به گزارش خبرنگار سیاسی شبستان، با توجه به افزایش حجم تحریم ها نسبت به ایران و انعکاس آن در رسانه های غربی برآن شدیم تا در این گزارش موضع گیری چند رسانه خارجی در این زمینه را بررسی کنیم.
روزنامه انگلیسی گاردین در مورد تحریم علیه ایران با بیان اینکه ایران با نگاه به آینده ریسک تحریم ها را پذیرفته است می نویسد:
تحریم ها برای ایران یک سرمایه گذاری با هزینه ای درکوتاه مدت است که سود بالایی را در بلندمدت به دنبال خواهد داشت و این کشور ریسک تحریم ها را پذیرفته است.
غرب از ارزیابی ایران سر درنمی آورد
روزنامه گاردین در گزارشی افزود: غرب امیدوار است مقامات ایران در مقابل تحریم ها، نهایتا دست کشیدن از برنامه هسته ای را به نفع خود ببینند اما مشکل این استراتژی این است که غرب از ارزیابی ایران سر درنمی آورد و آن را غیرمنطقی تلقی می کند.، غرب باید بفهمد که ایران هزینه ها و مزایا و گزینه های در دسترس را چگونه ارزیابی می کند.
گاردین تصریح کرد: غرب در پی شکست تحریم های قبلی، تحریم های دیگری را وضع کرد اما ایران موضع جسورانه تری را مقابل غرب اتخاذ کرده و اعلام کرده با تهدیدهای خودش به تهدیدهای اقتصادی و نظامی پاسخ خواهد داد. از نگاه آنها بهای تسلیم بسیار بیشتر از مقاومت و نافرمانی است.
غرب و ایران درک مشترکی از تحریم ها ندارند
این روزنامه انگلیسی یادآور شد: ایران به رغم فشارها تسلیم نشده است. این مسئله باید سیاست گذاران غربی را به این فکر وادارد که از خود بپرسند ایران به چه نحو، بهای تحریم ها را ارزیابی می کند و غرب را به چالش می طلبد. عدالت اسلامی، حاکمیت اسلامی و مبارزه با استیلای غرب، 3 آرمان راهبردی جمهوری اسلامی از سال 1979 است. بنابراین غرب و ایران درک مشترکی از تحریم ها ندارند.
گاردین ادامه می دهد: ایران معتقد است هدف تحریم ها، جلوگیری از گسترش مدل ایرانی در منطقه و جهان است تا انقلابیون عرب از آن الگوبرداری نکنند. به باور مقامات ایرانی از جمله رهبر عالی این کشور، ترویج مدل ایرانی در خاورمیانه کلیدی برای امنیت درازمدت است و از این رو فشار کوتاه مدت تحریم ها تحمل پذیر است.
ایران تحریم ها را هزینه بر نمی داند
گاردین نوشت: با توجه به این دیدگاه تهران معتقد است که باید صبورانه منتظر یک سری تغییرات به هم پیوسته باشد که در نهایت پشتیبان ایران خواهد بود. ایران شاهد یک بحران اقتصادی است که به طور فزاینده ای غرب را فلج می کند. همچنین این کشور خود را به اندازه کافی نزدیک به باشگاه کشورهای هسته ای و آماده ملحق شدن به آن در نظر می گیرد و اینکه به زودی به نقطه ای خواهد رسید که شرایط اساسا موافق با این کشور تغییر می کند. از این رو ایران ممکن است واقعا تحریم ها را هزینه بر در نظر نگیرد بلکه به عنوان یک مزیت به حساب آورد.
این روزنامه انگلیسی یاد آور شد: طبق این نظریه جمهوری اسلامی مدلی برای کپی برداری توسط انقلابیون عرب است و مقاومت به سه اسطوره اساسی جمهوری اسلامی مشروعیت بیشتری می بخشد. بنابراین تحریم ها یک سرمایه گذاری در کوتاه مدت است که سود بالایی را در درازمدت به همراه خواهد داشت.
شدت تحریم ایران برابر افزایش اعتماد به نفس
پاتریک کلاوسون مدیر تحقیقات موسسه واشنگتن اعلام کرد: تحریم ها باعث نشده ایران حتی ذره ای در مقابل غرب عقب نشینی کند و این توقع که ایران عقب بنشیند غیرواقعی است.
کلاوسون در مقاله ای که با همکاری یکی از عناصر ضدانقلاب فراری (مهدی-خ) در سایت موسسه مطالعات خاور نزدیک واشنگتن نوشته تصریح می کند: هر چه تحریم ها شدیدتر می شود، ایران نیز اعتماد به نفس بیشتری در مواجهه با بن بست هسته ای از خود نشان می دهد. مقامات ایران باور دارند که در ارتباط با غرب در جایگاه مطمئنی قرار دارند. آنها مقاومت در مقابل غرب را مفید می دانند همچنان که رهبر ایران اخیرا گفت «پیروزی بدون پذیرش خطر ممکن نیست. ما ایستاده ایم. دشمنان ما باید بدانند که لجاجت، تکبر و خود بزرگ بینی و توقعات بی جا در مقابل ملت ایران آنها را به هیچ جا نخواهد رساند.» اکنون چالش آمریکا این است که چگونه ضعف را به ایران ثابت کند.
بحران اقتصادی و شکست الگوی اقتصادی در اروپا
کلاوسون می افزاید: مقامات ایرانی باور دارند که اروپا گرفتار بحران اقتصادی است و این بحران نشان می دهد که الگوی اقتصادی آن شکست خورده است. آنها همچنین آمریکا را درگیر مبارزات انتخاباتی می دانند و معتقدند که این کشور به دلیل دو جنگ طولانی و بی نتیجه در منطقه خاورمیانه خسته است. ایرانی ها، احتمال حمله زودهنگام نظامی را هم نمی دهند، به خصوص پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر، آنها معتقدند که حتی پس از ماه نوامبر، غرب درباره اثرات جنگ بر اقتصاد لرزان خود آن قدر نگرانی دارد که از مقابله با ایران خودداری کند. به این ترتیب، تهران هیچ عجله ای برای پاسخگویی به خواسته های 1+5 ندارد.
اسلام سیاسی در مصر، لیبی، یمن یا تونس در حال پیشرفت است
وی سپس به موضوع بیداری اسلامی و پیروزی اسلامگرایان در کشورهای منطقه پرداخت و نوشت: این خیزش ها از نگاه ایران مثبت است و اتفاقات سال گذشته نشان می دهد اسلام سیاسی در مصر، لیبی، یمن یا تونس در حال پیشرفت است. رهبران ایران از کنار گذاشته شدن حاکمان سکولار رضایت دارند.
کلاوسون درباره تحریم های نفتی خاطر نشان کرد: در سال های اخیر، قیمت بالای نفت برای ایران درآمد بسیاری به ارمغان آورده است. حتی با وجود بحران های اخیر، درآمد امروز نفت، چهار برابر سال 2002 است. در آگوست 2011، پیش از تصویب آخرین دور تحریم ها، صندوق بین المللی پول پیش بینی کرد که درآمد صدور نفت ایران در سال 2012 بالغ بر 104 میلیارد دلار یا چهار و نیم برابر درآمد 23 میلیارد دلاری ایران در سال 2003-2002 خواهد بود. با این حال حتی اگر حجم صادرات ایران به نصف برسد و این کشور تنها 50 دلار بابت هر بشکه نفت دریافت کند، درآمد آن بیشتر از یک دهه قبل خواهد بود.
کلاوسون ادامه می دهد: ایران حتی منابع اقتصادی جایگزین هم دارد؛ چنانچه بعضی پیشنهاد می کنند، حتی اگر 70 درصد این درآمد به دست نیاید، ایران همچنان می تواند از 30 میلیارد دلار ذخیره ارز استفاده کند. مقامات ایرانی موقعیت این
کشور به لحاظ اقتصادی و در مقایسه با بحران غرب را خوب می بینند.
افزایش بد گمانی به غرب در میان ایرانیها
مدیر تحقیقات موسسه واشنگتن در تحلیل خود ضمن اذعان به آشفتگی اپوزیسیون تصریح کرد که بدگمانی به غرب در میان ایرانی ها رو به افزایش است. وی می نویسد: مقامات ایرانی در هفته های اخیر گفته اند غرب در مذاکرات هسته ای جدی نیست؛ همان چیزی که غرب سال ها در مورد آنها مطرح می کرد. در نظر ایران، غرب سازش در زمینه هسته ای را گام اول می بیند اما حتی حل کامل موضوع هسته ای هم باعث ایجاد مشکلات دیگر میان ایران و غرب خواهد شد.
این تحلیلگر آمریکایی در پایان تصریح می کند: چالش بزرگ پیش روی غرب، عوض کردن برداشت مقامات ایرانی و اعتماد به نفس آنهاست. تحریم های فعلی باعث نشده که ایران حتی ذره ای از موضع خود مقابل غرب عقب نشینی کند و این توقع که تحریم های جدید باعث شود ایران عقب بنشیند، غیرواقعی است. همزمان با انتشار این تحلیل، وبسایت صدای آمریکا به نقل از فیلیپ مورو دیفراگ از انستیتوی روابط خارجی فرانسه نوشت: تاثیر تحریم ها ناچیز خواهد بود. ایرانی ها عادت کرده اند با تحریم ها زندگی کنند. به همین جهت است که آزارشان نمی دهد. می گویند یک تحریم دیگر، با این هم می سازیم.»
تاگس اشپیگل: ادامه چالش با ایران زیرآب قدرت آمریکا را خواهد زد
«کارشکنی آمریکا در مذاکرات هسته ای ایران با گروه 1+5، موضع کاخ سفید را در خاورمیانه تقویت نخواهد کرد بلکه برعکس باعث تضعیف آن خواهد شد.»
این مطلب را روزنامه آلمانی تاگس اشپیگل سایتونگ در یادداشتی به قلم دو تحلیلگر ارشد آمریکایی (فلینت ل و ری و هیلاری من لورت) منتشر کرد. این دو ضمن داشتن سوابق سیاسی، هم اکنون اساتید دانشگاه پنسیلوانیا و آمریکن واشنگتن دی سی هستند.
امریکا به دنبال افزایش تحریم از طریق دیپلماسی بین اللملی
نویسندگان تحلیل تاگس اشپیگل سایتونگ خاطرنشان کرده اند: از وقتی (آوریل) گفت وگوهای اتمی با ایران از سرگرفته شد نمایندگان آمریکا هشدار می دهند نباید به تهران اجازه وقت کشی داد. اما واقعیت این است که دولت اوباما وقت می کشد تا همچنان در برنامه هسته ای ایران کارشکنی کند و تلاش برای براندازی را پیش ببرد.
این تحلیل می افزاید: آمریکا مایل به افزایش تحریم ها از طریق دیپلماسی بین المللی است. و هدف تشدید تحریم ها چیست؟
تقویت اپوزسیون مخالف جمهور اسلامی از طریق تحریم
به نوشته واشنگتن پست قرار است با این تحریم ها اپوزیسیون مخالف جمهوری اسلامی تقویت شوند. اما ایالات متحده با این راهبرد خود ناکام خواهد ماند. اینکه راحت از ایران بخواهند برنامه هسته ای خود را متوقف کند و در غیر این صورت بیشتر این کشور را زیر فشار بگذارند، اینها موضع آمریکا را در خاورمیانه تقویت نخواهد کرد بلکه برعکس تضعیف می کند.
