به گزارش خبرنگار شبستان، برنامهریزی برای راه اندازی نمایشگاه کتاب، معمولاً از پایان نمایشگاه کتاب دوره قبلی آغاز میشود؛ به صورتی که حتی ستاد اجرایی و بخشهای فنی این رویداد بزرگ از جمله ایجاد زیرساخت های تاسیساتی برق و مخابرات، فراهم شدن دسترسی به اینترنت و دستگاههای کارتخوان برای غرفهها و نهادهای حفاظتی و امنیتی، بلافاصله پس از اتمام نمایشگاه کتاب، کارهای نمایشگاه کتاب فعلی را انجام میدهند.
بیست و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در حالی کار خود را به صورت رسمی آغاز کرد که حدود 2 هزار و 500 ناشر داخلی در آن حضور دارند. بخشی از ناشران خارجی در نیم طبقه شبستان و بخشی دیگر از این ناشران در محوطه باز نزدیک به خیابان بهشتی، ناشران عمومی در شبستان و ناشران آموزشی، کودک و دانشگاهی در محوطه باز نزدیک به خیابان قنبرزاده قرار دارند.
* بیشترین سهم کتابها از آنِ ناشران عمومی
ناشران داخلی متشکل از ناشران عمومی، آموزشی، دانشگاهی و کودک و نوجوان هستند که سهم ناشران عمومی از گروههای دیگر بیشتر است. ناشران عمومی در نمایشگاه کتاب در شبستان مستقر هستند و مابقی ناشران دیگر در محوطه باز مصلی واقع در شرق شبستان جای داده شدند. 1396 ناشر عمومی با 98 هزار و 528 عنوان کتاب، 610 ناشر دانشگاهی با 61 هزار و 63 عنوان کتاب، 299 ناشر کودک و نوجوان با 22 هزار و 926 عنوان و 146 ناشر آموزشی با بیش از 24 هزار و 617 عنوان کتاب در نمایشگاه بیست و پنجم حاضر هستند.
* وعده هایی که هر سال قول عمل به آنها داده میشود
نمایشگاهی به وسعت نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، با پراکندگی موضوعات کتابی که در آن ارائه شده، گاهی اوقات با مشکلات بزرگی از جمله ناهماهنگی در ارائه خدمات رفاهی به غرفهها و ناشران مواجه میشود؛ از قطع شدن ارتباط دستگاههای کارتخوان گرفته تا نبود سیستمهای تهویه در سالنهای مختلف برای راحتی و آسایش غرفه داران. ناشران آموزشی، دانشگاهی و کودک و نوجوان در نمایشگاه کتاب، همچون دوره های قبلی، به دلیل اینکه خارج از محوطه بسته و مسقف و به زیر آفتاب سوزان و یا باران سیل آسا، قرار دارند، بیشتر متوجه آسیب میشوند. مشکلاتی نظیر اینها، از آن نوع مسائلی هستند که هر سال با قولها و وعدههای فراوان مسوولان نمایشگاه مواجه میشود و باز در نمایشگاه کتاب آینده، صدایش بیرون میزند.
* تیرهایی که به سوی مسوولان نمایشگاه کتاب پرتاب میشوند
البته نوع دیگری از مشکلات نیز از سوی ناشران به سمت مسوولان نمایشگاه کتاب هدف گرفته میشود؛ که بارزترین آنها تخلفات ریز و درشتی است که بیشتر به صورت آگاهانه از سوی ناشران و البته غرفهداران سر میزند. نمونه اخیر آنها در بخش ناشران دانشگاهی بود که دو ناشر دانشگاهی پرآوازه، تخلفاتی چون رعایت نکردن حریم نمایشگاه کتاب، اجرای فعالیتهای جنبی بدون هماهنگی مسوولان و تبلیغات غیرمتعارف در فضای نمایشگاه کتاب بود.
* رسیدگی در لحظه به جرایم ناشران/ تعطیلی غرفه و محرومیت از نمایشگاه بعدی
هیات رسیدگی به تخلفات ناشران، در گزارش خود برای ناشران متخلف اعلام کرده که برای جرایمی همچون تغییر قیمت پشت جلد کتاب، ارائه کتابهای منتشر شده از چندین سال قبل، تبلیغات غیرمجاز، ارائه کتابهای ممنوعه و ... ، مجازاتهایی چون تعطیلی از یک تا چند روزه غرفه و همچنین عدم حضور در نمایشگاه کتاب سال آینده را ترتیب اثر میدهد.
بر اساس این گزارش، تعدادی از غرفه های ناشران عمومی، دانشگاهی و آموزشی که جرایمی را در نمایشگاه کتاب مرتکب شده بودند، تا اطلاع ثانوی تعطیل شده و حتی تعدادی از آنها نیز، از نمایشگاه سال آینده محروم شدهاند. همچنین تعدادی کتاب ممنوعه که در مورد وهابیت بودند و نقشه های جعلی خلیج عربی را ارائه می دادند، از نمایشگاه کتاب جمعآوری و ناشران آنها محروم شدند.
* پاتوق دلدادگان نویسندهها در نمایشگاه کتاب
از همه این موارد که بگذریم، نمایشگاه کتاب هر سال نقاط مثبتی هم دارد و آن، اینکه مردم به گشت و گذار فرهنگی می آیند و در این بین، با نویسندگان و مولفان کتاب ها آشنا میشوند. حضور نویسنده ها در نمایشگاه کتاب پر شور است و مردم هم نه مثل بازیگران سینما، بلکه در حد و اندازه های آنها، نویسندگان مورد علاقه خود را دوست دارند و برای گپ و گفتی کوتاه هم شده به نمایشگاه کتاب می آیند. یکی از این نویسنده های مورد علاقه، رضا امیرخانی است که هر سال، هم در غرفه سوره مهر هم در غرفه افق حضور دارد و مخاطبانش به دیدارش میآیند.
* روانشناسی و شخصیتشناسی؛ آمار اول فروش کتاب
از جمله موضوعاتی که این روزها مردم زیاد آنها را طلب میکنند، کتابهایی با مضامین روانشناسی، روابط زن و مرد و شخصیتشناسی آنها است که رنگ به رنگ آنها تا دلتان بخواهد در بخش ناشران عمومی یافت میشود. این نوع کتاب ها نیاز زیادی به تبلغ ندارند و فقط کافی است که رنگ و لعاب جلد کتاب با خواسته اکثریت مردم جور در بیاید!
* حاشیه هایی از نوع نمایشگاه کتاب/ از ترافیک مردمی تا جاری شدن خطبه عقد
افرادی که از روز ابتدایی نمایشگاه کتاب در مصلی حضور داشتند، شاهدند که از همان ساعات اولیه بازگشایی نمایشگاه کتاب، جمعیت زیادی به سوی نمایشگاه شتافتند؛ تا جایی که هر روز که به پایان آن نزدیک میشویم، دیگر جای برای سوزن انداختن هم پیدا نمیشود. خیابانهای اطراف مصلی و مترو دیگر پاسخگوی حضور مردم نیستند.
این موضوع در حالی است که خبر می رسد زوج جوانی در نمایشگاه کتاب پیوندشان را جشن گرفتند؛ این زوج برای اینکه یک روحانی خاص، خطبه عقد آنها را جاری کند، این مکان را برای وصلشان انتخاب کردهاند.
گزارش از آزاده فضلی
نظر شما