برخورد متعصبانه در علوم به معنای رکود است

آیت الله مصباح یزدی گفت: اگر برخورد با نظرات مختلف در علوم متعصبانه باشد، هیچ وقت پیشرفتی رخ نمی دهد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله مصباح یزدی، رئیس موسسه آموزشی پزوهشی امام خمینی (ره)، امروز(11خرداد) در همایش رونمایی از اصطلاح نامه های علوم عقلی اسلامی با اشاره به نحوه پرداخت به این علوم در طول تاریخ 1400 ساله اسلام، تصریح کرد: در زمان ائمه (ع) بخصوص در زمان امام باقر (ع) و امام صادق (ع) ارتباط فرهنگی با کشورهای دیگر خیلی زیاد شد.


وی ادامه داد: امام صادق (ع) برای برخی مسائل مسلمین متخصصانی معرفی می کردند به طور مثال زراره در مسائل فقهی و هشام بن حکم در مسائل کلامی به فعالیت مشغول بودند.


رئیس موسسه آموزشی پزوهشی امام خمینی (ره) با اشاره به تفاوت های علوم عقلی و تجربی، گفت: برخی اختلاف نظرهای موجود باعث تضارب بین طرفداران این علوم می شود.


وی گفت: پیش داوری های بدون ملاحظه، قضاوت ها و حکم صادر کردن ها آفتی برای علوم مختلف است که باعث راکد ماندن علوم است.


آیت الله مصباح یزدی افزود: برای علاج این آفت باید ابتکار داشته باشیم و از ابزار تحقیق به درستی بهره بگیریم.


وی تصریح کرد: اندیشه های مارکسیستی و ماتریالیستی در زمانی حتی در میان روحانیت و بازاری ها رسوخ کرده بود و در چنین شرایطی شهید مطهری احساس مسئولیت کرده و به مقابله با این مکاتب برخاست که همیشه سعی دارند با قلم زیبای خود دانشگاه ها و محافل ادبی را تسخیر کنند.


رئیس موسسه آموزشی پزوهشی امام خمینی (ره) گفت: آیت الله مطهری با هوشمندی به وجود خطری که در کمین فرهنگ و دین ما نشسته بود، پی برد و با نبوغ خود که حتی پیروان اندییشه های مارکسیستی بر آن اذعان داشتند و باعث می شد که انتقادهای این شخصیت بزرگ را بپذیرند به مقابله با این افکار پرداخت.


وی افزود: البته تلاش برای فهم کلام اندیشمندان دیگر با زبان های مختلف از مسیر استفاده از ترجمه ها امکان پذیر است و ما نیاز داریم تا در این مسیر با حرف ها و فرهنگ این اندیشمندان که به زبان خودشان است، آشنا شویم.


آیت الله مصباح یزدی خاطرنشان کرد: اگر برخورد با نظرات مخالف متعصبانه باشد، هیچ گونه پیشرفتی در علوم حاصل نمی شود.


وی گفت: امروز همه نوع ابزار علمی و تحقیقاتی در دنیا فراهم است و اگر از این ظرفیت استفاده نکنیم، چگونه می توانیم به سوالات موجود پاسخ دهیم.


رئیس موسسه آموزشی پزوهشی امام خمینی (ره) اضافه کرد: علوم عقلی که غریب ترین علوم می باشد برای تحقیق در خصوص مسائل گوناگون بسیار مورد نیاز است که در آن حداقل فهرستی از اصطلاحات علمی مورد نیاز است.


وی ادامه داد: محقق تا این اصطلاحات را نداند و از هم تشخیص ندهد از لغزش و تلاطم به دور نخواهد ماند و اگر ما بخواهیم در آینده نقش خود را در علوم عقلی که ریشه همه علوم است به خوبی ایفا کنیم باید در این مسیر تلاش کرده و نظرات صحیح اراه دهیم.
 

وی گفت: ما باید با نظر منصفانه، تطبیق ها و سنجش دلایل در کنار نقادی های درست، نظریه جدید را ابراز کنیم، کار عالم همین است و باید همچون فقه در فلسفه هم این روش را اجرا کنیم.


آیت الله مصباح در پایان از اساتید و گردآورندگان چهار اصلاح نامه ای که در این همایش رونمایی شد، تجلیل کرد.


پایان پیام/

 

کد خبر 138510

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha