خبرگزاری شبستان؛ امروز تعداد نسبتا زیادی از جوانان جامعه ما چه درمیان مردان و چه در میان بانوان را طلبه ها و حوزویان تشکیل می دهند شاید برای دیگران که چندان با این قشر و نوع از زندگی آنها آشنا نیستند جالب و جذاب باشد که بدانند طلبه ها با چه کسانی رفت وآمد خانوادگی دارند؟ در انتخاب دوست خانوادگی چه نکته هایی برایشان مهم است؟ آیا زن و مرد باهم می نشینند؟ پذیرایی آنها چگونه است؟ چه حرفهایی باهم می زنند؟
رفت وآمد خانوادگی، امتداد حجره نشینی: طلبه ها زمانی که تنها در شهر غربت دور از خانواده زندگی می کنند درسهای حوزه را باهم مباحثه می کنند برسر یک سفره بی ریا و ساده می نشینند گاهی در یک ظرف، غذا می خورند در غم و شادی شریک هم هستند ،هرچه دارند باهم از آن استفاده می کنند جیب آنها یکی است و کمک حال هم محسوب می شوند، گاهی به هم تذکر می دهند ، من و تو برای آنها مفهومی ندارد آنها سلایق هم را می شناسند، حتی می دانند که دوستشان از چه غذایی خوشش می آید ، از سوی دیگر آنها دروس مشترکی را خوانده و از نظر فکری هم بهم نزدیک شده اند ، زندگی برادرانه آنها دراین چندسال آنها را مجاب می کند که رفت و آمدهای خانوادگی را در امتداد حجره نشینی تعریف کنند. مخصوصا اگر در شهر غریبی زندگی کنند و خبری از خویشاوندان هم نباشد. البته باید تاکید کرد که دوستان خانوادگی طلاب محدود به هم حجره و هم مدرسه ای های آنها نمی شود بلکه ممکن است بمرور کسانی دیگر نیز اضافه شوند.
زمانهای میهمانی: طلبه ها در روزهای درسی معمولا به میهمانی نمی روند این روزها از شنبه تا چهارشنبه را شامل می شود پنج شنبه و جمعه درسهای حوزه تعطیل است و معمولا میهمانی ها در این دو روز انجام می گیرد. یا ممکن است در ایامی دیگر روز تعطیل در وسط هفته قرار گیرد و تبدیل به روز میهمانی شود، در کنار این روزها طلبه ها در اعیاد اسلامی و ایام شاد بیشتر به دیدن هم می روند.
نکته های مهم برای طلاب: حفظ حریم ها یکی از مهمترین نکته هایی است که برای طلاب در انتخاب دوستان خانوادگی مهم است. مثلا اینکه دوست طلبه در رفتار با همسر طلبه چه مقدار مقید است، اگر طلبه ای حس کند طلبه ای این حریمها را کمتر رعایت می کند ممکن است رفت و آمد خانوادگی را بمرور با وی کمرنگ کند، نکته دیگر همسر دوستش است برخی از خانمها اخلاق و خلقیاتی منحصر به فرد دارند و ممکن است بخواهند با حرفهایی در زندگی دیگران دخالت کنند. به عنوان مثال این سوال را مطرح می کنند که چرا همسرت ماشین نمی خرد؟ یا چرا همسرت در فلان منطقه خانه اجاره کرده است؟ یا اینکه چرا شما به یک مسافرت درست وحسابی نمی روید؟ یا ... هریک از این مباحث اگر چندبار تکرار شود می تواند زندگی طلبه را تحت تاثیر قرار دهد از این رو طلاب سعی می کنند این نکته ها را مورد توجه قرار دهند تا کانون خانواده بخوبی حفظ و تقویت شود و البته اگر زمینه اصلاح باشد در راستای آن تلاش می کنند.
نکته های رفتاری: طلبه ها در رفت و آمد خانوادگی معمولا سعی می کنند تا خانمها و آقایان در اتاقهای جداگانه باشند تا هم خانمها و هم آقایان راحت باشند سفره غذا نیز بصورت جداگانه پهن می شود، سفره آقایان را خود آقا می چیند ،چای و میوه ای اگر در کار باشد هم توسط آقا پذیرایی انجام می گیرد.
پذیرایی: در این میهمانی ها پذیرایی ساده است و طلبه ها هرچه دارند بدون ریا از میهمان پذیرایی می کنند ممکن است برنج و خورشتی باشد و یا چیز دیگر، بسیار بعید است که در این سفره ها خبری از چندجور غذا بصورت همزمان باشد، طلبه ها البته از هم انتظار عجیب و غریبی ندارند و صداقت کامل حاکم است برخی از طلاب که بدون هماهنگی به خانه دوستشان می روند ممکن است غذای بسیار ساده تری را داشته باشند. در برخی از میهمانیها میوه هم هست اما در برخی مواقع نه و این مساله به قیمت میوه بستگی دارد. چای پای ثابت این گعده ها و میهمانیهای دوستانه است و طلاب از دوره زندگی در حجره این چای خوری را به یادگار با خود بهمراه دارند.
صحبتها: در این میهمانیها معمولا از احوال هم باخبر می شوند احیانا اگر مشکلی برای دوستان پیش آمده باشد سعی می کنند با کمک هم مشکل را حل کنند، از درس و بحث سخن به میان می آید و اینکه کدام درس میروی و درس کدام استاد ، از آینده تحصیلی بحث می شود و سعی می کنند باهم همفکری کنند، از اوضاع و احوال فرهنگی کشور و نحوه تبلیغ طلاب صحبت می شود و اینکه در این وضعیت چه باید کرد و احیانا برنامه ریزی برای ایام تبلیغی، البته در این جلسات حتما باید سخنی از مدیریت حوزه گفته شود که معمولا حالت انتقادی دارد، ممکن است از مسائل سیاسی صحبت شود که بعضا بحث داغ می شود.
فرزندان طلاب: این رفت و آمدها برای فرزندان طلاب نیز غنیمتی است آنها در دیار غریب از خویشاوندان خود دور هستند و این خلا را دوستان خانوادگی پر می کنند در کنار گفتگوی پدر و مادرها فرزندان نیز مشغول بازی و صحبت می شوند و این بازیهای کودکانه ممکن است پایه های یک دوستی طولانی مدت را رقم بزنند که بعضا ممکن است به ازدواج و...منتهی شود.
نوشته شده توسط یک طلبه
پایان پیام/
نظر شما