ساختار تصمیم گیری آژانس باید اصلاح شود

نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی بر این نکته که یک مشکل اساسی و بنیادی در آژانس وجود دارد و آن این است که ساختار تصمیم گیری باید اصلاح شود، تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، علی اصغر سلطانیه یکشنبه شب در مصاحبه اختصاصی با شبکه خبری العالم اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران پس از 4 سال بار دیگر عزم سیاسی خود را نشان داد و حاضر شدیم که چارچوب و مدالیته دیگری را در راستای مدالیته سابق تدوین کنیم که براساس این مدالیته مطابق ضوابطی که تعیین می کنیم ، تمام این سوالات و مطالبی را که یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش نوامبر خود مطرح کرده بود، یک بار برای همیشه حل کنیم و مطمئن بشویم که این پرونده برای همیشه بسته شود و مدارک ادعائی هم تحویل داده شود.
وی خاطرنشان کرد: در واقع این مذاکرات برای تعیین یک چارچوب است چون این فراتر از بازرسی های عادی است بازرسی های عادی یک ضوابط و چارچوب مشخص دارد که به طور معمول این بازرسی ها در ایران و دیگر کشورها انجام می شود.

سلطانیه گفت: ادعاهای مطرح شده در مورد فعالیت هسته ای صلح آمیز ایران، یک موضوع خاص است لذا باید یک چارچوبی را با هم مذاکره کنیم و به توافق برسیم. این مذاکره بسیار پیچیده و دارای ابعاد حقوقی و فنی است و بنابراین نیازمند صبر و دقت لازم است.

وی افزود: بعد از اینکه ما این چارچوب را مشخص کردیم ، کارشناسان ایرانی و بازرسان آژانس می توانند با آرامش کامل این بازرسی ها و بحث های خودشان را ادامه بدهند و ابهام زدائی شده و سوالات پاسخ داده شود.

جوسازی های سیاسی، برای فضای همکاری مخاطره آمیز است

سلطانیه گفت: جوسازی های سیاسی هیچ توجیهی ندارد و تنها ، فضای همکاری ما را به مخاطره می اندازد و ما و آژانس باید مذاکرات خودمان را به دقت انجام بدهیم و یک چارچوب دقیق را نهائی کنیم.

بازرسی های آژانس سند عدم انحراف ایران

علی اصغر سلطانیه خاطرنشان کرد: در طول 10 سال گذشته بیش از 4 هزار نفر روز بازرسی از تاسیسات ایران انجام شده که در تاریخ آژانس بین المللی انرژی اتمی بی سابقه است و بیش از 100 بار بازرسی های سرزده نیز انجام شده و تمام این بازرسی ها یک واقعیت را به جهان ثابت کرده که حتی یک گرم از اورانیوم و مواد هسته ای برای اهداف نظامی منحرف نشده است.

نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی افزود: این بازرسی ها نشان می دهد که کلیه فعالیت ها از جمله غنی سازی و کلیه مواد هسته ای زیر نظارت و بازرسی های کامل و دوربین های آژانس است . دوربین هائی که 24 ساعته این فعالیت ها را کنترل می کنند.

اتهامات علیه ایران بی پایه و اساس است

وی گفت: بنابراین ادعاها و اتهاماتی که به ایران زده می شود مبنی بر اینکه ممکن است فعالیت ها غیرصلح آمیز باشد، هیچ پایه و اساسی ندارد اما این سوال مطرح است که چرا این پرونده تاکنون باز مانده است.

سلطانیه افزود: هر زمان که آژانس بین المللی انرژی اتمی خواسته است این پرونده را مختومه اعلام کند ، به دلیل برخی اتهامات که عمدتا از سوی آمریکا و چند کشور اروپایی به ایران زده می شود ، این پرونده باز مانده است یعنی هر بار اتهاماتی مبنی بر فعالیت ها در برخی سایت های نظامی یا با اهداف نظامی مطرح می شود.

اطلاعات جاسوسی دروغ سیا و موساد،خدشه بر آبروی آژانس

نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی خاطرنشان کرد: این اتهامات بارها مطرح شده و پس از بازرسی ها ثابت شده که بی اساس بوده است. اطلاعاتی که سرویس های اطلاعاتی آمریکا و موساد (رژیم صهیونیستی) به آژانس می دهند ، نه تنها بی اساس است بلکه آبروی آژانس را برده و اعتبارش را خدشه دار کرده است.

وی گفت: در سال 2004 اعلام کردند که براساس عکس های ماهواره در جنوب ایران در کنار معدن اورانیوم گچین یک معدن دیگری وجود دارد که ایران اعلام نکرده و پنهان کاری کرده است و سرانجام ثابت شد که معدن اورانیوم دیگر و فعالیتی وجود ندارد و دروغ بوده است.

