به گزارش خبرگزاری شبستان، سردار مرتضی طلایی، عضو کمسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر در نخستین سمینار بررسی کودکان کار و خیابان و زنان سرپرست خانواده با بیان اینکه کودکان کار و خیابان و زنان سرپرست خانوار یک موضوع جهانی است، گفت: این معضل از سه سطح کلان خرد و فردی قابل بررسی و مطالعه است.
وی با بیان اینکه سازمان های دولتی، سازمان های مردم نهاد، موسسات آموزشی، مدارس و تربیت خانواده بر یکدیگر تاثیر گذارند، افزود: اگر چالش ها در سطح کلان حل نشود به سطح پایینتر،خرد و فرد می رسد.
عضو شورای شهر تهران، ترویج مبانی اخلاق اسلامی انسانی، توجه مدیران جامعه به تحکیم خانواده، حمایت سیستمی از خانواده و داشتن نگاه استراتژیک و بلند مدت را مانع از هم گسیختگی جامعه دانست و تصریح کرد: برای داشتن کشوری قدرتمند نیازمند حل بهینه مسایل اجتماعی هستیم که برای حل آن صرفا باید از راه حل های اجتماعی بهره برد.
سردار طلایی فرهنگ اجتماع را مهم ترین عامل به عنوان مرهم اجتماعی، مسکن و یا درمانگر این معضل عنوان کرد و گفت: با توجه به جمعیت رشد دو برابری در سه دهه اخیر، جامعه در مرحله گذار از سنتی به مدرنیته قرار گرفته است که اگر گسترش، پیچیدگی، شتاب و ابعاد آن در کنار هم دیده نشود، دچار چالش هایی نظیر کودکان خیابان و زنان بی سرپرست می شویم.
عضو کمسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر ادمه داد: در چنین مرحله ای تغییرات بر تدبیر پیشی می گیرد و نسبت تغییرات به قدری زیاد است که علم مدیریت از آن عقب مانده، در چنین شرایطی بهترین رویکرد توجه به ظرفیت اجتماعی و بهره گیری از آن در جهت حل این معضل است.
طلایی به سابقه حرکت کشورهای توسعه یافته پس از جنگ جهانی دوم اشاره و اظهار کرد: توسعه اقتصادی مورد نظر این کشورها منجر به تولید طبقات محروم و فقیر نشین شد که در حل این معضل آنان توسعه اجتماعی را مد نطر قرار داده که این روند نیز با مشکلاتی مواجه شد.
طلایی تعارض فرهنگی و اختلاف طبقاتی و خرده فرهنگ ها را باعث بروز برخی مشکلات پدید آمده در کلان شهر تهران خواند و خاطرنشان کرد: مساله طلاق رسمی و عاطفی و غیر رسمی از مشکلات جامعه بزرگ تهران است و نظام آموزشی در توانمندسازی نسل های دوم و سوم انقلاب برای مواجهه با تغییرات آمادگی لازم را ایجاد نکرده است.
وی حرکت جوامع توسعه یافته پس از جنگ جهانی دوم را مبتنی بر نگاه مادی آنها دانست و ادامه داد: حرکت دوم این جوامع به سمت توسعه فرهنگی و باورهای دینی و همسان سازی خانواده ها با مسائل مدرن است که از پیامدهای آن پیدایش راه حل های مردم نهاد برای مشکلات بزرگ است.
وی دخالت مردم در تصمیمات و اجرا در قالب تشکل های مردم نهاد را راه حل اساسی مشکلات اجتماعی دانست و افزود: در این امر باید از موازی کاری دوری کرد.
بنا بر این گزارش، در ادامه این همایش سعید آبادی دبیر کل کمسیون ملی یونسکو با اشاره به وضع نابهنجار وضعیت کودکان کار و خیابان خواستار توجه جدی به مفهوم انسان محور در توسعه جامعه شد.
وی گفت: نقش دولت ها در گسترش آموزش و پرورش مناسب و تربیت نسل ها و در نتیجه حمایت از ساختارهای شکل دهنده جامعه (خانواده) بسیار مهم و اصلی است.
دبیر کل کمسیون ملی یونسکو، آمار جهانی مهاجرت و کار کودکان را دلیل بر هم ریختگی مفهوم امنیت نسل ها خواند و افزود: طبق آمار سال 2004 یک میلیارد نفر در جهان روزانه کمتر از یک دلار درآمد دارند که این جمعیت کلان از آموزش و تحصیل و تربیت لازمه زندگی در قرن بیست و یکم محروم هستند.
سعیدآبادی اظهار کرد: دسته ای از کودکان که تمام شبانه روز را در خیابان ها می گذرانند، آسیب پذیرترین جامعه کودکان هستند که با انواع بیماری های روانی، جنسی و اجتماعی مواجه و به مرور به جمعیت بزهکار حرفه ای اضافه می شوند.
وی وضعیت نابهنجار کودکان خیابان را مهم ترین معضل سند چشم انداز در سطح جهانی عنوان کرد و گفت: حل وضعیت نابهنجار کودکان خیابان، بسیج دولت و مردم و نهادهای مردم نهاد را می طلبد.
شایان ذکر است، نخستین سمینار بررسی کودکان کار و خیابان و زنان سرپرست خانواده امروز دوشنبه (27 دی) در سالن همایش های رازی برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما