به گزارش خبرگزاری شبستان، ویژه نامه "مرجع جامع و تخصصی کرسی های آزادفکری" از سوی بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی امیرکبیر با هدف جریان سازی و کمک به راه اندازی کرسی های آزادفکری و پررنگ کردن آن در دانشگاه های کشور، توزیع تجربیات و ایده ها، پاسخگویی به ابهامات رایج، و اطلاع رسانی نسبت به وضعیت و نظرات مسئولین و صاحب نظران در این حوزه تدوین و منتشر شد. این ویژه نامه شامل 208 صفحه است که به بررسی هشت پرونده پرداخته است.
در پرونده اول، با عنوان "راه کجاست؟" با جمع آوری تحلیلی کلیه سخنان مقام معظم رهبری پیرامون کرسی های آزادفکری، گفتارهای مرتبط و راهگشا از حضرت امام (ره)، رهبر انقلاب، شهید مطهری، شهید بهشتی، علامه جعفری، و آیت الله مصباح یزدی پیرامون آزادی و مباحث آن در جامعه ذکر شده است، برخی از این مطالب از روی منابع صوتی موجود پیاده شده و نخستین بار است که منتشر می شوند.
در بخش دوم، با موضوع "مسئولان چه می گویند؟" با هفت مسئول مرتبط با برگزاری کرسی ها، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، معاون فرهنگی فعلی و سابق وزارت علوم، رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، عضو کمیسیون علوم و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، و مدیر کانون اندیشه جوان مصاحبه شده است.
بخش دیگر این ویژه نامه با عنوان "راهنمایی اساتید چیست؟" به نظرات و مشورت اساتید در زمینه های مختلف مرتبط به کرسی ها از جمله ویژگی ها، اهداف، موضوعات، شیوه ها، تمهیدات، داوران، حدود آزادی بیان، رابطه کرسی ها در نیل به حقیقت، اخلاق آزادفکری، نقش حضار و وظایف نهادهای مسئول در کرسی ها اختصاص دارد.
دکتر زیباکلام، دکترعباسی، دکتر ترکش دوز، دکتر خسروپناه، دکتر یامین پور، دکتر جلیلی، دکتر سوزنچی، دکتر فیاض، دکتر کوشکی، دکتر قاسمیان، دکتر سیدجوادی، دکتر شکوری راد، دکتر شریعتی و دکتر حیدری اساتیدی هستند که در این بخش با آنها مصاحبه شده است. نظریات بسیار متفاوت اساتید با توجه به توانمندی در حوزه های تخصصی این بخش را جذاب و خواندنی کرده است.
بنابر این گزارش، "خط شکن ها چه کرده اند؟" عنوان پرونده بعدی است که به بیان تجربیات تشکل های مختلف دانشجویی در زمینه برگزاری کرسی های آزادفکری و میزان نفوذ و اجرای کرسی ها در دانشگاه ها پرداخته است. نکاتی که در لابه لای این تجربیات بیان شده به دانشجویانی که می خواهند این کرسی ها را در دانشگاه خود اجرا کنند کمک شایانی می کند. این گزارش ها حاصل جمع آوری تجربیات تشکل های دانشجویی بیش از 70 دانشگاه در سراسر کشور است.
پرونده پنجم این ویژه نامه با عنوان "دانشجویان چه می گویند؟" با انتشار 22 مقاله از دانشجویان درباره موضوعات کرسی ها به واکاوی نقاط ناگفته و پاسخ گویی به ابهامات توسط خود دانشجویان می پردازد. موضوعاتی چون "روش های بالا بردن کارایی مباحثات"، "شباهت ها و تفاوت های کرسی های نظریه پردازی و کرسی های آزادفکری"، "حدود آزادی بیان در اسلام و قانون"، "نسبت مناظره و تلاش های عقلی در رسیدن به حقیقت"، "آزادفکری و تمدن اسلامی"، "آزادفکری و جنگ نرم"، "نمونه های تاریخی"، "دستاوردها و آسیب شناسی تجربیات مشابه"، "دستوری نبودن کار"، "فرهنگ آزاداندیشی"، "ادب آزاداندیشی"، "ایده های پرهیز از جدلی شدن مناظرات"، "ظرفیت جریان سازی اجتماعی کرسی ها" و "پاسخ به شبهات مطرح"، از جمله محورهای این مقالات دانشجویی است.
با توجه به سخنرانی مقام معظم رهبری در آبان 88 در دیدار با دانشجویان و بیان این مطلب که «شما کرسى آزادفکرى سیاسى را، کرسى آزادفکرى معرفتى را در همین دانشگاه تهران، در همین دانشگاه شریف، در همین دانشگاه امیرکبیر به وجود بیاورید» در بخش دیگر این ویژه نامه با نام "با دستور آقا چه کردید؟" درباره میزان و نحوه اجرایی کردن دستور مقام معظم رهبری با مسئولان بسیج دانشجویی این دانشگاه ها گفتگوهایی انجام گرفته است.
این دانشجویان کارشناسی ارشد با سابقه طولانی فعالیت در فضای دانشجویی به نکات اجرایی تر، عملیاتی تر و کاملاً منطبق به فضای واقعی موجود در دانشگاه ها اشاره کرده اند که قابل توجه است.
برخی از مسئولان دانشگاه ها و تشکل های دانشجویی برای برگزاری بهتر این جلسات، اقدام به نوشتن طرح ها و آئین نامه هایی کرده اند. در بخش دیگری از این ویژه نامه با عنوان "با چه قواعد و تمهیداتی؟"حدود 10 طرح از این آئین نامه ها از دانشگاههای مختلف ذکر شده است.
در این بخش برای نخستین بار پیش نویس آئین نامه تهیه شده توسط وزارت علوم برای کرسی های آزادفکری به همراه توضیح روند تهیه این آئین نامه، منتشر شده است.
در سخنان اساتید، مسئولان و دانشجویان، و گزارش ها و مقالات و آئین نامه های منتشر شده در پرونده های دیگر، ایده ها و نکات ارزشمندی وجود داشت که استخراج و طرح یک جای آن ها، کمک زیادی به فعالان حوزه آزادفکری می کرد که در پرونده هشتم و بخش آخر این ویژه نامه با عنوان "چه کارهایی می توانیم بکنیم؟" به آن پرداخته شده است. این قسمت در واقع چکیده ای از نکات موجود در مطالب بخش های مختلف ویژه نامه است و با سرفصل های "هدف"، "تمهیدات برای وصول به نتیجه"، "شیوه اجرا"، "نقش مناظره در رسیدن به حقیقت"، "هیئت داوران"، "حدود آزادی بیان"، "مسئول راه اندازی"، "موضوعات" و "نقش حضار" دسته بندی شده است.
این گزارش می افزاید: همچنین برای دسترسی بیشتر دانشجویانو علاقه مندان این موضوع پایگاه مجازی azadfekri.ir به صورت مرجعی جامع و تخصصی برای موضوع کرسیهای آزاداندیشی افتتاح شده است.
پایان پیام/
نظر شما