علم اصول فقه امروز دوران اوج خود را طی می کند

حجت الاسلام صادقی رشاد با اشاره به پیشینه علم اصول و پیشتازی ائمه (ع) در این علم گفت:علم اصول بومی ترین دانش عالم تشیع است که اکنون دوران اوج خود را می گذراند.

به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر صادقی رشاد، رئیس انجمن علم اصول فقه حوزه در نشستی خبری با بیان اینکه علم اصول دانش دیرینی محسوب شده و سابقه ای به قدمت دین مبین اسلامی دارد، گفت: علم اصول در واقع منطقِ فهم دین و شریعت است.
وی تصریح کرد: دانش علم اصول از عهد رسول الله پایه ریزی شد و حتی پیامبر نیز در مواردی با وجود آنکه خودشان شارع بودند، از شیوه علم اصول برای تعلیم به اصحاب استفاده می کردند تا یاران ایشان نیز این روش را بیاموزند.
حجت الاسلام صادقی رشاد ائمه اطهار به ویژه (صادقین) و (باقرین) را از پیشروان این شیوه معرفی کرد و افزود: موسس دانش اصول امام محمدباقر (ع) و امام صادق (ع) هستند و این در حالی است که مبانی اولیه این علم از دوران پیامبر (ص) شکل گرفت.
رئیس انجمن علم اصول فقه حوزه بیان کرد: طی 13 قرنی که از عمر علم اصول می گذرد و به ویژه 11 قرن اخیر که از تدوین این دانش گذشته است بزرگان بسیاری چون شیخ مفید، طوسی و سیدمرتضی در این حیطه درخشان کار کردند و در واقع این افراد تدوین گران دانش اصول شیعی در تاریخ هستند.

وی با بیان اینکه قبل از شیخ مفید، افرادی در حوزه علم اصول وارد شده اند، افزود: کتب اصولی پیش از این بزرگان به صورت تک نگاری ها در میان اصحاب ائمه (ع) زیاد بود و کسانی که در مظهر ائمه اطهار شاگردی می کردند، در حوزه علم اصول به صورت تک موضوعی فعالیت داشته اند. اما نگارش کتاب های جامع این علم بعدها توسط شیخ مفید، طوسی و سید مرتضی صورت گرفت.
حجت الاسلام صادقی رشاد تصریح کرد: در روزگار ما علم اصول فقه دوران اوج خود را می گذراند و پس از شیخ انصاری و بزرگانی چون مرحوم کمپانی و میرزای نائینی، بزرگانی چون امام خمینی (ره) و در کنارشان نوآورانی همچون شهید صدر در حوزه علم اصول فعالیت های درخشان و بزرگی داشتند.
وی افزود: با توجه به اوصاف مذکور اگر در عالم تشیع ده ها علم داشته باشیم، قطعا علم اصول بومی ترین این دانش ها محسوب می شود.
رئیس شورای حوزه های علمیه استان تهران در ادامه با بیان اینکه علم اصول علمی است که در قالب متن آن چندین علم وجود دارد، گفت: بسیاری تصور می کنند که برخی آرای موجود در این علوم پیشینه ای ندارد در حالی که مباحث جدیدی مانند هرمنوتیک، زبان شناسی و علومی از این دست در علم اصول نیز قرار دارد.
وی خاطرنشان کرد: علم اصول نیاز به تکامل، تحول و نقد دارد و باید با استفاده از مطالعات تطبیقی این علم را توسعه دهیم. با توجه به آنکه علم اصول تنها به دانشی منوط نمی شود که جهت استنباط شریعت باشد.

شایان ذکر است، نشست خبری تاسیس انجمن علم اصول دوشنبه، یکم خرداد در محل پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.
انتهای پیام/
 

کد خبر 135108

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha