به گزارش خبرنگار شبستان، غلامرضا امامی نویسنده، مترجم، و پژوهشگر عصر دیروز 27 دی در مراسم اندوه داشت فقدان شمس آل احمد که از سوی سرای اهل قلم برگزار شده با بیان این مطلب گفت: هرکسی روزی به دنیا می آید و روزی هم چشم از این هستی برمی بندد، اما در این میان برخی به جاوادنگی پهلو می زنند که شمس ال احمد یکی از آن مردان است، او برای همیشه باقی می ماند زیرا با همه چیز یکی و یگانه بود.
امامی افزود: شمس در ایام حکومت رضاخان در خاندانی مذهبی و روحانی متعبد سنتی به دنیا آمد و در روزگاری زندگی کرد که دو برادر دیگر نیز داشت، یکی در کسوت روحانیت و دیگری که خود جلال بود و همه از زندگی و منش او آگاه هستند، من با شمس به واسطه برادرش جلال آل احمد آشنا شدم.
وی تصریح کرد: شمس مرد کار و هنر بود، او با جامعه می آمیخت و جامعه را از نزدیک لمس می کرد و در آن روزگار بعد از مدرسه مشاغل مختلفی را تجربه کرد، از ساعت سازی گرفته تا آهنگری، اما محیط سنتی خانواده پاسخگوی روح سرکش این دو برادر نبود.
امامی افزود: شمس مرد روزگار بود و در بسیاری از هنرها مسلط بود یادگارهای از او نزد دوستان باقی مانده که خود زبان گویا و چشم بیدار این گفته هاست.
این نویسنده بیان کرد: شمس در پی برادر بزرگتر به جریان چپ پیوستند و من یک بار از او پرسیدم که شما با آن سابقه خانوادگی چه طور به این جریان پیوستید، گفت"در آن روزگار دو راه بیشتر در جلوی ما وجود نداشت یکی قدرت و دربار و دیگری چپ و مردم و ما راه دوم را برگزیدیم، شمس بر آن بود که راه رنج مردم را کم و بر شادی های آن بیفزاید.
این مترجم اظهار داشت: زمانی که شمس به همراه جلال متوجه شدند آن جریان حزبی به همسایه شمالی وابسته است، از ادامه فعالیت های خود در آن حزب سرباز زدند و از آن جدا شدند و انشعاب کردند که بعدها به جریان حزب زحمتکشان پیوستند و در دوره ای هم از دکتر مصدق حمایت کردند.
این دوست دیرین شمس آل احمد در ادامه خاطرنشان کرد: در زندگی شمس اتفاق های زیادی صورت گرفت که خود می تواند بخشی از تاریخ شفاهی معاصر به حساب آید، شمس یک بار با نامی دیگر دستگیر شد و به زندان رفت، مدتی به شیراز بعد به آلمان رفت و در آنجا فلسفه خواند و در آمریکا نیز مدتی در رشته عکاسی تحصیل کرد و در نهایت در دانشگاه تهران در رشته فلسفه و در مقطع لیسانس فارغ التحصیل شد.
امامی گفت: شمس در قبل از انقلاب در بنیاد فرهنگ ایران مشغول به کار شد، بعد از انقلاب هم به دستور رهبر انقلاب عضو شورای انقلاب فرهنگی شد، مدتی هم به عنوان سردبیر روزنامه اطلاعات فعالیت می کرد.
این نویسنده در پایان گفت: آخرین خاطره ای که از شمس در سالهای قبل از انقلاب دارم، مربوط به جلسات انستیتو گوته می شود که در مجموعه ای به نام ده شب منتشر شد و شمس آل احمد اولین سخنران این جلسه ها بود و او اولین کسی بود که در جمع و حلقه ماموران امنیتی آن زمان توانست با شجاعت دستگاه حاکم وقت را زیر تیغ نقد ببرد و بگوید مرگ بر این حکومت مستبد و فاشیست و این موضع گیری موجب شد تا این مراسم به مدت ده شب ادامه پیدا کند.
پایان پیام/
نظر شما