به گزارش خبرنگار پارلمانی شبستان، سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی با حضور در جلسه علنی امروز چهارشنبه 24 خرداد مجلس با اشاره به گفتگوهای اخیر ایران با 1+5 در بغداد و استانبول گفت: ما در بهمن سال 89 بحث گفتگوهای استانبول 1 را داشتیم که این گفتگوها بعد از گفتگوهای ژنو 3 انجام شد.
وی با اشاره به گفتگوهای ژنو 3 و اینکه این گفتگوها بعد از جریان فتنه و بعد از ناکامی غربیان در فشارهای اقتصادی به کشور انجام شد گفت: در گفتگوهای ژنو 3 جمهوری اسلامی ایران بر این موضوع که این گفتگوها باید حول نقاط مشترک بین دو طرف و نه هر موضوعی که 1+5 می گوید صورت گیرد انجام شد و قرار شد در گفتگوهای استانبول این موضوع دنبال شود.
جلیلی با اشاره به گفتگوهای استانبول در اوایل بهمن سال 89 خاطرنشان کرد: ما در گفتگوهای استانبول تاکید کردیم که لازمه همکاری بین ایران و 1+5 پذیرش حقوق مسلم ملت ایران است و این همان چیزی بود که آنها به عنوان پیش شرط از آن یاد کردند و گفتگوها را ترک کردند.
وی بیان کرد: در همین ایام بحث بیداری اسلامی در منطقه آغاز شده بود و آنها که می دیدند توافق منطقه ای به ضرر رژیم صهیونیستی و آمریکا در حال تغییر است و همچنین ظرفیت های دیگری برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد شده است لذا نامه نگاریهایی را برای از سرگیری گفتگوها به جمهوری اسلامی ایران داشتند و تاکید کردند که ما میز مذاکره را ترک نکردیم.
وی با اشاره به چند نامه نگاری از سوی اتحادیه اروپا گفت: بین من و خانم اشتون گفتگوهایی شکل گرفت و قرار شد گفتگوها در مسیر پیشرفت ملت ایران اتفاق بیفتد.
وی اضافه کرد: ما در گفتگوهای ژنو 2 وقتی این موضوع را که جمهوری اسلامی ایران به سوخت 20 درصد نیز برای فعالیت های خود نیازمند است و راکتور تهران که مصارف دارویی دارد به این سوخت احتیاج دارد و حتی جمهوری اسلامی ایران قصد دارد این سوخت را بخرد به آنها مطرح کردیم و آنها چون این موضوع را در مسیر پیشرفت ملت ایران می دیدند لذا حاضر به فروش این سوخت به ما نشدند.
وی اضافه کرد: آنها این بحث را مطرح کردند که ما حاضریم با سوخت 5/3 درصد شما سوخت 20 درصد را تبادل کنیم که جمهوری اسلامی ایران نیز با موضوع هیچ مخالفتی نکرد زیرا ما می خواستیم سوخت 20 درصد را تامین کنیم اما آنها باز هم بازیهایی درآوردند و برای تبادل شروطی را مطرح کردند که معقول نبود و منجر به بیانیه تهران شد و در واقع آنها در این بحث ناکامی هایی را داشته اند.
وی ادامه داد: وقتی در گفتگوهای ژنو 2 ما این موضوع را مطرح کردیم که اگر سوخت 20 درصد را به ما نفروشید ما خودمان را فراهم می کنیم آنها لبخندی را زدند به این معنی که شما هرگز نمی توانید به سوخت 20 درصد برسید.
جلیلی خاطرنشان کرد: با ظرفیت جوانان کشور و دانشمندان هسته ای این اقدام بزرگ انجام شد که شهید شهریاری نقش بسیار ارزشمندی در این موضوع داشت.
دبیر شورای عالی امنیت ملی تصریح کرد: وقتی سوخت 20 درصد تهیه شد آنها می گفتند سوخت 20 درصد یک بحث است و تبدیل سوخت به صفحات سوخت نیز بحث دیگری است که شهید شهریاری این بحث را یعنی تبدیل سوخت به صفحات سوخت را انجام داد و جمهوری اسلامی ایران در 20 شهریور سال 1390 این سوخت را به صفحات سوخت تبدیل کرد و در راکتور تهران مورد استفاده قرار داد.
