مگس مدیترانه ای؛ مسافری ناخوانده !

ایران پنجمین تولید کننده مرکبات در دنیا و در عین حال یکی از بزرگترین کشورهای واردکننده این محصول به شمار می رود، اما گاهی اجناس وارداتی سوغاتی هایی به همراه دارند که برای میزبان خوشایند نیست !

به گزارش خبرنگار شبستان، همینطور که هوا گرم تر و گرم تر می شود صدای ناله باغداران از آفتی به نام مگس مدیترانه ای بیشتر به گوش می رسد، آفتی که گرچه برای باغداران بیگانه نیست بلکه در چند سال اخیر خیلی خوب خود را به باغداران شناسانده است.

 

این آفت مهم ترین آفت درختان میوه در جهان است؛ آفتی که می تواند در طول یک سال 12 نسل از خود را تولید کند و در شرایط اقلیمی مناسب هر 21 روز یک نسل تولید می کند، هر مگس ماده پس از جفت گیری تخم های خود را زیر پوست میوه گذاشته و بعد از مدتی، لاروها از میوه تغذیه می کنند.

 

وارات بی رویه و غیر اصولی، مگس مدیترانه ای به ارمغان دارد

 

این آفت در کشورهای همجوار مدیترانه و برخی کشور های آسیایی دیده شده، اکثر این کشورها مانند سال‌های اولیه ورود آفت به ایران با آن مبارزه کردند اما ریشه‌کن نشد. هر کشوری که با واردات بی‌رویه میوه آن هم از اقصی نقاط دنیا روبه‌رو باشد و قرنطینه‌ای درخصوص وجود این آفت در کشور مقصد نباشد، به اندک مدتی گرفتار آن می‌شود. 

  

                      
 

خرمالو، زردآلو، سیب، گلابی و انواع مرکبات و تمام صیفی جات می توانند هدف این آفت قرار گیرند، 35 سال پیش بود که برای نخستین بار در شهر ساری نمونه هایی از لارو مگس مدیترانه ای پیدا شد. بعد از انقلاب با قرنطینه میوه و جلوگیری از واردات آن به مدت 2 سال با استقرار پست های قرنطینه و مبارزه شیمیایی خانه به خانه با حشره کش مالاتیون و پروتئین هیدورلیزات و همراهی سرمای زمستان سال 61 این آفت ریشه کن شد.


همراهی مگس مدیترانه ای با موز زرد

 

اما پس از گذشته 22 سال شواهدی دال بر ظهور مجدد آفت در باغات مرکبات و سیاه ریشه مازندران در سال 85 مشاهده شد، برخلاف اقدامات و عملیات مبارزه انجام شده آفت مهار نشد ، رضا ارجمندی، مشاور کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تهران نسبت به فراگیر شدن آفت مگس مدیترانه هشدار داد و یکی از مبادی ورودی آن را میوه‌های وارداتی عنوان کرده است.

 

ارجمندی موز زرد و رسیده را یکی از میوه‌هایی دانست که می‌تواند حاوی تخم این آفت باشد و از واردکنندگان خواست تا تنها به واردات موز سبز بپردازند.


رضا ارجمندی با اعلام اینکه آفت مگس مدیترانه دو سالی است که دوباره در شمال کشور دیده می‌شود خواستار کنترل شدیدتر این آفت شد چرا که مگس مدیترانه برخلاف دیگر آفت‌ها میزبانان زیادی دارد و می‌تواند روی بیش از 200 میوه اثرگذار باشد.


ارجمندی افزود: هم‌چنین برخلاف برخی آفت‌ها که ممکن است یک کرم در داخل میوه داشته باشند وقتی میوه آفت‌زده با مگس مدیترانه را باز کنید در داخل آن چندین کرم مشاهده می‌کنید.


تاکنون پراکندگی آفت مگس میوه مدیترانه ای در استانهای مازندران، فارس (مناطق اصلی آلودگی)، گلستان، کرمانشاه، گیلان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و یزد گزارش شده است.

 

در انتظار برخورد جدی با مهمان ناخوانده...

 

درحالی مسئولان سازمان حفظ نباتات از انجام عملیات مبارزه با مگس میوه مدیترانه در وسعت 14هزارو 658 هکتار در سال گذشته خبر می‌دهند، عضو هیئت‌ مدیره اتحادیه باغداران مازندران و قائم‌مقام خانه کشاورز این موضوع را به شدت رد می‌کند.


قائم‌مقام خانه کشاورز با بیان اینکه سال گذشته از سوی سازمان حفظ نباتات اقدام جدی برای مبارزه با مگس میوه مدیترانه صورت نگرفت بلکه این آفت به دلیل سرمای زودرس از بین رفت، یادآور شد: در آن مقطع شرایط به گونه ای بود که حتی اعضای اتحادیه باغداران با مشورت محققان برای آگاهی کشاورزان بروشورهای علمی را منتشر کرد و درحقیقت می توان گفت که تنها بخش خصوصی با این آفت مقابله کرد.

 

بیابانی با بیان اینکه میزان خسارت به محصولات بستگی به تراکم جمعیت آفت در منطقه دارد، گفت: بطور طبیعی این آفت درهرجایی که حضور داشته باشد بیش از 50 درصد میوه ها را از بین می برد.


در هر حال از طرفی واردات بی رویه میوه از کشورهای مختلف(باوجود مصوبه دولت مبنی بر ممنوعیت واردات میوه‌ از ابتدای سال جاری) و از سویی کوتاهی وارد کنندگان و حتی مسولان در بی توجهی به قرنطینه و اصول اولیه آن، باعث شده نه تنها تولید در بخش کشاورزی با تهدید مواجه شود بلکه صادرات هم با اختلال روبرو کند.
 

در این میان متضرران اصلی قشر ضعیف کشاورزهستند که تنها داریی آنها محصولی است که یک سال برای آن زحمت کشیده و در آخر چیزی که در این میان برایش میماند یا محصول افت زده است یا میوه ای که هیچ گاه به قیمت واقعی خریداری نمی شود.
 

پایان پیام

کد خبر 151398

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha