به گزارش خبر گزاری شبستان، سوم خرداد، دور دوم نشست گروه 1+5 با ایران به میزبانی بغداد برگزار میشود. پیش از نشست بغداد 24 و 25 اردیبهشتماه نمایندگان ایران و آژانس بینالمللی هستهای در وین در چارچوب حقوقی و فنی در خصوص موضوع هستهای ایران بحث و گفتوگو خواهند کرد.
ایران به دنبال بازگشت موضوع هستهای خود به آژانس است
در این نشست آژانس سئوالات خود را مطرح و نماینده ایرانی پاسخ میدهد، با این هدف که ابهامات آژانس برطرف شده و در نتیجه موضوع هستهای ایران به حالت عادی بازگشته و از شورای امنیت خارج و به آژانس بازگردد.
بر اساس اظهارات "یوکیو آمانو" دبیر کل آژانس بینالمللی اتمی بحث بازدید از سایت پارچین یکی از محورهای اصلی مذاکرات وین خواهد بود.
این در حالی است که علیاصغر سلطانیه پیش از این در رسانهها، فعالیتهای هستهای ایران را در چارچوب معاهده NPT زیر نظارت آژانس دانسته و عنوان کرده بود که تقریبا هر هفته بازرسها در ایران بازرسی میکنند و در این موضوع هیچ مشکلی هم نیست و کلیه فعالیتها از جمله غنی سازی در نطنز، فوردو و رآکتورها همه زیر کنترل هستند.
وی همچنین آمادگی ایران برای بازدید آژانس از سایت پارچین را نیز اعلام کرده بود.
اشتون: ایران حق دارد بر اساس معاهده NPT از حقوق هستهای برخوردار باشد
پس از نشست استانبول علی باقری نماینده جلیلی و "اشمیت" نماینده "اشتون" موظف شدند که چارچوب و طرحی را برای مذاکرات بغداد تهیه کنند، که شرایط و نوع همکاری 2 طرف به منظور حل موضوع هستهای ایران را در بر داشته باشد.
کاترین اشتون در پایان نشست استانبول که ماه گذشته برگزار شد، در جمع خبرنگاران عنوان کرد که ایران نیز حق دارد بر اساس معاهده NPT از حقوق هستهای برخوردار باشد. اکثر کارشناسان این اظهار نظر را برای ایران یک برد قلمداد کردند، چرا که این موضوع پس از 10 سال به طور رسمی از زبان طرف مذاکره کننده با ایران عنوان شد، اما نکته مهم در این بین خواست ایران بر اساس به رسمیت شناخته شدن حق غنی سازی اوارنیوم است. بر اساس معاهده NPT هر کشوری که عضو این پیمان است حق دارد به طور صلح آمیز از انرژی هستهای برخوردار باشد و کشورهای دارنده تکنولوژی هستهای نیز باید در صورت نیاز کشور درخواست کننده امکانات مورد نیاز را فراهم کنند، اما در این معاهده در خصوص میزان غنی سازی اورانیوم حرفی به میان نیامده است.
غنی سازی اورانیوم خط قرمز ایران در مذاکرات
در این خصوص حسن بهشتیپور در گفتوگو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس با تایید این موضوع میگوید: غنی سازی اورانیوم بر اساس نیازی است که هر کشوری به آن دارد، به طور مثال برای برق هستهای به سه و نیم تا پنج درصد غنی سازی نیاز است.
برای ایزوتوپهای دارویی که ایران در راکتور 5 مگاواتی تهران از آن استفاده کرده است به غنی سازی نوزده و هفتادو پنج تا بیست درصد نیاز است.
وی گفت: غنی سازی اورانیوم خط قرمز ایران است، درست است که گروه 1+5 حق هستهای ایران را به رسمیت شناخت، اما موضوع مهم بحث حق غنی سازی برای ایران است که هنوز به رسمیت شناخته نشده است.
کارشناس مسائل هستهای با اشاره به توافقنامه تهران اظهار داشت: زمانی که ایران با حسن نیت در حاشیه مذاکرات گروه 15 در تهران قبول کرد که سوخت مورد نیازش را دولتهای غرب تامین کنند و در ازای آن اورانیوم غنی سازی خود را به شکل امانت به ترکیه بفرستد، اما دلتمردان آمریکایی، فرانسوی و انگلیسی با وجود این که خود این پیشنهاد را داده بودند توافق صورت گرفته بین ایران، برزیل و ترکیه را بر هم زده و به تعهدات خود عمل نکردند.
وی افزود: حال چه تضمینی است که بار نیز این اتفاق رخ ندهد، به همین دلیل ایران نیاز دارد که حق غنی سازی اورانیوم را کسب کند.