وی گفت: بعد از این موضوع نامه نگاری ها برای گفتگوها آغاز شد و آنها در استانبول 2 اعلام کردند ما طبق ان پی تی حقوق ملت ایران را به رسمیت می شناسیم.
وی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران معتقد بود اگر گفتگوهای استانبول 2 می خواهد شکل بگیرد باید مبتنی بر گامهای متقابل و دو طرفه باشد و براساس اعتماد متقابل انجام شود که آنها در استانبول 2 این موضوع را پذیرفتند و بعد از آن قرار شد که در بغداد گفتگوها ادامه یابد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به فاصله ایجاد شده بین گفتگوهای استانبول و بغداد خاطرنشان کرد: در این فاصله آقای باقری دبیر بنده با معاون خانم اشتون مذاکراتی داشت که در این فاصله آنها یکی از بحث های اساسی را مطرح کردند و آن این بود که جمهوری اسلامی ایران امروز با پشتوانه ظرفیت های خوب ملی و منطقه ای وارد این گفتگوها شده است و آنها نباید اشتباهات محاسباتی خود را داشته باشد و اگر این گفتگوها شروع شده است آنها نباید فکر غلط در مورد آن داشته باشند و بر همین مبنا گفتگوهای بغداد شکل گرفت.
جلیلی با اشاره به رویکردهای جمهوری اسلامی ایران در گفتگوهای بغداد بر 5 مساله مهم و اساسی گفت: ما در مذاکرات بغداد 5 مساله را براساس توافق های استانبول مطرح کرده ایم و بر این بود که اگر قرار است 7 کشور با هم بحث کنند دلیلی ندارد موضوع بحث فقط هسته ای باشد بلکه موضوعات دیگر هم می تواند مورد بحث قرار گیرد که یکی از آن موضوعات که ما مطرح کردیم بحث بحرین بود.
وی با اشاره به پیشنهادات 1+5 در مذاکرات بغداد یادآور شد: 1+5 نیز بر موضوعاتی همانند مبارزه با مواد مخدر و دزدی دریایی تاکید کرده است.
وی اضافه کرد: نکته دوم که جمهوری اسلامی ایران بر آن تاکید کرد این بود که اگر ما می گوییم گامهای اعتمادساز شروع شده است باید یک گام اساسی در این مسیر برداشته شود و پیشنهاد ما این بود که بیانیه بغداد این باشد که جمهوری اسلامی ایران بر حرمت سلاح هسته ای تاکید می کند و 1+5 نیز بر غنی سازی اورانیوم در جمهوری اسلامی ایران در جمهوری اسلامی ایران تاکید کند.
وی با اشاره به بحث های چهارم و پنجم جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات خاطرنشان کرد: مباحث دیگری که ما بر آن تاکید کرده ایم بحث تکالیف ایران و دیگر اعضای ان پی تی بود که یکی از بحث های اساسی ما این بود که جمهوری اسلامی ایران نمی پذیرد که یک استثنا باشد یعنی به هیچ وجه نمی پذیرد تکالیفی بیش از قوانین ان پی تی و یا حقوقی بالاتر از قوانین ان پی تی داشته باشد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به مذاکرات نیویورک که در زمان لاریجانی به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی صورت گرفته بود گفت: وزیر خارجه وقت آلمان در آن مذاکرات که در زمان تعلیق فعالیت های هسته ای ما بود این بحث را مطرح کرد که شما در حال حاضر بحث تعلیق را دارید و سپس بحث تعطیلی و پس از آن بحث تخریب را خواهید داشت که در آن زمان آقای لاریجانی جواب مناسب را به وی داد.
وی اضافه کرد: طبق ان پی تی حق مسلم ایران و هر عضو ان پی تی است که هر گونه غنی سازی که صلح آمیز باشد را داشته باشد و هیچ مانعی نه در آژانس و نه در ان پی تی برای این حقوق کشورها وجود ندارد.
جلیلی یادآور شد: روندی که تاکنون طی شد و پس از گفتگوهای بغداد ادامه داشت این بود که ما 5 پیشنهاد را مشخص کرده ایم و به آنها گفتیم مذاکرات می تواند حول همکاری در 5 پیشنهاد ما و یک پیشنهاد شما باشد و در این زمینه بسته های مشخصی را می توانیم داشته باشیم.
