اربعین بازآفرینی واقعه عاشوراست

شاعر، نویسنده و محقق کشور، اربعین را بازآفرینی واقعه عاشورا دانست و گفت: همه دغدغه امام حسین(ع) در عاشورا این بوده است که جامعه از نادانی فاصله پیدا کند و نجات یابد.

دکتر ابوالقاسم حسینجانی، شاعر، نویسنده و محقق کشور در حاشیه مراسم رونمایی کتاب" ترنم های نیم روز" در رشت، به خبرنگار شبستان گفت: اربعین در واقع بازآفرینی واقعه عاشوراست.


وی افزود: اگر به زیارت اربعین که در واقع انشا و پرورده امام جعفر صادق(ع) است نگاه کنیم، می بینیم که برخلاف ما که معمولا عزا، نوحه، ماتم و گریه را دستمایه عاشورا می کنیم به ریشه ها پرداخته است.


حسینجانی، با پیشنهاد اینکه عاشورا را باید به صورت کارگاهی مورد بررسی قرار دهیم، اذعان کرد: باید بدانیم که خیلی از عاشورا فاصله داریم.

 

 وی اظهار داشت: اگر به زیارت وارث و زیارت اربعین با نگاه مطالعاتی بنگریم، درمی یابیم که همه دغدغه امام حسین(ع) این بوده است که جامعه از نادانی فاصله پیدا کند و نجات یابد.


حسینجانی، با بیان اینکه در شعر عاشورایی نباید به دنبال کلمات باشیم، افزود: باید بپذیریم که ما همان بلا و دردی را دچار عاشورا کردیم که خودش برای درمان همان درد آمده بود.

  

این شاعر نامدار کشور ادامه داد: امام حسین(ع) نیامده بود برای ما عزاداری تولید کند تا ما بر سر و سینه خودمان بزنیم و گریه، ماتم و نوحه را اصالت ببخشیم بلکه عاشورا آمده بود تا جلوی کج روی ها، تحریف ها و تهدیدها را بگیرد.


حسینجانی گفت: باید یقین بدانیم که کربلا با توانایی بسیار اندک، دستاوردهایی را ایجاد کرد که همه فرصت بود.


وی، عاشورا را یک حرکت جهانی دانست و بیان کرد: همه پیام امام حسین(ع) و حرکت او این بود که در اوج تهدیدها هم می توان تاریخ را عوض کرد. 

 

این پژوهشگر و محقق ادامه داد: ما برای رسیدن به پیام عاشورا، چاره ای نداریم مگر اینکه به زینب(س)، امام حسین(ع)، حضرت ابوالفضل(ع) و به بازتعریف های نهج البلاغه و امام علی(ع) برگردیم، چرا که اینها فرزندان نهج البلاغه هستند.


وی بیان کرد: در هیچ کجای تاریخ دنیا نمی توان دید که در یک روز آن همه جمعیت در عاشورا و در زمین کربلا، به صورت خودجوش به راه افتاده باشند.


حسینجانی، با بیان اینکه زمان و جهان هر دو زیر مجموعه انسان هستند و انسان باید تکلیف این دو را روشن کند، افزود: چقدر توانسته ایم پیام کربلا را برسانیم و برای آن سیاست گذاری کنیم، حرف هایی که در مسیر کربلا و در روز عاشورا از زبان امام حسین(ع) بیان شده دقیقا تعریف زندگی و اسرار زندگی است.

 

وی در ادامه با بیان اینکه شهیدان مدیران مرگ خودشان هستند و مرگ خودشان را مدیریت می کنند، افزود: شهید کسی است که نه تنها بر زندگی خویش مدیریت می کند بلکه هر جا که لازم شد، سعی می کند با مرگ سرخ خود زندگی سیاه دیگران را از بین ببرد و نجات دهد.

  

حسینجانی با اشاره به اینکه این دنیا بازی بزرگی است و در این بازی جمعی نیاز به یادگیری داریم، اذعان کرد: باید یاد گرفت که پیام همیشگی امام حسین(ع) که می فرمود"حل من ناصر ینصرنی( یاری نیست که یاری ام کند)" شرکت در بازی است که باید تشکیلاتی و جمعی حرکت کنیم.


حسینجانی، با ابراز تاسف از اینکه هرگز نمی توان با روحیه های خودبرتر بینی با هم جمع شویم، بیان داشت: روحیه عاشورایی اگر یک درصد آن روی "مین" رفتن است، 99 درصد آن روی "من" رفتن است بنابراین کسانی می توانند روی "مین" بروند که قبل از آن روی "من" وجودشان رفته باشند.


این شاعر و نویسنده، عاشورا را حرکت آگاهانه ای از زنده مانی به زندگانی تعریف کرد و افزود: این تعاریف و زندگی های معمولی که در تگناها، دنیا مانی ها و سیاه مانی ها است فاصله زیادی با معنای واقعی زندگی دارد.


حسینجانی، با اشاره به خطبه 51 نهج البلاغه، ادامه داد: گرفتن فرصت ها یعنی چیزی که بتوان با آن نفس کشید و به حیات خودمان ادامه دهیم.


وی، ریشه عاشورا را در حرکت عنوان کرد و افزود: مگر امام صادق(ع) بر اینکه هر روز عاشورا و هر مکان کربلاست تاکید نداشتند پس چرا این حرکت را عمده و بزرگ نکرده ایم.

  

حسینجانی، با تاکید بر اینکه امام صادق(ع) از عاشورا مناسبت زایی کرد، خاطر نشان کرد: آنقدر که ما به گریه، نوحه، ماتم و عزا اصالت داده ایم به عمق عاشورا نپرداخته ایم.


وی اظهارداشت: هر حرکت و کلمه ای که موج زمانی، انسانی و تاریخ جغرافیای جهان را در بر می گیرد، حرکت و نگاه عاشورایی است.

 

حسینجانی، با تاکید بر خواندن زیارت نامه هایی همچون وارث و اربعین، تصریح کرد: در هیچ کجای جهان و حتی در مکان های علمی مطرح نشده است که جهالت نجس است اما در زیارت وارث و اربعین این جمله آمده است که"من شهادت می دهم که جاهلیت با پلیدی های خود نتوانست تو را نجس کند" و این یعنی جاهلیت نجس است.

 

وی تصریح کرد: جامعه پاک نمی شود مگر آنکه راه دانایی، علم، دانش، عقل و دانستن را در پیش بگیرد و این راه راهی است که قرآن به ما نشان داده است و ائمه اطهار(ع) به آن تاکید کرده اند.


پایان پیام/

کد خبر 15121

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha