به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 24 اردیبهشت مجلس نمایندگان بخش هدفمندکردن یارانهها در لایحه بودجه 91 را مورد بررسی قرار دادند.
در ادامه بررسی درآمدهای حاصل از هدفمندکردن یارانهها، الیاس نادران، نماینده تهران پیشنهاد حذف بند ب این بند را مطرح کرد و گفت: در بند ب مقرر شده است تا مبلغ یکصد هزار میلیارد ریال یارانههای نان، برق و سایر کالاها و خدمات باشد.
وی اظهار کرد: ما در سال گذشته درآمدهای دولت حاصل از هدفمندکردن یارانهها را 54 هزار میلیارد تومان پیشبینی کردیم و مطابق قانون هدفمندکردن یارانهها منابع حاصل از درآمدهای یارانهها باید از محل اصلاح قیمتها باشد و همان منابع باید در سرفصلهای هزینهای هزینه شود.
وی با اشاره به سهم خانوارها، تولید و بهداشت و درمان در قانون هدفمندکردن یارانهها گفت: سال گذشته دولت به وظیفهاش در مورد اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها عمل نکرد و مجلس به گزارشی که از سوی کمیسیون در رابطه با تخلفات دولت از قانون هدفمندکردن یارانهها بود، رأی مثبت داد.
نادران تصریح کرد: امروز ما با شرایطی مواجه هستیم که دولت نه تنها یارانههای بخش تولید را پرداخت نکرده است بلکه هزینههای مربوط به دولت را از این بخش نیز پرداخت نکرده است و تمام یارانهها را به پرداخت یارانه نقدی محدود کرده است و وقتی با کسری مواجه شده است با استقراض از بانک مرکزی و فروش نفت سعی کرده است این کمبود را جبران کند.
نماینده تهران تصریح کرد: برای اینکه اوضاع وخیمتر نشود من پیشنهاد دادم سقف درآمد حاصل از حاملهای انرژی را در همین سقف 56 هزار میلیارد تومان متوقف شدیم و در سرفصلهای هزینهای یارانه نقدی، دولت و بهداشت و درمان را مشخص کنیم و این به صلاح جامعه نزدیکتر است.
وی با تأکید بر اینکه با این اصلاح مانع افزایش قیمتها میشویم، گفت: با این اصلاح ملت یک سال وقت دارند خودشان را برای شرایط تورمی جدید آماده کنند و بدینترتیب با اجرای این قانون فرصت برای اجرای گام دوم قانون هدفمندکردن یارانهها فراهم میشود.
نادران تصریح کرد: اگر غیر از این باشد دولت 66 هزار میلیارد تومان را باید از محل اصلاح قیمتها تأمین کند و قطعا باید قیمت حاملهای انرژی و یا کالاهای اساسی همانند آب، برق و گاز افزایش یابد.
اقبال محمدی، نماینده مریوان با این پیشنهاد مخالفت کرد.
احمد توکلی، نماینده تهران در موافقت با این پیشنهاد گفت: در حال حاضر نرخهای ارزاق، مسکن و لباس و وسایل ضروری مردم بیش از قیمت تورم بالا رفته و نرخ تورم تولیدکننده 40 درصد و نرخ تورم مصرفکننده 21 درصد است.
وی با تأکید بر اینکه نگهداشتن بیکاران جویای کار بهتر از بیکار شدن شاغلان است، یادآور شد: اگر ما تعجیل نمیکردیم و دولت در سال اول اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها قانونشکنی نمیکرد و از قانون هدفمندکردن یارانهها اسکناس چاپ نمیکرد شرایط جامعه اینگونه نمیشد.
توکلی تأکید کرد: ما باید تعجیل کنیم که مشکل مردم مضاعف نشود. در حال حاضر فشار در بخش تولید چه به واسطه تحریمها و چه واردات بی حساب و کتاب بسیار زیاد است و اقتصاددانان اگر قرار باشد بین تورم و رکود یکی را انتخاب کنند قطعا رکود را انتخاب میکنند زیرا در شرایط رکود دیگر تورمی ایجاد نمیشود.
