چرا شهر از خرده فروشان پاک نمی شود؟!

با وجود آنکه اکثر خرده فروشان در پرونده خود سابقه چند بار دستگیری و زندان را دارند، به راستی چرا بازهم شهر از خرده فروشان خالی نیست؟

به گزارش خبرنگار شبستان، یکی از ابزارها و سلاح‌های جنگ نرم در جهان امروز برای کشور های درحال توسعه که مسئولان هم بر این امر اذعان دارند؛ ترویح مواد مخدر در میان جوانان است. امروزه شاهد تنوع در مواد اعتیاد آور هستیم که به ویژه جوانان از این مواد استفاده می کنند. مانند مواد مخدر صنعتی که عمدتا از کشور های غرب به کشور ما وارد می شود.

 

برنده‌ترین سلاح جنگ نرم، ترویج اعتیاد

ترویج اعتیاد به مواد مخدر در جامعه ما باعث عقب ماندگی کشورمان از سایر کشورهای جهان و همچنین از بین رفتن شکوفایی ذهن و فکر نسل های جوانمان که به عنوان سرمایه های ملی به شمار می آیند، می شود. اعتیاد بهترین ابزار است. انچه مسلم است در جنگ نرم و ناتوی فرهنگی، برنده‌ترین سلاح جنگ نرم، ترویج اعتیاد است و دشمن به شدت در این زمینه کار می‌کند.

 

مواد مخدر یکی از عوامل مضر و آسیب های اجتماعی جامعه امروزی است که سبب ترویج بسیاری از جرائم خشن مانند قتل ها، چاقوکشی ها، تجاوز به عنف، خفت گیری و ده ها مورد دیگر در جامعه شده که اگر قانون بازدارنده ای برای مصرف و جلوگیری از قاچاق و توزیع آن در جامعه وجود نداشته باشد نه تنها باعث سلب امنیت و هدر رفتن نیروی جوانی جامعه می شود بلکه موجب عقب ماندگی یک کشور از سایر کشورهای دنیا نیز می شود.

 

در مبارزه و پیشگیری از اعتیاد اقدام درخوری صورت نگرفته

ضعف بازدارندگی قانون در مبارزه با مواد مخدر امری است که طی سال های گذشته موجب آزادی عمل قاچاقچیان مواد مخدر و همچنین خرده فروشان محلات شده است بطوریکه در چند سال اخیر خرده فروشان به مافیای مواد مخدر مبدل شده اند، گرچه اقدامات صورت گرفته توسط نیروی انتظامی و دستگاه قضایی برای برخورد با این گروه ها را  نمی توان نادیده گرفت اما هنوز در مهار آنها توفیق چندانی حاصل نشده است. 

 

چند سالی است که موضوع جمع آورری معتادان و مواد فروشان خرد در اهم برنامه های نیروی انتظامی قرار دارد به گونه ای که طرح ها و برنامه های متعددی را در این راستا به انجام رسانده است و از ابتدای امسال تا کنون نیز سه تن و 411 کیلو گرم انواع مواد مخدر فقط در استان تهران کشف شده است.

 

پرونده‌های قضایی مرتبط با مواد مخدر در سال 90 نسبت به سال 89 رشد 3.7 درصدی داشته است. همچنین در سال گذشته بر اساس گزارش معاون عملیاتی نیروی انتظامی 225 هزار معتاد دستگیر و به مراکز درمانی منتقل شدند.

 


هر چند تصویب صدها مصوبه در جلسات، مصرف و عرضه مواد مخدر را در جامعه کاهش نمی دهد ولی بازداشت موادفروشان و معتادان از سوی نیروی انتظامی و رهایی آنان بعد از مدت زمان اندک جای سوال دارد که چه کسی کوتاهی می کند؟

  

گلایه شهروندان از تکمیل نشدن برخوردها

بیشتر شهروندان گلامند هستند که ماموران انتظامی خود را به خطر می اندازد و مواد فروشان، خرده فروشان و معتادان را از سطح محلات جمع آوری و دستگیر می کنند ولی پس از تحویل آنها به دستگاه قضایی بلا فاصله با صدور حکمی مبنی بر جریمه آزاد می شوند که این امر نه تنها باعث اصلاح آنها نشده بلکه موجب جری تر شدنشان نیز می شود که مجدد به جامعه برگشته و با شدت و جسارت بیشتری نسبت به گذشته به مواد فروشی خود ادامه می دهند.

  

 

  

کشف روزانه 1075 کیلو گرم مواد مخدر

مجید ابهری، استاد دانشگاه تهران، متخصص علوم رفتاری و آسیب‌شناس اجتماعی در گفتگو با شبستان، می گوید: روزانه 605 پرونده در مورد مواد مخدر تشکیل و بیش از یک هزار و 75 کیلوگرم مواد کشف می شود.

 

ابهری اظهار کرد: براساس یک پژوهش میدانی صورت گرفته ،خرده فروشان مواد مخدر حداقل سابقه سه بار دستگیری را دارند یعنی نکته موردتوجه این است که دستگیری و زندان هیچ تاثیری در اصلاح آنها نداشته است.

