خبرگزاری شبستان//اهواز
آبشار شِوی یکی از بزرگترین و زیباترین آبشارهای ایران در رشتهکوههای زاگرس و در سردشت از توابع دزفول واقع در استان خوزستان و با فاصله اندکی از استان لرستان و در بین کوه های سرتنگ شوی در 10 کیلومتری ایستگاه راه آهن تله زنگ و در مسیر راه آهن سراسری تهران - جنوب واقع شده است.
آبشار شوی، پس از بیرون آمدن غار، از گردنهای بلند به پایین سرازیر میشود؛ ارتفاع آن 100 متر و عرض آن70 متر است که در ایران بی نظیر بوده و بزرگترین آبشار خاورمیانه به حساب می آید و آب این آبشار پس از عبور از کوهها و دره ها، به رود دز می ریزد.
این آبشار در رشته کوه های زاگرس و در دهستانی به نام شوی از توابع شهرستان دزفول و در نزدیکی کوه سالن در 100 کیلومتری از مرکز شهر دزفول قرار دارد و دارای تنوع زیست محیطی بسیار زیبایی است و سالیانه صدها نفر از میهمانان ایرانی و جهانگردان خارجی در فصل بهار به دزفول آمده و به دیدن این آبشار میروند.
این آبشار پوشیده از درختان زاگرس بوده و تشکیل شده از درختانی مانند بید، انجیر، مو، زبانگنجشگ، افرا، کیکم و بلوط می باشد و زیستگاه غنی از جمله حیات وحش چون کل بز، پلنگ، خرس و سمندر ایرانی است.
در زیر آبشار و بر روی دیواره های آن گیاه سیاه وشان و سایر گیاهان آب دوست روئیده و در نزدیکی آن آبشار بزرگ دیگری وجود دارد که گاه از آن به آبشار دوم شوی یاد میشود که به دلیل عمق مناسب نسبت به آبشار اصلی و بی خطر بودن آن جای مناسبی برای شناست.
به دلیل اینکه شوی در شمال خوزستان و در رشته کوه های زاگرس قرار گرفته، در اواخر بهار و تابستان هوای گرمی دارد ولی در ارتفاعات و در پای آبشار هوا خنک و سرد است؛ چندین ساعت تا رسیدن به محل آبشار پیاده روی لازم است و این مسیر در میانه روز هوای گرمی دارد بنابراین بهترین زمان برای رفتن به شوی، اواخر اسفند به خصوص در ایام عید تا اواخر اردیبهشت می باشد.
در مسیر پیاده روی رسیدن به آبشار شوی، بعد از عبور از دره سرتنگ دزفول، سه آبشار کوچکتر با ارتفاع هایی بین 5 تا 20 متر، قبل از رسیدن به آن قرار دارند و همچنین چشمه هایی با آب سرد و گوارا بر می خوریم که این مسیر را برای عابران بسیار فرحبخش می کند و فوق العاده زیباست.
یکی از خصوصیات آبشار شوی این است که تا چند صد متری آبشار هیچ نشان و خبری از آبشار نیست و بعد از عبور از یک پیچ در منطقه ای کوهستانی با شیب های تند به یکباره از پیچی عبور می کنید و آبشاری فوق العاده زیبا و با شکوه را در برابر خود می بینید و این هم یکی دیگر از چشم بندی های طبیعت است که شکوه خود را به یکباره به نمایش می گذارد.
با توجه به نزدیکی موقعیت جغرافیایی آبشار به محدوده استان لرستان، چندی پیش نظرات عوامانه ای پیرامون قرار داشتن این آبشار در محدوده استان لرستان ایجاد شد و پس مدتی، پایان یافت؛ این در حالی است که به استناد نقشههای موجود در کتب گیتاشناسی، نقشههای تقسیمات کشوری، منابع دولتی، مختصات جغرافیایی، آبشار شوی در محدوده استان خوزستان و شهرستان دزفول می باشد.
شاید یکی از دلایل عمده ای که باعث شده آبشار شوی، تمیز، بکر و دست نخورده باقی بماند سختی مسیر راه آن است زیرا اولاً تا نزدکی محل هیچ راه ارتباطی جاده ای و غیره وجود ندارد و ثانیاً خود مسیر هم طولانی است و تنها باید پیاده پیموده شود.
در سال های اخیر با بهسازی بخشی از جاده امکان رسیدن به آبشار سهل تر از قبل شده، با این حال همراه داشتن کوهنورد با تجربه برای رفتن باعث اطمینان خاطر و آرامش بیشتری خواهد بود و در این خصوص می توان از گروه های فعال کوهنوردی دزفول بهره جست.
پایان پیام/
نظر شما