تحلیلگران تاگس اشپیگل سایتونگ می افزایند: تحریم ها و تهدیدهای نظامی تاکنون تهران را مصمم تر کرده اند غنی سازی اورانیوم را پیش ببرد. با وجود فشار از سوی واشنگتن و تل آویو تعداد سانتریفیوژها در 5 سال گذشته از یکهزار به 9 هزار افزایش یافته است. تهران در این میان بارها پیشنهاد کرده، در مقابل نظارت های بیشتر را بپذیرد. حرف ایران این است؛ شفافیت بیشتر از سوی ایران در مقابل پذیرش حق این کشور برای غنی سازی اورانیوم از سوی غرب. رد این پیشنهاد حتماً گفتگوها را با ناکامی مواجه خواهد ساخت و زیرآب قدرت آمریکا را در منطقه و در جهان خواهد زد.
علاقه مندی جدید مردم منطقه به ایران در پی سیاست آمریکا
این روزنامه با مرور سوابق چالش هسته ای نوشت: دولت جورج بوش هم از پذیرش حق ایران در غنی سازی اورانیوم زیر نظارت خودداری کرد. این دولت حتی نخواست با ایران مادام که برنامه اش را به تمامی متوقف نکرده گفتگو کند. ایران تحت تأثیر قرار نگرفت و نظرسنجی ها نشان می دهند که سیاست آمریکا باعث علاقه مندی جدید مردم منطقه به ایران شده است.
در ادامه این گزارش تحلیلی آمده است: اما چرا آمریکا اینگونه خیره سری می کند؟ مسئله از دید آمریکا این است؛ پذیرش حق ایران در غنی سازی اورانیوم به این معنا خواهد بود که جمهوری اسلامی را به عنوان واقعیتی مشروع با منافع مشروع بین المللی به رسمیت بشناسد، به عنوان کشوری در راه قدرت منطقه ای شدن که به احتمال زیاد تن به سیاست خارجی آمریکا نخواهد داد (مثلاً آنگونه که مصر در دوران سادات و مبارک بود). پذیرش حق ایران به این معنا خواهد بود که آمریکا مجبور می شود با ایران کنار بیاید، همان گونه که در ابتدای دهه هفتاد با جمهوری خلق چین کنار آمد.
توهم امریکا در برابر ایران، توهم دو دهه پیش این کشور در برابر چین است
تحلیلگران آمریکایی همچنین خاطرنشان کرده اند: اما به جای انعطاف بیشتر، سیاست آمریکا در برابر ایران در دوران اوباما نیز در همان وهمی مانده که سیاست این کشور را در دو دهه تمام در برابر چین تعیین می کرد، یعنی بعد از آنکه انقلابیون در سال 1949 به قدرت رسیده بودند. آن زمان هم واشنگتن می پنداشت می تواند بعد از سالها استعمار غرب، سرانجام حکومتی مستقل اما متمایل به آمریکا ایجاد کند. این سیاست در برابر چین کارآیی نداشت، و برابر ایران هم به جایی نخواهد رسید. در یکی از پرپیامدترین ابتکارات در تاریخ دیپلماسی آمریکا، رئیس جمهور این کشور نیکسون و هنری کیسینجر سرانجام این واقعیت را پذیرفتند. با تأسف واشنگتن امروز فاقد بینش نیکسون است.
روزنامه آلمانی با زیر سؤال بردن صداقت دولت آمریکا نوشت: اوباما می توانست در مه 2010 به یک قرارداد اتمی با ایران برسد. برزیل و ترکیه معامله ای را با ایران تدوین کرده بودند که مقرر می داشت این کشور اورانیوم خود با غلظت کم را به خارج بفرستد و در مقابل میله های سوختی برای رآکتور پژوهشی تهران بگیرد. اما اوباما این معامله را نپذیرفت زیرا در آن حق اصولی ایران برای غنی سازی اورانیوم پذیرفته می شد.