توکلی با اشاره به پیشنهاد نادران خاطرنشان کرد: اگر این 10 هزار میلیارد تومان حل شود 56 هزار میلیارد تومان شامل یارانه برق و آب و سایر کالاهای ضروری نیز میشود و بدینطریق جلوی گرانیها را میگیریم.
حجتالاسلام محمدرضا میرتاجالدینی، معاون پارلمانی دولت نیز در مخالفت با این پیشنهاد گفت: بحث هدفمندکردن یارانهها از مسایل مهمی است که تاکنون هر چه موفقیت به دست آمده است با تعامل دولت و مجلس بوده است و قطعا اگر بخواهیم این کار بزرگ را ادامه دهیم جز با همفکری نمایندگان ممکن نیست.
وی تصریح کرد: من با این پیشنهاد حذف تعجب میکنم، نتیجه این پیشنهاد این است که تورم و گرانی در جامعه بیشتر میشود.
وی خاطرنشان کرد: این پیشنهاد در راستای حذف یارانهها است و نه دفاع از یارانهها و عزیزانی که این همه شعارشان دفاع از حقوق مردم است این کارشان به جز فشار بر مردم حاصل دیگری نخواهد داشت.
معاون پارلمانی رییسجمهور با تأکید بر اینکه این پیشنهاد تورم را در جامعه ایجاد میکند، خاطرنشان کرد: 10 هزار میلیارد تومان یارانه آب، برق و کالاهای اساسی است که اگر این را حذف کنیم دو راه بیشتر نداریم یا باید قیمتها را همانند اول اصلاح کنیم یا به مردم بگوییم برای نان یک سال بیشتر یارانه نمیدهیم.
وی اضافه کرد: اگر این بند حذف شود صنعت برق نمیتواند کارش را ادامه دهد.
حجتالاسلام میرتاجالدینی با اشاره به مناظره خود با نادران در یکی از دانشگاهها گفت: آقای نادران در آن مناظره گفت تورم حاصل از هدفمندکردن یارانهها 60 درصد است و اگر مردم به خیابانها بریزند چکار خواهید کرد.
وی خطاب به نادران گفت: آن موقع هم که در ابتدای قانون هدفمندکردن یارانهها بودیم این حرفها را میزدید اکنون نیز این حرفها را میزنید در حالی که تورم در کشور در حال حاضر 10 درصد است.
نادر قاضیپور، نماینده ارومیه در واکنش به سخنان میرتاجالدینی در اخطار قانون اساسی و با استناد به اصل 3 گفت: آقای میرتاجالدینی تورم را در کشور 10 درصد عنوان میکند در حالی که تورم 26 درصد است و تورم واقعی بیش از اینهاست، پس بنابراین وی اینجا که میآید حقیقت را بگوید.
الیاس نادران که بخشی از سخناناش مورد انتقاد میرتاجالدینی قرار گرفته بود در واکنش به سخنان معاون پارلمانی رییسجمهور گفت: آقای میرتاجالدینی میگویند با پیشنهاد حذف 10 هزار میلیارد تومان یارانهها حذف میشود، پس اگر یارانهها حذف میشود رقم 56 هزار میلیارد تومان قرار است کجا برود.
وی با اشاره به سخنان میرتاجالدینی که تورم کشور را 10 درصد عنوان کرد، یادآور شد: مردم کوچه و خیابان قضاوت کنند که آیا تورم موجود 60 درصد است یا 10 درصد و یا تورم 60 درصدی را تحمل میکنند و یا 10 درصدی را، این موضوع دیگر ربطی به بحثهای سیاسی ندارد.
اما احمد توکلی، دیگر نماینده تهران نیز در واکنش به آمارهای میرتاجالدینی در سخنانش گفت: آقای میرتاجالدینی شما که به ما میگویید حرفهای شما تورم را زیاد میکند این حرفتان تحریف سخنان ماست.
وی با طرح این سؤال که چه کسی هر سال قسمتی از قانون هدفمندکردن یارانهها را تعطیل میکند، گفت: آقای احمدینژاد در جلسه غیرعلنی مجلس آمد و هر چه خواست برای اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها به وی دادند، اگرچه من یک سال مخالف اجرای چگونگی این قانون بودم و حرفی نزدم اما حالا از این شیوه اجرا انتقاد دارم.
وی اضافه کرد: آقای احمدینژاد فقط از اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها پرداخت نقدی را میداند و پرداخت بخش تولید را تعطیل کرده است، درآمد شرکت گاز را ندادهاند، صنعت را تعطیل کردهاند، با این اوصاف چه کسی جامعه را خراب میکند.
وی اضافه کرد: رییسجمهور راه میرود و میگوید من میخواهم یارانه نقدی بدهم و این مجلس است که نمیگذارد، این در حالی است که خودش در کرمانشاه گفت من پول نفت را طوری تقسیم میکنم که صد سال کسی نتواند آن را تغییر دهد؛ آیا این انصاف است که پول نفت را به گونهای توزیع کنیم که اشتغال در جامعه ایجاد نشود؟
کمیسیون نیز با این پیشنهاد نادران مخالفت کرد و در نهایت مجلس نیز با 68 رأی موافق، 79 رأی مخالف و 27 رأی ممتنع به این پیشنهاد رأی مثبت نداد.
محمدحسین رحیمی، نماینده ملایر نیز پیشنهاد عبارت ماده یک از بند الف را مطرح کرد که این پیشنهاد نیز مورد مخالفت مجلس قرار گرفت.
در ادامه، نمایندگان به پیشنهادات جزیی دیگری همانند پیشنهاد ذاکر نماینده ارومیه و کواکبیان نماینده سمنان نیز موافقت نکردند.
جعفر قادری، نماینده شیراز در ادامه پیشنهاد جایگزینکردن عبارت 12 ماه را در این بند مطرح کرد و گفت: این نگرانی در حال حاضر وجود دارد که دولت همانند سال 91 تحت عناوین مختلف در چند ماه آخر سال شیب اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها را همانند سال 90 تند کند و لذا برای جلوگیری از این مشکل بهتر است عبارت 12 ماه را مشخص کنید که چگونگی اجرا کردن این قانون در هر ماه مشخص باشد.
احمد توکلی در موافقت این رفع ابهام را به نفع جامعه دانست.
در ادامه، همچنین جعفر قادری پیشنهاد حذف عبارت یارانههای برق را در بند ب مطرح کرد و گفت: در بند ب یارانههای نان آمده است این در حالی است که در قانون هدفمندکردن یارانهها این یارانه ذکر شده است اما قیمت یارانه برق که هر سال در قانون بودجه مابهالتفاوت آن را به شرکت برق پرداخت میکردیم، مشخص نیست و در حال حاضر این یارانه در بودجه سالانه به شرکت برق پرداخت نمیشود و همین پرداختنشدن شرکت برق و وزارت نیرو را فلج کرده است.
نماینده شیراز در مجلس خاطرنشان کرد: وزارت نیرو و شرکت برق هزینههای خود را از طریق اوراق مشارکت پرداخت میکند، پس بهتر است ما عبارت یارانههای برق را از این بند حذف کنیم و این یارانه را در بودجه پیشبینی و به شرکت برق پرداخت کنیم.
این پیشنهاد نیز مورد موافقت نمایندگان قرار نگرفت.
در ادامه، علی اصغر یوسفنژاد، نماینده ساری نیز پیشنهاد افزایش درآمد حاصل از قانون هدفمندی یارانهها تا مبلغ 75 هزار میلیارد ریال را مطرح کرد که در حالی که دولت با با آن موافق بود این پیشنهاد نیز به تصویب خانه ملتیها نرسید.
بدینترتیب در بخش درآمدی قانون هدفمندکردن یارانهها در لایحه بودجه 91 به جز یک پیشنهاد رفع ابهام دیگر پیشنهادات نمایندگان مورد موافقت قرار نگرفت.
پایان پیام/
نظر شما