 

این استاد دانشگاه تهران با طرح این سوال که چه باید کرد؟ و چه کسانی خرده فروش مواد مخدر هستند و چرا؟ اظهار کرد: خرده فروشان مواد مخدر شامل دو گروه می شوند. گروه اول معتادانی که برای مصرف خود، مواد تهیه می کنند که بخشی از آن را استعمال کرده و مابقی را با مخلوط کردن قرص و مواد مخدر خطرناک می فروشند و با پول حاصل از آن مواد تهیه می کنند.گروه دوم خرده فروشانی هستند که اعتیاد ندارند و به خاطر بیکاری و کسب درآمد به فروش مواد مخدر مشغول هستند.

  

95 درصداز تولیدگان و توزیع کنندگان مواد مخدر فاقد تحصیلات و تخصص هستند

این استاد دانشگاه تصریح کرد: در این میان نقش مافیای تولید و توزیع مواد مخدر در جامعه را نباید فراموش کرد از آنجا که 95 درصد از این افراد فاقد تحصیلات و تخصص مشخصی هستند بنابراین بیکار بوده و نمی توانند شغل معینی را بر عهده بگیرند. چون یک یا دو بار دستگیری این افراد برای آنها سابقه کیفری ایجاد کرده و دیگر نمی توانند جامعه پذیر باشند.

 

ابهری  معتقد است: 70 درصد از باندهای تولید و توزیع مواد مخدر هسته مرکزی خود را در زندان ها تشکیل می دهند. بنابراین دستگیری این افراد هیچ گونه تاثیری در کاهش مواد مخدر در جامعه ندارد و با یک جریمه یا چند ماه زندان آنها دوباره به جامعه برمی گردند و به کار خود مشغول می شوند.

 

این استاد دانشگاه تهران معتقد است: برای مقابله با خرده فروشی پیشنهاد می کنم، ابتدا به جای اعزام این اشخاص به زندان ها آنها را به مراکز آموزش فنی، حرفه ای و بازپروری روانی و شخصیتی انتقال دهند تا با حرفه آموزی آماده اشتغال مناسب در جامعه شوند.

 

سابقه دار بودن از دلایل اصلی بازگشت به خرده فروشی

این آسیب‌شناس اجتماعی ادامه داد: چون بسیاری از این افراد بیکاری، نداشتن سرمایه و سابقه دار بودن خود را دلایل اصلی بازگشت به خرده فروشی اعلام می کنند. بنابراین تشکیل تعاونی های خدماتی یا تولیدی تحت نظارت قوه قضاییه یا سازمان زندان ها و همچنین دادن وام های اشغال در مشاغل کوچک و متوسط به آنها می تواند جایگزین زندان و جریمه شود.

 

وی تصریح کرد: برای درمان روانی و روحی این اشخاص باید از روان شناسان و روانکاوان کمک گرفته شود و برای اشتغال آنها نیز سازمان آموزش فنی و حرفه ای با کمک وزارت رفاه و سازمان بهزیستی وارد میدان شوند در غیر این صورت اگر این افراد بارها دستگیر، زندانی و یا جریمه شوند فقط باعث تشکیل باندهای بیشتری می شوند.

 

ابهری ادامه داد: محدودیت های قانونی هم در نیروی انتظامی و هم قضات مانع از مجازات سنگین برای آنها می شود. بنابراین آموزش، درمان و اشتغال تنها راه مقابله با خرده فروشی مواد مخدر است.
 
ایران یکی از صادر کنندگان مواد صنعتی و روان گردان‌

محمدباقر ذوالقدر، معاون راهبردی و حفاظت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه به شبستان گفت: در مبارزه و پیشگیری از اعتیاد کار درخوری صورت نگرفته و عقب ماندگی جدی داریم البته در این زمینه موفقیت‌هایی نیز داشته‌ایم. اعتیاد به حیثیت بین المللی لطمه می‌زند. چاره‌ای نداریم جز اینکه بسیج همه جانبه در این زمینه صورت دهیم.

 

 

 

معاون راهبردی و حفاظت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه می گوید: متاسفانه کشور ما امروز یکی از صادر کنندگان مواد صنعتی و روان گردان‌هاست و این موضوع به حیثیت بین المللی کشور لطمه می‌زند. تحقیقات نشان می‌دهد روند اعتیاد در کشور در حال افزایش است. الگوهای جدید و بسیار خشن نیز در حوزه مواد مخدر مطرح شده است.

  

سرانجام باید گفت مقصر کیست ؟همیشه در هر مشکلی مسولان همدیگر را مقصر می دانند و این در حالی است که اخیرا دادستان کل کشور با انتقاد از عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر گفته بود: وقتی موادمخدر سازمان یافته دارد کشور را تخریب کرده و جوانان جامعه را به فنا می دهد باید سازمانی تمامی قسمتهای مرتبط را سازماندهی کند که متاسفانه ستاد این امر را انجام نداده است.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 148684

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha