به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، حجتالاسلام والمسلمین یدالله مقدسی، امروز(28دی)در جمع خبرنگاران اظهار داشت: تاکنون کار نگارش حدود 200 صفحه از کتاب مفاتیح الحیات انجام شده است و 100 صفحه از آن را اخیرا به محضر حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی ارائه دادیم که معظم له از انجام این حجم کار ابراز خرسندی کردند.
مدیرگروه فقه پژوهشگاه علوم وحیانی معارج اظهار امیدواری کرد: روند انجام کار تدوین جلد دوم نهج البلاغه تا پایان امسال و یا اوایل سال آینده به پایان برسد.
وی با بیان اینکه اصل طرح انتشار جلد دوم مفاتیح الحیات به پیشنهاد آیتالله جوادی آملی بوده است، تصریح کرد: موضوع این طرح از پنج سال پیش با فرمایش آیتالله جوادی آملی در خطبه های نماز جمعه در مورد بهتر نگه داشتن محیط زندگی چه در طبیعت و چه در زندگی به عنوان یک شهروند مطرح شده بود و کار تقریبا به صورت تهیه یک طرح خام شروع شد.
وی اضافه کرد: دو سال قبل وقتی آیتالله جوادی آملی دوباره این موضوع را در خطبه های نماز جمعه مطرح کردند، یکی از افرادی که پیگیر این طرح بود، طرحی ارائه کرد و ما این طرح را خدمت ایشان مطرح کردیم.
حجت الاسلام مقدسی با بیان اینکه این افراد بعد از مدتی نتوانستند این کار را به سرانجام برسانند، به تهیه طرح اولیه توسط گروه دیگری از پژوهشگران اشاره کرد و یادآور شد: این کار با تشکیل شورای پژوهشی شروع شد و جلسه های متعددی در زمینه مدخل یابی برای موضوع مورد پژوهش تشکیل شد و در این جلسه ها، طرح اشاره شده پنج بار تغییر یافت و تکامل پیدا کرد.
مدیر گروه فقه پژوهشگاه علوم وحیانی معارج اظهار داشت: این طرح در چهار موضوع شامل روابط انسان در زندگی مربوط به خود، روابط انسان با افراد دیگر، چگونگی روابط انسانها با حیوانات و روابط انسان با طبیعت تهیه شده است.
وی با اشاره به اینکه هر یک از این موضوعات دارای زیرمجموعه هایی است، خاطرنشان کرد: پس از تکمیل این طرح سئوالات و ابهاماتی وجود داشت که سؤالات را برای آیت الله جوادی آملی ارسال کردیم و در جلسه ای که با حضور ایشان برگزار شد، به ابهامات پاسخ دادند.
مدیرگروه فقه پژوهشگاه علوم وحیانی معارج، تهیه نرم افزار را از دیگر مراحل انجام این کار برشمرد و گفت: پس از تهیه این نرمافزار، نیازمند تهیه نمایه بودیم و برای نمایه سازی در روایات از ظرفیت افرادی استفاده کردیم که سابقه کاری داشتند.
حجت الاسلام مقدسی با اشاره به زمانبر بودن نمایه سازی در روایات، افزود: پس از حذف مکررات عنوان ها و نمایه ها، حدود 14 هزار نمایه آماده شد تا از این نمایه ها برای موضوعات مورد نظر استفاده کنیم.
وی با تشریح مراحل بعدی انجام این کار، اظهار داشت: در مرحله بعدی کار نگارش آغاز شد و در این مرحله نیازمند آئین نامه نگارش بودیم که از صاحبنظران و پژوهشگرانی که در کار نگارش تجربه داشتند استفاده شد.
وی خاطرنشان کرد: پس از تهیه آیین نامه نگارش بر مبنای رهنمود آیت الله جوادی آملی، کار نگارش به صورت آزمایشی شروع شد و هر یک از پژوهشگران قسمتی از کار را بر عهده گرفتند.
وی با اشاره به ادعای سکولاربودن علوم که از سوی برخی ها مطرح می شود، اظهار داشت: اینکه در علوم فیزیک می گویند علم سکولار است و اسلامی بودن و غیراسلامی بودن آن مطرح نیست به دلیل این است که اگر انتساب به خدا مطرح نباشد این حرف ها بیان می شود و اگر بحث انتساب به خدا مطرح باشد تفسیر قرآن هم الهی است و علم سکولار نداریم.
مدیرگروه فقه پژوهشگاه علوم وحیانی معارج با بیان اینکه بر مبنای این جهان بینی باید زمین را آباد کنیم و این دستورالعمل ها را از آیات و روایات بگیریم، تصریح کرد: اگر بخواهیم جهان بینی زمین بر مبنای آیات و روایات باشد دستورالعمل ها باید از سنت نبوی و وحی گرفته شود به همین جهت در بخش بندگی خدا و عالم تدوین که عبادات مطرح می شود مسائل و راهکارهای بندگی و عبادت را در کتاب های دعا و زیارات مانند مفاتیح الجنان می بینیم.
حجت الاسلام مقدسی تصریح کرد: اگر بخواهیم زمین را آباد و طبیعت را احیا کنیم و ارتباط های زندگی اجتماعی بشر را بر مبنای دستور خدا پیش ببریم باید کتاب و متنی داشته باشیم که این راهکارها را به ما نشان دهد، اینجاست که ضرورت نوشتن کتاب مفاتیح الحیات معنا پیدا می کند.
وی ادامه داد: در این کتاب ما علاوه بر اینکه چگونگی ارتباط با خودمان را با انسان های همنوع -چه مسلمان، چه کافر، چه غنی و چه فقیر- را باید ببینیم، باید راهکارهای ارتباطمان با طبیعت، دستورالعمل های ارتباط با حیوانات و چگونه زندگی کردن در جامعه را بر مبنای دین داشته باشیم و حتی در مسائل اقتصادی هم باید این توجه را داشته باشیم که طبق دستورات دین تولید حداکثری و قناعت در مصرف مورد توجه باشد.
وی، تولید زیاد و استفاده از منافع آن برای عمران و آبادانی زمین را روشی دینی و طبق دستور الهی دانست و تاکید کرد: اینجاست که بحث جهان آرایی معنای وسیع ترین پیدا می کند و وجهه الهی بودن را به خود می گیرد.
حجت الاسلام مقدسی یادآور شد: دین می گوید شما اگر نهایت تلاش خود را حتی در مسائل اقتصادی داشته باشید و سودش را برای عمران و آبادانی زمین و زندگی به کار گیرید پاداشی که خدا به شما می دهد بهشتی است که وسعت آسمان و زمین را دارد، به تعبیری دیگر در دستورات دینی به ما توصیه شده که تمام کارهای ما پاداش اخروی دارد و حتی چندین برابر پاداش برای آنها منظور می شود و اگر این نگرش در زندگی همگان به وجود آید، هم مشکلات زندگی انسان کم می شود و هم در بهداشت کوچه و خیابان و چگونگی زندگی و استفاده از طبیعت تاثیرگذار است.
مدیرگروه فقه پژوهشگاه علوم وحیانی معارج گفت: هدف این است که دستورالعمل ها و آموزه های دینی در اختیار مردم قرار گیرد و ما تلاش می کنیم که آیات و روایات را در اختیار مردم قرار دهیم تا مردم بر اساس باوری که به دین دارند، به راهکارهای دینی عمل کنند و در این صورت طبعا زندگی وجهه خدایی پیدا می کند و مشکلات هم کمتر می شود و بخشی از بداخلاقی ها در زندگی کاهش می یابد.
پایان پیام/
نظر شما