سلطانیه خاطرنشان کرد: اطلاعات جاسوسی و عکس های ماهواره که آمریکا و رژیم صهیونیستی در خصوص به اصطلاح معدن جدید به آژانس داده بودند، ثابت شد که تعدادی از ساختمان ها متعلق به یک شرکت خصوصی است که سنگ ها را به بندر می برند و آن ساختمان ها نیز مربوط به دوش و دستشوئی های کارگران بوده است.

وی گفت: استناد کردن آژانس به این اطلاعات برای آن بسیار لطمه آور و شرم آور بود و برای آن سرویس هائی که این اطلاعات نادرست را می دهند ، نیز شرم آور بود زیرا ثابت شد که آنان علیه یک کشور جوسازی می کنند و فعالیت های فنی و تخصصی آژانس را نیز به مخاطره می اندازند.

پاسخ ایران به ادعاهایی مطرح شده در چارچوب مدالیته

نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی افزود: با توجه به این ادعاها ما در سال 2007 مذاکراتی را با آژانس انجام دادیم یک مدالیته و چارچوبی را مشخص کردیم تا یک بار برای همیشه آژانس مطالب، ادعاها و اتهامات را روی میز بگذارد و اسناد را به ما تحویل بدهد و ما هم اعلام کردیم که آماده پاسخ به سوالات هستیم.

وی گفت: بر اساس مدالیته شش موضوع را مطرح کردند که حل شد و محمد البرادعی مدیرکل وقت آژانس گزارش آن را نیز ارایه کرد.

ایران ساختگی بودن موضوع لپ تاپ و مطالعات ادعایی را ثابت کرد

سلطانیه افزود: موضوع دیگر لپ تاپ آمریکائی و ادعای مربوط به مطالعات ادعائی بود. در آن زمان علی رغم این که آژانس موظف بود مدارک را تحویل بدهد ولی به علت فشارهای آمریکا تحویل نداد و البرادعی صادقانه از شورای حکام انتقاد کرد و گفت اینکه آمریکا اجازه نمی دهد این مدارک به ایران تحویل داده شود ، مانع فعالیت های حرفه ای راستی آزمائی و بازرسی آژانس می شود.

نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی خاطرنشان کرد با این که البرادعی اعلام کرد که این مطالب و مدارک (موضوع لپ تاپ) اصالت ندارد ولی ما برای اثبات حقانیت خودمان نزدیک 100 ساعت در تهران جلسه تشکیل دادیم و بنده هماهنگ کننده این جلسه بودم و بالاخره ثابت کردیم ادعاهایی که اصل اسناد آن را تحویل ندادند ولی با پاورپوینت نشان دادند ، تمام آن بی اساس و ساختگی بود.

سلطانیه اظهار داشت: قرار بود بعد از آن این پرونده برای همیشه بسته شود ولی از سال 2007 دائم مدارکی را به آژانس می دهند تا این پرونده را باز نگه دارند.

ساختار تصمیم گیری آژانس باید اصلاح شود

وی خاطرنشان کرد: یک مشکل اساسی و بنیادی در آژانس وجود دارد و آن این است که ساختار تصمیم گیری باید اصلاح شود در شورای حکام تنها 35 کشور عضویت دارند و در طول 25 سال گذشته هیچ تغییری در آن اتفاق نیفتاده است در حالی که تعداد اعضا اضافه شده و بنابراین باید تعداد اعضای شورای حکام هم اضافه شود.

سلطانیه تصریح کرد: 20 سال قبل اصلاحیه ای برای ماده 6 اساسنامه تصویب شد ولی هنوز اجرائی نشده است زیرا دو سوم کشورها باید آن را تصویب کنند علاوه بر آن با توجه به تحولات و پیشرفت های هسته ای برخی از کشورها باید تغییرات اساسی در کرسی های دائم و کرسی های انتخابی ایجاد شود.

وی ادامه داد: از همه مهمتر نقش شورای حکام است شورای حکام بخشی از کشورهای عضو است در حالی که کنفرانس سالانه که همه اعضا در آن شرکت دارند، بایستی در تصمیم گیری های اصلی و کلان و حساس دخالت داده شود.

سلطانیه افزود: اینکه در شورای حکام فقط17 کشور که اکثرا کشورهای غربی هستند ، تصمیم می گیرند که یک مساله به شورای امنیت ارجاع داده شود ، این موضوع بسیار نگران کننده است و باید کاملا تغییر کند.
پایان پیام/

کد خبر 140873

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha