به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمان، سرلشکر حاج قاسم سلیمانی در آستانه برگزاری کنگره شهدای تبلیغات لشکر ثارالله در جمع خبرنگاران در خصوص نقش تبلیغات در جنگ، گفت: از واحدهایی که به دلیل اهمیت آن همه سطوح گردان ها و واحدهای جنگی، از کوچک ترین واحدها تا بزرگ ترین واحدها را دربرمی گرفت، تبلیغات بود.
سردار سلیمانی خاطر نشان کرد: شاید بتوان گفت گسترده ترین واحد در بعد ساختاری و تشکیلاتی و نه در بعد عدد و نیروی انسانی، تبلیغات بود.
وی اضافه کرد: تبلیغات،بخشی بود که از نوک خط مقدم جبهه تا دورترین اردوگاه ها را کاملاً پوشش می داد و این گستردگی به مرور اتفاق افتاد به طوری که اوائل بسیار محدود بود ولی بعداً به سرعت منتشر شد و در هر گردانی یک مسئول تبلیغات گردان شکل گرفت.
یادگار دوران دفاع مقدس، افزود: به دلیل ابتکار گردان ها، هر کدام به دوربین، ماشین مجهز به بلندگو، بلندگوهای دستی نیز مجهز شدند و شب های عملیات هم، در خطوط تقسیم و توزیع می شدند.
فرمانده سپاه قدس، ادامه داد: اولین واحدی که همراه با واحد پشتیبانی در خط وارد می شد، واحد تبلیغات بود و در فیلم های جبهه هم که نشان می دهند، همان جا که درگیری هست، سرو و صدای صوت و ایجاد احساسات و بالا بردن روحیه ی رزمندگان توسط بچه های تبلیغات وجود دارد.
نقش تبلیغات، عمق بخشی اعتقادی و معنوی در جبهه بود
سردار سلیمانی افزود: لذا نقش اصلی تبلیغات علاوه بر توسعه ی معارف شیعی و دینی که نقشی استثنایی بود، در عمق بخشی اعتقادی و احساسی و روحیه دادن به رزمندگان، جدی و اساسی می نمود.
وی نقش تبلیغات در توزیع پیشانی بندهای یا زهرا سلام الله علیها، یا حسین علیه السلام،یا مهدی عجل الله و ... در رنگ ها و اندازه های مختلف، نوشتهجات روی لباسها، کلاهها و قمقمهها که عبارتهای بسیار زیبایی بود، نام گذاری خطوط، پیشبینی نمازخانه را مورد اشاره قرار داد و گفت: از دیگر فعالیتهای واحد تبلیغات، این بود که نسبت به وضعیت دشمن، کارهای اعتقادی و تبلیغی را تنظیم میکرد و سنگر تبلیغات در همهی خطوط در کنار سنگر فرماندهی بود و توزیع ادعیه، برگزاری دعا، نماز و اذان را به عهده داشت.
به همت واحد تبلیغات، خط مقدم ما مثل مسجد بود
فرمانده لشکر ثارالله در دوران دفاع مقدس، افزود: در واقع خط مقدم ما، عین مسجد بود و این نقش ارزندهای بود که تبلیغات به عهده گرفته بود و خط مقدم را به مسجد تبدیل میکرد.
وی یکی دیگر از کارهای تبلیغات را هدایتگری خطوط برشمرد و افزود: بچههای تبلیغات برای شبهای عملیات، به خاطر این که ماشینها گم نشوند یا مسیر را به بیراهه و خطوط دیگر نروند و مهمات و نیروها مستقیماً به نقطهی مورد نظر برسند، مسیر را علامت گذاری و با تابلو و فلش به سمت خط مورد نظر هدایت می کردند.
خاطره نویسی و وصیت نامه نویسی، در جبهه، فرهنگ شد
سردار سلیمانی خاطر نشان کرد: بعداً واحد تبلیغات کارهای جدیدتری کرد و دفترچههایی را بین رزمند ها توزیع نمود به نام دفترچه خاطرات که بچه ها با ذوق، خاطرات خود را می نوشتند و بسیار ارزنده بود.
وی همچنین توزیع برگه های نامه و وصیتنامه ها را که بسیار ذی قیمت بود، از دیگر اقدامات واحد تبلیغات عنوان کرد و افزود: این گونه بود که وصیت نامه نویسی در جنگ به یک فرهنگ تبدیل شد و کمتر رزمنده ای وجود داشت که فاقد وصیت نامه باشد.
یادگار دفاع مقدس، اضافه کرد: از جمله فعالیت های واحد تبلیغات، راه اندازی عکاسی مرکزی و بایگانی عکاسی بود که همراه با همهی عملیات ها تصاویر را ضبط می کرد و عکس های ارزشمندی میگرفت که به این ترتیب بایگانی مهمی در تبلیغات لشکرها راه افتاد.
تصاویر به دام افتادن افتادن بعثی ها در راس البیشه در والفجر 8 یادگار رزمندگان تبلیغات لشکر ثارالله است
سردار سلیمانی تصریح کرد: فیلم والفجر8 که تصاویری از گیر افتادن عراقی ها در باتلاق رأس البیشه را نشان می دهد، از بهترین فیلم های دوران جنگ است که متعلق به تبلیغات لشکر ثارالله است و بارها از سیمای جمهوری اسلامی پخش شده است.
وی ادامه داد: عکس های رنگی شهدا که زمینه ی قرمز و آبی دارد و بسیار زیبا هستند، کار تبلیغات بود و همچنین توزیع طلبه ها که نقش ارزنده ای در روحیه بخشی در دفاع مقدس داشتند، از دیگر فعالیت های این واحد بود.
یادگار شهدا، اضافه کرد: کار طلبه ها در جبهه بر دو مبنا استوار بود، یکی برگزاری نمازهای جماعت و دعا و یکی شرکت در عملیات ها که پیگیری حضور طلبه ها، ائمه جمعه و جماعات در جبهه نیز با واحد تبلیغات بود.
وی خاطر نشان کرد: معمولاً هیچ گردان و هیچ خطی بدون طلبه و روحانی و نماز جماعت و ادعیه نبود و با پیگیری های تبلیغات، همهی ائمه جمعه و جماعات استان به نوبت به جبهه می آمدند و در خطوط مختلف توزیع می شدند.
سردار سلیمانی یادآور شد: دنیایی از بیرق ها و پرچمهایی مزین به شعار الله اکبر، یا حسین، یا زهرا، یا مهدی... با رنگ های مختلف که در جبهه به اهتراز در می آمد و فضای اسلامی و معنوی در جبهه ایجاد می کرد از ابتکارات تبلیغات بود که جلا و فضای ویژه ای به جبهه ها می داد.
وی در ادامه به نوع شعارهایی که در صبحگاه ها و عملیات ها داده می شد، اشاره کرد و گفت: شعارهایی که در صبح گاه و هنگام ورزش و مانور داده می شد و فرهنگ هایی که باب می شد، تنها مختص جبهه بود.
سردار سلیمانی همچنین به نقش واحد تبلیغات در عملیات های ناموفق اشاره کرد و افزود: پس از عملیات های ناموفق، نقش تبلیغات در حفظ روحیه ی رزمندگان، تهییج احساسات، تنظیم بیعت نامه ها و برگزاری مجالس شهدا بسیار مهم بود.
جنگ، تجلی حقیقی شخصیت امام خمینی( ره) در بعد اخلاق، دین، نمازو دعا بود
وی استفاده از مداحان و سخنرانان برجسته ی کشور در جبهه و بین رزمندگان را تاثیرگذار دانست و اضافه کرد: جنگ، تجلی حقیقی شخصیت امام خمینی( ره) در بعد اخلاق، دین، نمازو دعا بود و در واقع تمام سلوک امام در جنگ کپی شده بود و در یک جمله می توان ادعا نمود که جنگ تفسیر شخصیت "امام خمینی" بود همان گونه که می فرمایند؛ "الناس علی دین ملوکهم".
جنگ بیشتر با کمک ها و حمایت های مردم و روحانیت اداره شد
یادگار دفاع مقدس بر اهمیت نقش روحانیت در جبهه و تطبیق فرهنگ جبهه با پشت جبهه تاکید نمود و گفت: در سال 64 میزان بودجه فروش نفت ما 7 یا 8 میلیارد دلار بود و با این رقم کشور اداره می شد و مردم خود را با هر تدبیری که دولت می اندیشید، قناعت می دادند.
وی تصریح کرد: در این جا نقش همه ی جامعه در پشتیبانی از جنگ روشن می شود و این بخش قابل مقایسه با نقش دولت نیست.
سردار سلیمانی با اشاره به نقش ائمه ی جمعه و جماعات در جمع آوری کمک های مردمی برای جبهه؛ به نقش مرحوم هاشیمان امام جمعه رفسنجان در این خصوص اشاره کرد و گفت: خدا رحمت کند ایشان را، وقتی کاروانی از کمک های مردمی به راه می انداخت و به جبهه می آورد، وفور و فراوانی نعمت در جبهه به همراه داشت و دنیایی میوه، نان و کمپوت به جبهه سرازیر می کرد.
فرمانده سپاه قدس از جمله باب های معرفتی که در جبهه راه افتاد را شب های وداع دانست و افزود: نظیر آن را در تاریخ اسلام فقط در زمان امام حسین علیه السلام در کربلا و شب عاشورا می توان یافت.
سردار سلیمانی خاطر نشان کرد: در جبهه، همه گردان ها، شب وداع مفصلی داشتند،حلالیت طلبیدن، روحیه بخشیدن، وصیت کردن از جلوه های این شب ها بود، شب هایی که در آن خوف و ترس و ناراحتی و استرس و اضطراب نبود که منجر به فرار شود، بالعکس شب های وداع جزء با روحیه ترین شب های ما بود که رزمندگان را دگرگون می کرد.
وی در ادامه به نوارها و سرودهایی که در جبهه پخش می شد، اشاره کرد و گفت: در اردوگاه ها دائم یک حالت معنوی حاکم بود.
یادگار دوران دفاع مقدس، اضافه کرد: به همان اندازه که ارزش اصلی ما در جنگ، فرهنگ دفاع مقدس بود، نقش تبلیغات در ترویج و توسعه این فرهنگ و استخراج از دل تاریخ و ادعیه نیز بسیار برجسته بود.
وی تابلو نوشته ها و نوع شعارهایی که بر روی تابلو ها نوشته می شد، از جمله" لبخند بزن بسیجی" را از دیگر زوایای تبلیغات در جنگ برشمرد و گفت: تابلوها در عمق جبهه نیز نمود داشت؛ مثلا در هورالعظیم در دل آب هم به یک تکه نی؛ تابلو یا چوبی آویزان بود که شعاری روی آن نوشته شده بود و در هر مکانی هر چقدر هم کوچک، تابلوهایی نصب بود و یا در محورها مثلا "به طرف محور امام حسین علیه السلام"، "به طرف موقعیت شهید...".
سردار سلیمانی در پایان خاطر نشان کرد: یکی از مهم ترین ویژگی های جبهه این بود که هیچ وقت فضاهای سیاسی پشت جبهه را وارد جبهه نکرد و من هیچ وقت نفهمیدم بچه های خودمان دارای چه گرایش فکری سیاسی هستند و فضای معنوی که در جبهه حاکم بود، مسائل دیگر را در خود محو می کرد.
پایان پیام/
نظر شما