به گزارش خبرنگار شبستان، صدایی نظرم را جلب کرد. برگشتم. با خنده گفت "برادر، یک عکس هم از ما بگیر". گفتم "شرمنده، تعداد کمی فیلم برایم مانده، دنبال سوژهام" . گفت " حتما باید شهید یا زخمی بشیم تا سوژه پیدا کنی؟" با شرمندگی گفتم " نه برادر، این چه حرفی است، من در خدمتم". نشست چفیهاش را به سر بست و با زدن عطر "تی زر"به خودش صدای خنده بچهها بلند شد. عکس را که گرفتم کلی تشکر کرد ...
آنچه خوانده شد مکالمه سیدمسعود شجاعی طباطبایی، عکاس دوران دفاع مقدس با یک رزمنده است که بلافاصله بعد از گرفتن عکس، این رزمنده به شهادت رسید.
جلد دوم کتاب قابهای ماندگار شامل عکسهای سیدمسعود شجاعی طباطبایی از عملیات کربلای یک منطقه مهران به تازگی توسط بنیاد آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس به چاپ رسیده است. در این کتاب ضمن ارایه عکسها متنی نیز به زبان فارسی و انگلیسی در صفحه مقابل عکس توسط افشی علا تبیین شده است.
افشین علا در مقدمه کتاب قالبهای ماندگار اظهار داشته است: وقتی عکسهای سیدمسعود شجاعی طباطبایی از برخی صحنههای عملیات کربلای یک را دیدم، بیشتر از هر چیز متوجه ارتباط عمیقی شدم که بین او و چهرههای حاضر در عکسهایش وجود دارد. ارتباطی عمیق و انسانی که از هنرمند صاحبدلی چون او همین انتظار هم میرود.
افشین علا معتقد است که سیدمسعود شجاعی طباطبایی بیشتر از آنکه تحت تأثیر کلیت فضای حاکم بر جبههها باشد، شیفته معنویت، معصومیت و عرفان حاکم بر نگاه و رفتار تکتک کسانی است که طی این مسیر با آنها مواجه شده است.
وی به خنده شیرین نوجوان بسیجی که با دست باندپیچی شده به تنه خشک درختی تکیه کرده، اشاره کرده که بیشتر از هر چیز با چشمهایش میخندد و صلابت نگاه نوجوانی که بر موتورسیکلت یا روی زمین نشسته است و با آرامشی عمیق به دوردست چشم میدوزد را یادآوری می کند.
افشین علا ضمن اشاره به ماجرای آن دو عزیزی که قبل از شهادت در قالب نگاه دوربین گنجیدهاند و هر کدام قصهای دارند پرآب چشم، اعتراف می کند که که هرگز نتوانسته است شرحی بر آنان بنویسد، غیر از همان چیزی که خود شجاعی نقل کرده است.
سیدمسعود شجاعی طباطبایی در ابتدای کتاب قابهای ماندگار نوحه "کجایید این شهیدان خدایی / بلاجویان دشت کربلایی/ کجایید ای سبکروحان عاشق/ پرندهتر ز مرغان هوایی" را آورده و آنرا به نوحهای بسیار خاطرهانگیز برای بچههای جبهه و جنگ دانسته است.
شجاعی طباطبایی اذعان کرده که بچههای رزمنده در طول مانورها، شبهای قبل از عملیات و درحین عملیات این نوحه را میخواندند، نوحهای که سرشار از خاطره است و خاطرهانگیزتر آنکه وقتی عملیات تمام میشد و از هر گردانی تنها عده کمی باقی میماندند و در هنگام بازگشت وقتی که به جاهای خالی دوستانشان نگاه میکردند شاید این نوحه و اشک تنها همدم دل تنگ بچههای عاشق بود و حالا بعد از این همه سال هنوز همدم دل تنگ من.
در این کتاب 23 عکس به همراه شرحی از هر یک که توسط افشین علا تبیین و به همت فریدون گنجور به انگلیسی ترجمه شده است، به چشم میخورد.
در شرح یکی از عکس های شجاعی طباطبایی می خوانیم "میخواستم یک عکس یادگاری از او در حال زدن آرپیجی 7 بگیرم و نمیدانستم وقتی که شلیک میکند فوجی از فرشتگان که مأمور یاری رساندن به اویند، احاطهاش خواهند کرد. گویی آسمان به زمین آمده بود تا در عکس یادگاریاش حضور داشته باشد".
گفتنی است، کتاب قابهای ماندگار 2 مجموعه عکس سیدمسعود شجاعی طباطبایی مربوط به عملیات کربلای یک منطقه مهران با شمارگان 3000 نسخه به قیمت 5000 تومان با شرح افشین علا از سوی بنیاد حفظ و نشر ارزشهای دفاع مقدس معاونت هنری به چاپ رسیده است.مدیر هنری این مجموعه، محمد صمدی است و فریدون گنجور نیز ترجمه متون فارسی به انگلیسی را بر عهده داشته است.
پایان پیام/
نظر شما