«خود، آیی» هنرمندان شمال اروپا در موسسه صبا

نمایشگاه «خود، آیی» با ارائه جلوه تازهای از ایدههای انسانی در قالب پیوستگی بین محتوا، تکثیر و تکنولوژی بافت به روایت هنر مفهومی در صبا گشایش یافت تا مخاطبان، نظارهگر آثاری جدید از هنرمندان شمال اروپا شوند و سمب

به گزارش خبرگزاری شبستان، روز گذشته با حضور هنرمندان لیتوانی، سرپرست موسسه صبا، مدیر کل امور بینالملل فرهنگستان هنر و جمعی از هنر دوستان و اساتید، نشست تخصصی "تلفیق سنت و نوآوری در هنر معاصر پارچه بافی لیتوانی" برگزار و نمایشگاه هنر مفهومی «خود، آیی» گشایش یافت.


در ابتدای مراسم «عبدالرحیم فیروز زاده» مدیر کل امور بینالملل فرهنگستان هنر با تاکید بر آنکه بخشی از ندانستههای ما ناشی از عدم گفتوگو است، گفت: «فرهنگستان هنر بر اساس اصولی که در عرف بینالملل جاری است، چند سالی است که فعالیت‌‌های بینالمللی خودرا در قالب برگزاری نمایشگاههای هنری و کارگاههای هنر متمرکز کردهاست. در این راستا ایجاد زمینههایی جهت شناخت دقیق و صحیح از یکدیگر و ایجاد گفتگوی فرهنگی بین دو ملت است.»


به اعتقاد وی، هنر به عنوان ابزار کلیدی برای شناخت ظرفیتها و بهرهگرفتن از آن شناخته شده و تلاش بر آن است تا وارد فضایی شویم که بتوانیم به درک متقابل برسیم. در این راستا، امروز شاهد بخشی از هنر سرزمینی هستیم که از نشانههای اولیه آن هنر، شعر و ادبیات است.»


در ادامه «مسعود ناصری» سرپرست موسسه صبا نیز درخصوص چرایی برگزاری نمایشگاهی از آثار هنرمندان لیتوانی در گالریهای صبا گفت: «تبادل هنر و هنرمند و برقراری ارتباطات مستقیم، از جمله اهداف اصلی موسسه صبا است. تصور ما این است که برای تبادل هنری و ارتباطات هنری بهتر است که با هنرمندان روبهرو شویم و در کنار آنها قرار گیریم.»


وی اظهار داشت: «با توجه به تاریخ و تحولات جریان های هنری جهان پس از دهه شصت ما با پدیده ای مواجه می شویم که می توان گفت، از ترکیب هنرمند و فیلسوف ایجاد شده است.»


به گفته ناصری تکنولوژی تولید اثر هنری، ضمن اینکه رابطه مستقیم با خود محتوا دارد و بایستی در رفتار هنرمند در زمان تولید اثر دیده شود، باید بتواند احساس قانع کننده ای از ارتباط مستقیم خود با زمانه داشته باشد. وی در این زمینه ادامه داد: «هر زمانی که هنرمندان معاصر از این موضوع غافل شده اند، آثار تولید شده تا سطح یک موضوع صرفا اندیش ورزانه تقلیل پیدا کرده اند و دیگر واژه زیبایی با مشخصه های جدید را نمی توانند با خود داشته باشند.»


سرپرست موسسه صبا با تاکید برآنکه، فرش از جمله سنتهای کهن ایرانی است، گفت: «با آنکه فرش از جمله سنتهای کهن ماست، ولی هنوز نتوانستهایم از آن به درستی بهره جوییم. همانگونه که نتوانستیم از خوشنویسی بهره لازم را ببریم.»
«مونیکا زالتاسکیته گراسینه»، استادیار دانشگاه در لیتوانی یکی دیگر از سخنرانان این نشست بود که درخصوص "تلفیق سنت و نوآوری در هنر معاصر پارچه بافی لیتوانی" به ارائه مقالهای پرداخت.


وی با اشاره به آنکه هنر حرفهای پارچه بافی لیتوانی در جهان یک پدیده منحصر به فرد و ممتاز به شمار میرود، گفت: «سرآغاز این هنر به هفتادسال پیش باز میگردد.در زمینه صنعت پارچه بافی این کشور، تکنیکهای بافت پارچه رومبلی، نقش بافی، نمدبافی و بافت دیوارآویزهای قالیچه گونه رواج داشته است. طی بیست سال گذشته این تکنیکها به کرات مورد استفاده قرار گرفته و دستخوش تحولات جالبی نیز شدهاست.»


به گفته گراسینه، هنرمندان لیتوانی، مستقیما با تکنولوژی بافت سر و کار دارند ولی میتوان گفت که اندیشه هنری و اجرای هنری در صنعت پارچه بافی دو مقوله جدا از یکدیگرند. پس خود پارچه به هنرمند ایده میدهد. از دیگر سو، هنرمندان به هویت، سنت، تقلید آنی، ماهیت و روابط میان انسانها و... میاندیشند و ایدههای خودرا بر روی پارچه پیاده میکنند.

در ادامه این مراسم نمایشگاه «خود، آیی» با حضور علاقهمندان گشایش یافت تا مخاطبان شاهد نمایشگاهی از آثار 3 هنرمند لیتوانیایی باشند که در قالب هنر مفهومی، بافت و ترکیب مواد، جلوه تازه ای از ایده های انسانی را به روایت هنر مفهومی به تصویر کشند.


بنابر گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری صبا وابسته به فرهنگستان هنر،«نورداسکینن برونه» و «مونیکا زالتاسکیته گراسینه» هنرمندان لیتوانیایی هستند که با نمایشگاه چیدمان خود، و زیر نظر «ایگناس کازکویچ» تجلی ایده ها را در پیوند نقش و فرش با هنر مفهومی در صبا به نمایش گذاشته اند.


بعضا از این آثار گویهای غلطانی هستند از جنس تاروپود گلیمی که از دل سمبلها، اسطورهها و شعرهای لیتوانی بیرون آمدهاند. عناصری که نه تنها با مخاطب ایرانی بیگانه نیستند بلکه به دلیل نزدیکی بیش از حد آن با فرش و گلیم ایرانی، اینگونه تصور میشود که بخشی از فرهنگ و هنر ایرانی در قالب هنری مدرن در ذهن هنرمندی از کشورهای شمال اروپا شکل گرفته و اینگونه اجرا شدهاست.


چاپ دیجیتال و سیلک اسکرین مورد استفاده در این آثار همزادپنداری مخاطب ایرانی را با این آثار دو چندان میکند. ابعاد این آثار بزرگ است و گاه به 480 در 620 سانتی متر نیز میرسد. چیدمان آثار نیز به گونه ای است که گویی هنرمند از قبل عنصر مخاطب را به عنوان یکی از اصلیترین عناصر اثر هنری خود در نظر گرفتهاست، چراکه مخاطب بدون چرخیدن، گذشتن یا لمس کردن این آثار نمیتواند از سالنی به سالن دیگر برود.


علاقهمندان میتوانند برای بازدید از این نمایشگاه به خیابان ولی عصر(عج)، خیابان طالقانی، خیابان شهید برادران مظفر، شماره 125 مراجعه کنند. این نمایشگاه تا 24 اردیبهشت همه روزه بجز ایام تعطیل، از ساعت 10 لغایت 19 ، میزبان عموم بازدیدکنندگان خواهد بود.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 129799

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha