به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، محمد رحیم عیوضی، رئیس دانشکده آینده پژوهی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین، صبح امروز (23 اردیبهشت)در همایش آینده پژوهی فرهنگی که در سالن جلسات دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین برگزارشد، گفت: غایت انگاری در این آینده پژوهی، معاد و رستاخیز است که ریشه عمیق فرهنگی دارد و علم بشری از پاسخ به این غایت انگاری ناتوان است.
وی ادامه داد: ارتباط عمیقی میان آینده پژوهی و فرهنگ وجود دارد به طوری که اگر آینده پژوهی را در حیطه و قلمرو وسیعی قرار دهیم و موضوع فرهنگ را در این آینده پژوهی بررسی کنیم به این ارتباط مهم پی می بریم.
رئیس دانشکده آینده پژوهی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین اضافه کرد: شناخت آینده پژوهی اصل مهمی است چراکه تا به این شناخت دست پیدا نکنیم، آینده پژوهی فرهنگی یک توصیف است و یک بیان علمی از قلمرو فرهنگ و آینده پژوهی محسوب نمی شود.
وی عنوان کرد: بیشتر آینده پژوهان معتقد هستند که آینده پژوهی یک علم ارزش بنیان غایت محور است و از این دیدگاه، آینده پژوهی علمی است که پایه هایش بر ارزش ها استوار شده و در هر دیدگاه و نظریه ای به دنبال دست یابی به ایده آل ها و غایت های آن قلمرو است.
عیوضی با بیان اینکه آینده پژوهی انسان را به سمت وضعیت مطلوب سوق می دهد، اظهار کرد: انسان در آینده پژوهی به دنبال آینده آرمانی است، به این معنا که آینده پژوه تلاش می کند این مطلوب ها را به ایده های آرمانی نزدیک کند.
وی با اشاره به رشد سریع آینده پژوهی، عنوان کرد: یکی از انگیزه های مهمی که باعث رشد سریع آینده پژوهی شده است، نگاه و پاسخ آن به آرمان ها و دیدگاه انسانهاست و از منظر آینده پژوهان، اگر ایده آل ها و آرمان ها در زندگی انسان وجود نداشت، زندگی کسل کننده بود.
رئیس دانشکده آینده پژوهی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین اعلام کرد: آینده پژوهی ارتباط عمیقی با جلوه های فرهنگی، ارزشی و آرمانی انسان به معنای جمعیت اجتماعی و جهانی دارد و هیچ جامعه ای وجود ندارد که آرمان هایش محدود به زمان و مکان خودش باشد، بلکه آرمان ها جهانی است.
وی توضیح داد: با توجه به اینکه نگاه آینده پژوهی به انسان و روح تحولات اجتماعی است و غایت مطلوب آرمانی را دنبال می کند، رویکرد فرهنگی در آن به طور کامل مشهود است و در واقع فرهنگ منزوج در حیطه آینده پژوهی است.
عیوضی اضافه کرد: فرانسیس بیکن بیان می کند تا زمانی که مردم رابطه صمیمی با فرهنگ ایجاد نکنند و تغییرات فرهنگی جامعه خود را درک نکنند، تمایلی به آینده پژوهی نخواهند داشت؛ بنابراین ابتدا مردم باید فرهنگی شوند و خصلت ها فرهنگی در آن ها نهادینه شود، چرا که همین خصلت ها و رویکردهای فرهنگی است که موجب شکل گیری ایده های آینده پژوهان می شود.
وی به مولفه های پنج گانه جهان بینی ها اشاره کرد و گفت: هستی شناسی، معرفت شناسی، ارزش شناسی، انسان شناسی و آینده شناسی مولفه های پنج گانه جهان بینی ها را تشکیل می دهند و یکی از ارکان تبیین جهان بینی، هستی شناسی است یعنی ما باید شناخت کامل و دقیق از هستی داشته باشیم تا جهان بینی ما تعریف و تبیین شود.
رئیس دانشکده آینده پژوهی دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) قزوین یادآور شد: در بحث معرفت شناسی نیز باید مبانی معرفتی قابل تشریحی را داشته باشیم تا بتوانیم با استفاده از آن اجزای مربوط به ایده هایمان را بازاندیشی کنیم.
پایان پیام/
نظر شما