وی خاطرنشان کرد: در این فاصله 30 روز قرار بود بنشینیم و این 6 موضوع را بررسی کنیم و دستور کار برای مذاکرات مسکو تهیه کنیم که معاون خانم اشتون در صحبتهایی که با آقای باقری داشته است گویا از این مذاکرات طفره رفته است و این موضوع را که 1+5 فقط حاضر است در مورد پیشنهاد خود با جمهوری اسلامی بحث کند مطرح کرده است.
وی با اشاره به نامه خود اشتون در این زمینه یادآور شد: من به خانم اشتون گفتم این موضوع گفتگوها را به ابهام و تردید می برد و اگر اینگونه باشد ما نمی توانیم نسبت به مذاکرات مسکو نگاه روشنی داشته باشیم که وی نیز دو شب قبل با من تماس تلفنی داشت و من در این تماس تلفنی به وی تاکید کرده ایم جمهوری اسلامی ایران در توافق های خود کاملاً جدی است و 5 پیشنهاد ایران باید موضوع پیشنهاد مسکو باشد و ما بر این مبنا به مذاکرات مسکو وارد می شویم.
وی با تاکید بر سه مولفه اقتدار، منطق، ابتکار عمل که باید بر گفتگوهای اسلامی ایران با 1+5 حاکم باشد، خاطرنشان کرد: اقتدار جمهوری اسلامی ایران امروز این ظرفیت را ایجاد کرده است که ما بتوانیم با قدرت از حقوق خودمان دفاع کنیم ضمن اینکه منطق ما از مولفه های اقتدار ماست.
جلیلی تصریح کرد: آن چیزی که لازمه پیشرفت این گفتگوهاست این است که آن چیزی که به پایان رسیده است راهبرد فشار و راهبردهای غیرمنطقی و زمان برای همکاری شروع شده است و اگر آنها می خواهند این مسیر گفتگوها ادامه داشته باشد باید در راهبرد گفتگو و همکاری رفتار کنند و اینگونه نمی شود که با جمهوری اسلامی ایران راهبرد خصمانه داشته باشد و از طرف دیگر خواستار گفتگو باشد.
وی با تاکید بر اینکه غنی سازی را برای مصارف صلح آمیز بر حق مسلم مردم ایران می دانیم و بر آن بر مذاکرات تاکید می کنیم، گفت: این غنی سازی متناسب با مصارف ماست و تمام فعالیت های غنی سازی ما چه در فردو و چه در نطنز زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی است و آژانس نتوانسته است تاکنون هیچ ایرادی بر فعالیت های ما بگیرد.
وی تاکید کرد: فعالیت های ما فعالیت های صلح آمیز است اما ما تاکید می کنیم که حق غنی سازی از حقوق مسلم ملت ماست.
سعید جلیلی همچنین پس از سخنان سه تن از نمایندگان مجلس گفت: در یکی از گفتگوهایی که با 1+5 داشتیم این سوال را ما مطرح کردیم که شما 30 سال است هر آنچه را داشتید علیه ملت ایران به کار گرفتید و چرا نتوانستید علی رغم همه ظرفیت ها مانع ملت ایران شوید که آنها در پاسخ چیزی نداشتند به ما بگویند.
وی با تاکید بر اینکه آن چیزی که امروز اقتدار جمهوری اسلامی ایران را حفظ کرده است پشتوانه مردمی نظام است مردم نه تنها از نظام دفاع می کنند بلکه حاضر هستند برای دفاع از حقوق و آرمان های خود هزینه دهند.
وی با تاکید بر نقش مجلس برای دستیابی به حقوق هسته ای گفت: نقش مجلس در این زمینه بسیار تاثیرگذار است و من از مجلس تشکر می کنم که قاطعانه از تیم مذاکره کننده در تمامی مذاکرات دفاع کرده است.
وی با تشکر فراوان از مجلس که به عنوان عصاره فضایل ملت است گفت: مهمترین پشتوانه ملت دفاع از حقوق آنهاست.
پایان پیام/
نظر شما