیئت امنای مسجد باقرالعلوم(ع)، در طول سال تمام مناسبت های ملی و مذهبی و مراسم معنوی اعتکاف در این مسجد برگزار میشود اما در مراسم سالروز میلاد و شهادت امام باقر(ع) به صورت ویژه و با اطلاعرسانی عمومی و با شور و حال خاصی میزبان محبان اهل بیت(ع) هستند.
تلاشهای خالصانه برای مسجد محله محور و محله مسجدمحور
«مسجد، محل پمپاژ فکرها و پراکندن وظایف مختلف و کشاندن مردم به کارهای گوناگون است. مسجد، پایگاه فعالیتهای اجتماعی است». این جملات، گوشهای از بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار با ائمه جماعات مساجد است که اهمیت مسجد را نه فقط به عنوان محل عبادت، که به عنوان یک پایگاه اجتماعی و فرهنگی بیان میکنند. فعالیتهای مسجد یک محله میتواند تأثیرات بسیاری بر آن محله و اجتماع داشته باشد. در همین رابطه با «حجتالاسلام احمد رضایی»، یکی از سه امام جماعت مسجد امام باقرالعلوم(ع) که از سال ۱۳۹۳ در این مسجد حضور دارد، در خصوص فعالیتهایی که در این مسجد صورت میگیرد به گفتگو مینشینیم.
وی درباره ساعات باز بودن مسجد میگوید: مسجد باقرالعلوم(ع) تقریبا در تمام طول روز باز است و هر ساعت برنامهای در آن در جریان است. از همان ابتدا با برنامهریزی تلاش کردیم اتفاقات خوبی را رقم بزنیم تا به عنوان مسجد محله محور و محله مسجدمحور فعالیت داشته باشیم که الحمدالله با همت مردم و جوانان قدم به قدم پیش میرویم اما هنوز تا حد مطلوب فاصله داریم.
حجت الاسلام رضایی با اشاره به اینکه مسجد نه فقط برای مسجدی بلکه بایستی در همه اقشار محله اثرگذار باشد، میافزاید: پایگاه بسیج خواهران و برادران، کانون فرهنگی و هنری و موسسه خیریه در این مسجد فعال است که با اجرای برنامههای متنوع سعی کردند زمینه حضور مردم بهویژه نوجوانان و جوانان فارغ از هر تیپ و قیافه را در مسجد فراهم کنند.
رابطهی مردم و امام جماعت مسجد
امام جماعت مسجد باقرالعلوم(ع) بیرجند میافزاید: امام جماعت در روند رشد معنوی و فرهنگی و فعالیت اجتماعی و سیاسی محله نقش بسزایی دارد اگر چه که مردم هم بایستی همراهی کنند والا اگر امام معصوم(ع) هم امامت کند و مردم همراه و همسو نشوند موفق نخواهد شد.
وی ادامه میدهد: حداقل حمایت مردم حضور در فضای معنوی مسجد است و این را هم بگوییم که ما علاوه بر بحثهای فرهنگی خود مسجد، هیئت مذهبی امام باقرالعلوم(ع) نیز در حال فعالیت است که در ایام محرم و صفر و مناسبتهای مذهبی اجرای برنامه دارند. جلسات معرفتی و معنوی مسجد به صورت تناوبی برگزار میشود و در مناسبتهای مختلف از روحانیون منبری خوب دعوت میکنیم که مردم نهایت استفاده را از برنامههای مسجد ببرند.
حجت الاسلام رضایی میگوید: یکی از ویژگیهای این مسجد استفاده از ظرفیت جوانان و وحدت و همدلی در بین ارکان مسجد است البته اختلافنظر و سلیقه وجود داشته که مدیریت شده است تا تنشی ایجاد نشود.
مسجدی که کانون نشاط است
کانون فرهنگی هنری مسجد باقرالعلوم (ع) بیرجند در سال ۱۳۷۵ تاسیس شده است و اکنون با حدود ۵۰۰ عضو به فعالیتهای خود در این مسجد میپردازد. هم معلم باشی و هم مدیر کانون فرهنگی هنری یک مسجد، وقت و انرژی فراوانی را میطلبد اما «علی کاربر» از پَس هر دو این مسئولیتها برآمده و علاوه بر مدیریت کانون فرهنگی هنری باقرالعلوم(ع) بیرجند، در کسوت معلمی نیز فعالیت دارد.
وی از سال ۱۳۸۳به عنوان مدیر کانون فرهنگی هنری باقرالعلوم(ع) زمینه حضور بسیاری از کودکان و نوجوانان را به عرصه برنامههای فرهنگی و مذهبی با محوریت مسجد و مدرسه را فراهم آورده است. این کانون جزو کانونهای تخصصی استان میباشد و کتابخانه «نور پنجم» با بیش از ۶ هزار جلد کتاب در موضوعات متنوع و با تجهیزات لازم فعالیت دارد.
کاربر میگوید: در طول سال فعالیتهای مختلف فرهنگی و هنری و ورزشی و آموزشی در این کانون انجام میدهیم تا بتوانیم جوانان و نوجوانان بسیاری را به سمت کانون و مسجد جذب کنیم. اجرای طرح تلاوت نور، برگزاری دورههای آموزشی، بازدید از اماکن مذهبی و زیارتی، نمایش فیلم، بازدید از مراکز فنی و صنعتی، برپایی نمایشگاه از آثار و هنرهای دستی کارآموزان کلاسهای طرح اوقات فراغت، تجلیل از برگزیدگان، مسابقات کتابخوانی، مشاوره، شرکت در راهپیماییها، جلسات هفتگی آموزش قرآن و تفسیر نهج البلاغه، ویزیت رایگان پزشکان متخصص و طب اسلامی، برگزاری جلسات ادعیه، جلسلت سخنرانی پیرامون آشنایی با مسائل سیاسی روز ایران و جهان، راهاندازی کانال مسجدنیوز، برگزاری یادواره شهدا و ... تنها اشارهای کوتاه به برخی از فعالیتهای کانون فرهنگی و هنری باقرالعلوم(ع) در طی این سالهاست.
از دیگر فعالیتهای برجسته این کانون برگزاری جلسات جشن و عزاداری ائمه اطهار(ع) است که در کلیه این جلسات برنامههای متنوع سخنرانی، مولودیخوانی و مداحی، مسابقات فرهنگی و هنری با اهدای جوایز صورت میگیرد. مسجد باید پاسخگوی نیازهای همه گروهها و مقاطع سنی باشد. اینجا نیز با برپایی مهد غنچههای انتظار علاوه بر انجام مراسم ملی و مذهبی برای کودکان و نوجوانان در طول ایام سال برنامههای شاد در قالب مسابقات فرهنگی، هنری و سرگرمیهای مفید در راستای یک مهد قرآنی برگزار میشود تا کودکان ساعتی را در مسجد سپری کنند و خانوادهها نیز با آرامش به عبادت و دیگر برنامههای مسجد مشغول شوند.
مدیر کانون فرهنگی هنری باقرالعلوم(ع) بیرجند به معرفی یکی از نخبگان این کانون میپردازد و بیان میکند: آقای مصطفی عباسی هنرمند جوان مسجدی است که در زمینه نقاشی سیاه قلم هنرنمایی ویژهای بهخصوص در طراحی تمثال شهدای گرانقدر دفاع مقدس، مدافعان حرم و وطن دارد که نمونه آثارش در وردی مسجد به نمایش گذاشته شده است و برخی از این آثار نیز در جلسات مختلف و با حضور مسئولان به خانواده شهدا تقدیم شده است. همچنین اساتید، فرهنگیان، مهندسان و پزشکان و قضات توانمند نمونههای دیگری از خروجیهای مثمر ثمر این کانون و مسجد است.
وی از آغاز فعالیتهای تابستانه غنیسازی اوقات فراغت کانون فرهنگی هنری مسجد باقرالعلوم(ع) بیرجند با شعار «مسجد کانون نشاط» از سوم تیرماه خبر داد و گفت: قرآنی شامل رشته های الفبای عربی، حفظ، روخوانی، روانخوانی و تجوید در دو سطح کودکان ونوجوانان، زبان انگلیسی، ریاضی، رایانه، اوریگامی، نقاشی و طراحی، خوشنویسی، ورزشهای رزمی جودو، ووشو و دفاع شخصی، آشنایی با تعمیرات و نگهداری خودرو در حال برگزاری است.
مدیر کانون فرهنگی هنری باقرالعلوم(ع) بیرجند با اشاره به اینکه تاکنون ۱۵۰ نفر در کلاسهای اوقات فراغت ثبتنام کردند، میافزاید: این کلاسها در روزهای زوج و فرد هفته با برنامه مشخص برگزار میشود و تا پایان مرداد ماه ادامه دارد ضمن اینکه از برنامه های جانبی و شاد و مفرح نیز در حین برگزاری کلاس ها استفاده خواهد شد.
کاربر با بیان اینکه مسابقات قرآنی مدهامتان نیز با اعلام رسمی در مسجد و ثبتنام از علاقهمندان در سنین و رشتههای مختلف آغاز شده، میگوید: تاکنون حدود ۲۰ نفر اعلام آمادگی کردهاند که به مرور مراحل عضویت در کانون و سامانه و بارگذاری آثار ادامه دارد.
و اما...
امروز بیش از هر زمانی به وجود مسجدهایی زنده و پویا که مانند یک مرکز واحد همهی محله را دور خود جمع کند و به معنای واقعی کلمه «خانه خدا» باشد و مردم برای مشورت گرفتن، رفع غصهها و مشکلات، شادی و سور دادن، امر خیر و هر کار دیگری به آنجا رجوع کنند، مسجدهایی که دلخوشی مردم باشد و پشتوانهای برای زندگیشان، نیاز داریم.
نظر شما