مسعود اشجعی، تهیه کننده و کارگردان سینما با اشاره به این که هنر فیلم سازی رسالتی مهم برای ساماندهی رفتار انسان و زیستن هر چه شایسته تر اجتماع انسانی است به خبرنگار شبستان گفت: دین ابزاری اساسی برای هموار کردن مسیر زندگی و نمایان ساختن حقیقت ها و مسائل موجود در جهان پیرامون و هنر وسیله ای موثر برای رسیدن به این هدف بزرگ است. بر این اساس هنری که در جهت اراده خداوند باشد، می تواند کارکردهای بسزایی در راستای تحقق جامعه انسانی و اسلامی ارائه دهد.
وی با تاکید بر این که در صدر اسلام، مساجد کارکرد آگاه سازی و بیداری مردم را همانند یک رسانه برعهده داشتند، اظهار کرد: کارکردهای رسانه ای مسجد در تمام دوران تاریخ از اهمیت بسیار والایی برخوردار بوده و نمی توان نقش مهم مساجد را در عرصه های گوناگون زندگی بشر نادیده گرفت.
اشجعی اضافه کرد: مسجد جاذبه های معنوی انکار ناپذیری در خود دارد که تاکنون در چارچوب تلویزیون و در قالب فیلم، تله فیلم و سریال به خوبی منعکس نشده است؛ در حالی که دو مقوله مسجد و رسانه ملی می توانند بهترین مکمل برای یکدیگر باشند.
وی با اشاره به این که شخصیت های دین دار رسانه ها، کاراکترهایی پرداخت نشده و غیر قابل باورند، گفت: وجوه انسانی منطبق بر خوب و بد است و انسان ها نباید به دو دسته سیاه و سفید تقسیم شوند؛ در حالی که کاراکترهای دینی فیلم های تلویزیونی به دلیل دست نیافتنی بودن، احساس همزاد پنداری لازم را در مخاطب ایجاد نمی کنند و وظیفه خطیر رسانه ها در این میان دوری از هراس و بیان حقایقی است که بازنمایی آن ها به چارچوب دین هیچ لطمه ای وارد نمی کند.
وی با بیان اینکه عدم موفقیت در ایجاد جاذبه مفهومی در سینما موجب به وجود آمدن دافعه می شود، توضیح داد: برای به خدمت گرفتن رسانه برای بازنمایی مفاهیم دینی لازم است با القای این مفاهیم در قالب استعارات و نمادها و به صورت غیر مستقیم جذابیت های لازم را در تولیدات سینمایی به وجود آورد. به بیانی دیگر مابه ازاهای تصویری می توانند جاذبه های مورد نیاز و ضروری را در راستای این امر مهم ایجاد کنند.
وی ادامه داد: هنر آزاد می تواند تنوع لازم را به دور از نگاه های تک بعدی در خود به همراه داشته باشد و این مسئولیت خطیر برعهده مدیران و تصمیم گیرنده هاست که با استفاده از جاذبه های رسانه، ذهن هنرمند را در بستر مناسب جامعه به بهترین شکل و در جهت کارکردهای دینی به کار گیرند.
پخش مستقیم برنامه های مناسبتی و گریزان شدن از مسجد
این کارگردان با توضیح این که تلویزیون برای انعکاس مناسک و برنامه های دینی مساجد باید سیاست های مشخصی را در پیش گیرد، گفت: یکی از کارکردهای مهم مسجد، گرد هم آوردن مسلمانان در مناسبت های مختلف دینی و ملی در کنار یکدیگر است و تلویزیون به عنوان موثرترین رسانه در فرهنگ سازی عمومی جامعه، نباید با پخش مستقیم و کامل این برنامه ها، توجه مردم را معطوف به خود و گریزان از حضور در مساجد کند.
وی افزود: تلویزیون می تواند با به کارگرفتن تبلیغات لازم برای اعلام زمان اجرای برنامه های مساجد در مناسبت های گوناگون شرایط گردهمایی مردم در مساجد را فراهم و به این صورت در القای نقش نمادین وحدت مسلمین در مسجد به صورت موثرتری عمل کند.
اشجعی با تاکید بر وظیفه حساس فیلم های مسجد محور در ارائه شخصیت های قابل باور از انسان های دین مدار گفت: مهم ترین هدف از ساخت برنامه های تلویزیونی دین محور، الگوسازی برای تمام افراد جامعه است؛ بنابراین با توجه به این که همه انسان ها برای رسیدن به حقیقت وجودی خود نوساناتی را پشت سر می گذارند فیلمسازان موظفند پستی و بلندی های کاراکترها را با رعایت حقایق موجود در جامعه در راستای باور مخاطبین به نمایش بگذارند.
پایان پیام/
نظر شما