به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، واقعه غدیر از مهمترین وقایع تاریخ اسلام است که در آن، پیامبر اسلام (ص) هنگام بازگشت از حجةالوداع ۱۸ ذیالحجه سال دهم قمری در مکانی به نام غدیر خم، امام علی(ع) را ولی و جانشین خود معرفی کرد. حاضران در آن واقعه که بزرگان صحابه نیز در میانشان بودند، با امام علی (ع) بیعت کردند.خطبه غدیر سخنرانی پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله است که درمحل معروف غدیر خم ایرادشد. خطبه غدیر خم از حمد وثنا خداوند شروع و به امامت امام علی (ع) ، فرزندانش و معرفی امامت ختم میشود.عید غدیر، عید کسانی است که عدالت، شجاعت و صلح میخواهند و امام علی معیار همه اینها است.در عید غدیر، عقد اخوت گذاشته شده تا ما این عید را برای یک مذهب خاص ندانیم و آن را با دیگران به اشتراک بگذاریم.عقد اخوت موجب شکسته شدن مرزها میشود شیعه و سنی، حنفی و حنبلی و امامی و مالکی هم با هم عقد برادری خواندند و این برادری ایجاد شد که نشانده این است که واقعه غدیر در زمان، پیامِ بسیار مهم بوده است.
غدیر نماد امامت است و ادامه و استمرار نبوت و رسالت محسوب می شود. امامت ادامه رسالت پیامبر اکرم(ص) و امام علی(ع) ادامه دهنده راه حضرت محمد (ص) بود. در حقیقت پیام واقعه غدیر اتحاد و ارتباط میان رسول اکرم(ص) و حضرت علی(ع) بود. از این رو مردم باید به موضوع رسالت با دقت و عمق بهتر و بیشتری توجه کنند. واقعه غدیر بیانگر آن است که می توان با هم وحدت داشت و یکی شد از آیات قرآن کریم نیز این موضوع به دست می آید. اتحاد، وحدت و هماهنگی بر اساس اصول مشترک می تواند پیام غدیر باشد. لذا به مناسبت عید سعید غدیر خم با حجت الاسلام دکتر «یحیی جهانگیری»، استاد حوزه علمیه و مبلغ بین الملل گفت و گویی انجام دادیم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود.
مهمترین پیام غدیر برای جهانیان چیست؟
بزرگترین پیام عید غدیر این است که به انسان ها بگوید: حکمرانی امتداد مسئله بزرگ بشریت است؛ اگر حکمرانی درست باشد دردهای بشر از بین می رود. پیامبر اکرم (ص) مسئله حکمرانی انسان شایسته را مطرح می کنند. غدیر فقط مسئله معرفی شخص علی نیست بلکه معرفی شاخص است. رسول خدا (ص) می فرماید: شما بدانید اگر می خواهید آسمانی زیست کنید باید حکمرانی شما بر محور این شاخص بچرخد. افرادی همانند علی باید در مسند حکمرانی قرار بگیرند و در منصه مدیریت و تدبیر جامعه باشند.
پس غدیر قصه یک شخص نیست که فقط بگوییم علی را معرفی کرد. پیامبر اسلام برای بشریت شاخص ارایه می دهند و به خاطر همین است که خداوند متعال در قرآن کریم خطاب به پیامبر (ص) می فرماید: «يا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ وَ اللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ لا يَهْدِي الْقَوْمَ الْكافِرِينَ » (اى پيامبر! آنچه را از سوى پروردگارت به تو نازل شده است (در مورد ولايت و جانشينى حضرت على) اعلام كن واگر چنين نكنى، رسالت الهى را نرساندهاى و (بدان كه) خداوند تو را از (شرّ) مردم (و كسانى كه تحمّل شنيدن اين پيام مهم را ندارند) حفظ مىكند. همانا خداوند گروه كافران را هدايت نمىكند.) در واقع غدیر نماد امامت است و ادامه و استمرار نبوت و رسالت محسوب می شود. امامت ادامه رسالت پیامبر اکرم(ص) و امام علی(ع) ادامه دهنده راه حضرت محمد (ص) بود. در حقیقت پیام واقعه غدیر اتحاد و ارتباط میان رسول اکرم(ص) و حضرت علی(ع) بود.
