به گزارش خبرنگار شبستان، مجید معارف، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در آیین پایانی کنگره ملی امام حسن عسگری (ع) با اشاره به نقش سازمان وکالت و نقش آن در ترویج معارف شیعی گفت: دوران امامت ائمه (ع) مقارن است با ایجاد پلهای ارتباطی دوسویه میان مردم و آنها، به ویژه از دوران امام صادق (ع) که فشارهای بسیاری از سوی خلافت به آنها اعمال میشده است.
وی با بیان این مطلب که ارتباط ها گاهی از جانب مردم و گاهی از جانب ائمه برقرار میشده است، عنوان کرد: وجود پلهای ارتباطی در دوران اختناق خلافت عباسی از ضرورت بیشتری برخوردار میشود، به گونهای که ائمه ناگزیر به ایجاد پلهای ارتباطی بیشتر میان خود و مردم بودند که این پلهای ارتباطی وکیل نام میگرفت و در عصر امام حسن عسگری (ع) در قالب سازمان وکالت سازماندهی شده است.
معارف با اشاره به اختیارات وکلای ائمه (ع) تصریح کرد: اخذ سؤالات فقهی و اعتقادی مردم و انتقال آنها به ائمه همسو با دریافت پاسخها برای مردم، گرفتن وجوهات شرعی و تحویل آنها به ائمه، پاسخدهی به سؤالات مردمی با در اختیار داشتن روایات و تصرف در وجوهات شرعی با اذن ائمه معصوم (ع) چهار اختیاری است که وکلا در دوران ائمه از آن برخوردار بودهاند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: بنا بر تحلیل این اختیارات به دو طیف از وکلای ائمه (ع) برخورد میکنیم؛ نخست معتقدان محلی و پس از آن مراجع. باید توجه داشت وکلا مدخلی بودهاند برای صدور روایات ائمه که به برکت وجود آنها دو رشته کتب به کتابهای حدیثی شیعه افزوده شده است.
وی تصریح کرد: کتب المسایل شامل پرسشها و پاسخهای ائمه (ع) و الرسایل مجموعه کتابهایی است که با وجود وکلای ائمه برای شیعه به یادگار مانده است.
معارف درباره اثرگذاری وکلای امامان معصوم بر روند تاریخ شیعه خاطرنشان کرد: آنها عاملی بر تقویت مبانی تشیع بودند، علاوه بر این حل مشکلات فقهی و تکامل شخصیت اخلاقی، اجتماعی و سیاسی مردم نیز از کارکردهای این وکلا به شمار میرفته است.
شایان ذکر است، آیین پایانی کنگره ملی امام حسن عسگری (ع) با حضور رییس مجلس خبرگان رهبری و نمایش پیام تصویری آیتالله جوادی آملی، مفسر بزرگ قرآن هماکنون در سالن همایشهای دانشگاه امام صادق (ع) در حال برگزاری است.
پایان پیام/
نظر شما