تحلیلگران این روزنامه تصریح می کنند: در سال 2012 که دولت های خاورمیانه آمادگی کمتری خواهند داشت راهبرد آمریکا را مورد حمایت قرار دهند. این امر واشنگتن را وا می دارد کاری بکند که مدتهاست در آن ممارستی ندارد، در مقابل کشورهای مهم در منطقه روش دیپلماتیکی در پیش گیرد که بر بده- و - بستان استوار است اما اگر آمریکا می خواهد جلوی افول خود را بگیرد باید به سمت جمهوری اسلامی برود به جای آن، سه سال و نیم بعد از آنکه جورج بوش کاخ سفید را ترک کرد، جانشینش همچنان در پی آن است که ایران خواست آمریکا را بپذیرد یا منتظر حمله باشد. خسارتی که جنگ علیه ایران به موقعیت راهبردی آمریکا در منطقه وارد خواهد کرد، ناکامی در عراق را در مقایسه ناچیز جلوه می دهد.
گزارش محرمانه و اطلاعاتی آمریکا از شکست در سوریه سرویس های اطلاعاتی آمریکا پس از 16ماه فشار به دولت بشار اسد اعلام کردند سقوط رژیم سوریه بسیار سخت است و هیچ شکافی نیز در حاکمیت سوریه پدید نیامده است.
گزارش سری این نهادهای اطلاعاتی و جاسوسی آمریکا منتشر نشده اما جزئیات کوتاهی که از این گزارش توسط رویترز منتشر شده، نشان می دهد محافل اطلاعاتی آمریکا از واکنش قدرتمند دولت سوریه به پروژه شکاف در حاکمیت این کشور و براندازی آن شوکه و سرخورده شده اند.
واشنگتن پست: ایران به سادگی تحریم ها را دور خواهد زد
یک روزنامه آمریکایی در گزارشی نوشت که تحریمها به تنهایی نمیتواند برنامه هستهای ایران را متوقف کند چون ایران به سادگی میتواند تحریمهای آمریکا را دور بزند.
روزنامه آمریکایی "واشنگتن پست " طی مقالهای به قلم "چارلز راب " سناتور دموکرات سابق ایالت ویرجینیا و "چالز والد " فرمانده بازنشسته نیروی هوایی ارتش آمریکا نوشت که "باراک اوباما " قانون تشدید تحریمها علیه ایران را که کنگره به تصویب رسانده بود، امضا کرد، و پیشتر و در ماه ژوئن دولت اوباما توانست دور جدید تحریمها علیه ایران را در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب برساند و در جولای نیز اتحادیه اروپا برنامه تحریمهای بیشتر علیه ایران را اعلام کرد.
تحریمها برای توقف پیگیری برنامه تسلیحات اتمی ایران ناکافی است
این روزنامه آمریکایی ادامه داد: این اقدام که ماحصل ماهها مذاکرات دیپلماتیکی و سیاسی بود خوشایند است، با این وجود در غیاب استراتژی قوی و بزرگتر، تحریمها به تنهایی برای توقف پیگیری برنامه تسلیحات اتمی ایران ناکافی است. ما معتقدیم که افزایش فشارها علیه ایران از طریق تمامی راههای موجود، ضروری است و هنوز بنا بر گفتهای مطالبی که اخیرا "لئون پانتا " رئیس سیا گفته است، این اقدامات به تنهایی برای متوقف کردن بلندپروازیهای هستهای ایران کافی نیست.
واشنگتن پست در ادامه این گزارش خود با اشاره به توانایی ایران در دور زدن تحریمها نوشت: به همین نحو، حتی بسیاری از حامیان قانون جدید آمریکا [علیه ایران] تصدیق میکنند که بدون مشارکت و اجرای چند جانبه [کشورهای جهان] ایران به دور زدن بسیاری از این محدودیتهای جدید آمریکا ادامه خواهد داد و به بنزین هر چند با قیمت بالاتر دست پیدا خواهد کرد. ایران میتواند توسط تامینکنندهها و واسطهها به بنزین دست پیدا کند. در واقع تحریمهای سازمان ملل فروش بنزین به ایران را ممنوع نکرده است.
ذخایر اورانیوم غنیشده ایران رشد میکند
بر اساس گزارش این روزنامه آمریکایی، حتی اگر آنها [آمریکا] بتوانند که فشار کافی بر ایران وارد کنند تا سیاست خود را تغییر دهد، تحریمها برای تاثیرگذاری نیاز به زمان دارد. هنوز و در حالی که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران رشد میکند، زمان برای توقف برنامه هستهای این کشور به سرعت در حال کاهش است. همانطور که قبلا در گزارشی اشاره کرده بودیم، در ماههای آتی احتمال دو سناریو افزایش خواهد یافت.
این دو نویسنده در ادامه گزارش خود در واشنگتن پست اولین سناریوی ممکن در برابر برنامه هستهای ایران را اینگونه معرفی میکنند: نخست، گرایشهای کنونی [ایران] به این موضوع اشاره دارد که ایران میتواند قبل از پایان سال جاری به توانایی تسلیحات اتمی دست پیدا کند و تهدید استراتژیکی غیر قابل دفاعی را برای ایالات متحده ایجاد کند. بهخلاف برخی اظهارات در حال افزایش در واشنگتن، ما معتقد نیستیم که یک ایران با توانایی سلاح اتمی قابل کنترل باشد.
این روزنامه آمریکایی ماهیت واقعی آمریکا در مخالفت با توانایی هستهای ایران را فاش میکند و مینویسد در حالی که تهران به تهدیدات خود علیه اسرائیل ادامه میدهد، قادر خواهد بود تا بر منطقه نفتخیز خلیج فارس سیطره پیدا کند و تلاشهای آمریکا در عراق و افغانستان را تضعیف کند.
این روزنامه که همچنان به ادعای خود مبنی بر تلاش ایران برای دستیابی به تسلیحات اتمی ادامه میدهد، نوشت: یک ایران تقویت شده با تسلیحات اتمی، آشکارا ممکن است قدم را از مرزهای خود فراتر نهد و خاومیانه و ایالات متحده را بهسوی یک درگیری پیش ببرد. ایران بارها اعلام کرده است که برنامه هستهای این کشور فقط برای مقاصد صلحآمیز و تولید انرژی است و بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز بارها در بازرسیهای خود بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران و عدم انحراف تاکید کردهاند. از سوی دیگر بهخلاف ایالات متحده آمریکا که طی چند سال گذشته چندین جنگ بزرگ را آغاز کرده است، ایران طی چندین دهه گذشته به هیچ کشوری حمله نکرده است.
واشنگتن پست سناریوی دوم درباره برنامه هستهای ایران را، حمله رژیم صهیونیستی به تاسیسات هستهای ایران اعلام کرد و نوشت که این اقدام باعث حملات تلافیحویانه تلافیجویانه ایران و متحدان این کشور خواهد شد و آمریکا را در موقعیتی سخت قرار خواهد داد.
این روزنامه نوشت: اگر در چنین شرایطی، ما بی طرف باقی بمانیم، این اقدام فقط به تقویت ایران، تنفر متحدان منطقهای از آمریکا و درگیری بزرگتر منتهی میشود. اما از سوی دیگر آمریکا میتواند به درون تقابلی بزرگ کشیده شود که وارد شدن در این درگیری انتخاب این کشور نبوده است.
واشنگتن پست برای مقابله با ایران این پیشنهاد را مطرح میکند: در حالی که تحریمها احتمالا ناکافی باشند و یک ایران هستهای نیز تهدیدی استراتژیکی به شمار میآید و حمله اسرائیل نیز به شدت مخاطرهآمیز است، ما از استراتژی سهگانهای حمایت میکنیم که شامل دیپلماسی، تحریمها و آمادگی نظامی قابل رویت و قابل اعتماد باشد که این سه اقدام باید به طور همزمان دنبال شود.
پایان پیام/
نظر شما