بر همین اساس غدیر دو نکته جدی ناظر بر سوال اول دارد، اول اینکه به بشر گوشزد می کند که حکمرانی باید باشد آن هم حکمرانی افراد شایسته، دیگر اینگه قصه غدیر را قصه شخص علی و انتخاب علی ندانید بلکه پیامبر (ص) در روز غدیر قصد معرفی شاخص برای جهان بشریت را داشته است که امتداد حکمرانی علی باید افرادی باشند که با شاخص علی باشند. علی یک شاخص است لذا در روایت داریم که امام علی (ع) را به عنوان یک شاخص معرفی می کنند و می فرمایند: «عَلِيٌّ مَعَ الْحَقِّ وَ الْحَقُّ مَعَ عَلِيٍّ يَدُورُ حَيْثُمَا دَارَ» (علي با حقّ است و حق با علي. هر کجا علي باشد، حق هم آن جاست. حق به دور علي ميگردد، نه اين که علي به دنبال حق باشد). ما اگر بخواهيم حق بودن چيزي را بفهميم، اگر امام علي«سلام الله علیه» گفت: حقّ است، ما هم ميگوييم: حقّ است و اگر او آن را قبول نداشته باشد، ميگوييم: ناحق است. نکتهي مهمّ اين روايت همين است که پيامبر (ص) علي«سلام الله علیه» را محور قرار دادهاند، نه حق را. پس علی یک شاخص و محور است.
عید غدیر خم در روایات اهل بیت (ع) با عنوان عید الله الاکبر یاد شده است و از مهمترین و بزرگترین اعیاد مسلمانان به شمار می رود. به نظر شما علت این موضوع چیست؟
عید قربان به انسان آموزه های مذهبی را یاد می دهد ولی از غدیر به عنوان «عید الله الاکبر» یاد شده است. چون اگر حکمرانی آسمانی در روی زمین نباشد همه این اعیاد هم به فراموشی سپرده خواهند شد. این حکمرانی آسمانی است که می تواند این اعیاد را در خدمت رشد انسان و در خدمت تعالی و ترقی انسان قرار دهد در غیر این صورت عیدی می شود که مردم فقط جشن می گیرند و پس از کمی شادی و سرور آن را به اتمام می رسانند. لذا عید غدیر، عید کسانی است که عدالت، شجاعت و صلح میخواهند و امام علی معیار همه اینها است. در عید غدیر، عقد اخوت گذاشته شده تا ما این عید را برای یک مذهب خاص ندانیم و آن را با دیگران به اشتراک بگذاریم. عقد اخوت موجب شکسته شدن مرزها میشود. شیعه و سنی، حنفی و حنبلی و امامی و مالکی با هم عقد برادری خوانده اند و این برادری نشانده این است که واقعه غدیر دارای پیامِ بسیار مهم بوده است.
بهنظر شما امروزه و در این برهه زمانی ما بهعنوان محبان و شیعیان حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام، چه وظیفهای در قبال ماجرای غدیر داریم؟
واقعیت این است که هنوز پیام غدیر معرفی نشده است ما فقط حدیث غدیر را شنیده ایم نه خطبه غدیر را، فقط از غدیر «مَنْ كُنْتُ مَوْلَاهُ فَهَذَا عَلِيٌّ مَوْلَاهُ..» را شنیده ایم. پیامبر اکرم (ص) یک سخنرانی مفصل در روز غدیر دارد. به نظرم یکی از کارهای مهمی که باید انجام دهیم این است که کل خطبه غدیر را بخوانیم. حدود یک سالی است که خطبه غدیر را به زبان انگلیسی تشریح می کنم، قصد داشتم امسال آن را چاپ کنم ولی به دلایل مختلف به تعویق افتاد. واقعه غدیر از مهمترین وقایع تاریخ اسلام است که در آن، پیامبر اسلام (ص) هنگام بازگشت از حجةالوداع ۱۸ ذیالحجه سال دهم هجری قمری در مکانی به نام غدیر خم، امام علی(ع) را ولی و جانشین خود معرفی کرد. حاضران در آن واقعه که بزرگان صحابه نیز در میانشان بودند، با امام علی (ع) بیعت کردند. خطبه غدیر سخنرانی پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله است که درمحل معروف غدیر خم ایراد شد. خطبه غدیر خم از حمد وثنا خداوند شروع و به امامت امام علی (ع)، فرزندانش و معرفی امامت ختم میشود.
خطبه غدیر و صحبت های پیامبر اکرم (ص) در روز غدیر مباحث بسیار مهمی را در بر دارد. رسول خدا اشاره به حضرت مهدی (عج) می کنند آن هم در چنین روزی که حضرت مهدی (عج) اصلا متولد نشده اند، پس وی می خواهد شاخص را معرفی کند، نمی خواهد فقط بگوید علی، می خواهد بگوید: غدیر پس از من تا پایان جهان ادامه دارد. شما باید از غدیر تا ظهور را پیوند بزنید. پیام پیامبر اکرم (ص) در روز غدیر این است که غدیر فقط فردا نیست، قصه فرداهاست. شما باید از علی تا مهدی خط داشته باشید اگر این خط را حفظ کنید، مسیر شما درست است در غیر این صورت بشر رو به نابودی خواهد رفت.
نظر شما