حضور 2 طیف در گروه 1+5
گروه 1+5 با ترکیب کشورهای انگلیس، آمریکا، فرانسه، آلمان، روسیه و چین از سوی شورای حکام ماموریت دارند که موضوع هستهای ایران را پیگیری و مشخص کنند.
در این گروه 2 طیف مشخص حضور دارند، طیف نخست مرکب از آمریکا، انگلیس و فرانسه سارکوزی و جبهه دیگر روسیه، چین و بعضاً آلمان که بر سر مذاکرات و واکنش و برخورد با موضوع هستهای ایران گاهاً اختلاف نظر دارند. گروه اول که قائل به اعمال فشار و تحریم هستند با نگاهی بدبینانه ترجیح میدهند به هر شکل ممکن حتی توسل به واکنش نظامی موضوع هستهای ایران را بحرانی و مشکل ساز جلوه داده و ایران را به عنوان یک خطر جهانی معرفی کنند.
گروه دوم عمدتاً در تلاش بر حل موضوع بر اساس تعامل و همکاری 2 طرفه هستند، هر چند که این گروه نیز در اعمال تحریمهای مصوب شورای امنیت ملی بر ایران با گروه اول هم سو شدهاند، اما تعامل را به تقابل ترجیح میدهند.
روسیه با ارائه طرح گام به گام سعی بر حل دیپلماتیک موضوع هستهای ایران کرد. هر چند که این طرح نتوانست در زمان مطرح شدن تاثیر زیادی بر روند مذاکرات بگذارد، اما در نهایت پس از نشست استانبول 2 که ماه گذشته برگزار شد نمایندگان 2 طرف ایران و 1+5 پس از 14 ماه توقف گفتوگوها از لزوم تصویب و تدوین یک مدالیته زمانی از سوی معاونان اشتون و جلیلی تا نشست بغداد خبر دادند.
ایران به دنبال بمب هستهای نیست
گروه 1+5 عنوان میکند که تنها نگرانیاش بحث حرکت ایران به سمت ساخت بمب اتمی است این در حالی است که ایران بارها اعلام کرده، چنین برنامهای ندارد و به دنبال اهداف صلح آمیز است.
در این مدت شاهد اظهار نظرات، پیشنهادات و واکنشهای مختلف از سوی دولتمردان کشورهای حاضر در گروه 1+5 و ایران بودهایم.
در این بین نباید از سفرهای دیپلماتیک در راستای هم سو کردن سیاستها و صفبندیها غافل شد.
علی باقری هفته گذشته ابتدا راهی پکن شده، سپس به دیدار وزیر امور خارجه روسیه رفت و امروز (یکشنبه) نیز راهی ژنو شد.
در این بین میتوان از سفر کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا به پکن نیز یاد کرد. هر چند که سفر وی در راستای تفاهم نامههای بین 2 کشور و از قبل تعیین شده بود، اما نمیتوان از نظر دور داشت که کلینتون در این سفر با همتای چینی خود در خصوص موضوع هستهای ایران و تحریمها نیز گفتوگو و تبادل نظر داشته است.
همچنین میتوان به سفر "کاترین اشتون" به تلآویو، نیز اشاره کرد. هر چند که این سفر نیز در راستای همکاری اتحادیه اروپا و رژیم صهیونیستی صورت گرفت، اما مطمئناً یکی از محورهای مطرح شده در این سفر موضوع هستهای ایران بوده است.
نشست بغداد در جهت حل موضوع هستهای ایران برگزار میشود، حال باید دید که در این بازی سیاسی طرفهای درگیر چگونه خواهند توانست از کارتهای خود برای کسب امتیاز از طرف مقابل استفاده کنند.
ایران به دنبال کسب حق طبیعی خود در استفاده از غنی سازی اورانیوم است و طرف مقابل نیز به گفته خود به دنبال کسب اطمینان از عدم تمایل ایران برای ساخت بمب هستهای است در صورتی که طرفین بتوانند در این 2 مورد به توافق برسند طبیعتا بحث تحریمهای بینالمللی نیز موضوعیت خود را از دست خواهد داد.
با توجه به معادلات بینالمللی و منطقهای، غرب نمیتواند نقش و قدرت ایران در خاورمیانه را نادیده بگیرد و در نظام چند قطبی تعریف شده، قدرتهای جهانی برای حضور در این منطقه حساس و حیاتی به ایران نیاز دارند. امنیت و ثبات منطقه بدون امنیت و ثبات ایران امکان پذیر نیست.
پایان پیام/
نظر شما