مسجد پایگاه وحدت مسلمانان/ریشه دشمنی با مسجد کجاست؟

مساجد از کارکردهای متفاوت فردی و اجتماعی با اهداف مختلف فرهنگی، سیاسی و حتی اقتصادی برخوردارند و در طول تاریخ مبدأ بسیاری از تحولات اجتماعی، خیزش‌های مردمی و نوآوری‌های فرهنگی بوده است.

خبرگزاری شبستان: هشتمین روز از دهه تکریم و غبارروبی مساجد با نام مسجد، خاستگاه و پشتیبان بیداری اسلامی نیز فرا رسید. 
امروز مصادف با بیست و هفتم تیر ماه 1391 برابر با هشتمین روز از دهه پر خیر و برکت تکریم و غبارروبی مساجد است که از سوی مرکز رسیدگی به امور مساجد به عنوان مسجد، خاستگاه و پشتیبان بیداری اسلامی نام گذاری شده است.

 

علت ترس دشمن از مسجد

یکی از وقایع تأسف‌بار در برخی از کشورهای اسلامی، تخریب مساجد بود. مکانی که تقدس ویژه‌ای نزد همه مسلمانان دارد. این سوال را باید طرح کرد که چه ویژگی‌هایی در نهاد مقدس مسجد نهفته است که دشمنان دین اعم از استعمار خارجی و مزدوران داخلی آنها دست به چنین اقدامات ننگینی می‌زنند و از هیچ امری پروا ندارند.

بدون تردید ریشه همه این دشمنی‌ها را باید در جایگاه رفیع این مکان مقدس در زندگی مسلمین جست‌وجو کرد. مساجد از کارکردهای متفاوت فردی و اجتماعی با اهداف مختلف فرهنگی، سیاسی و حتی اقتصادی برخوردارند و در طول تاریخ مبدأ بسیاری از تحولات اجتماعی، خیزش‌های مردمی و نوآوری‌های فرهنگی بوده است. در یک جمله مسجد موجب عزت مسلمین است.

دشمنان اسلام و مسلمین همیشه در پی آن بوده‌اند که اسلام و مسلمین را ذلیل کنند و از قدرت و توان آن بکاهند تا بتوانند به‌راحتی سرمایه‌های مادی و فرهنگی آنان را چپاول کنند و با حاکم کردن مزدوران خود، جلو پیشرفت و ترقی مسلمین را سد کنند. از این رو، مساجد مانع بزرگی بر سر راه آنان بوده است و همواره سعی کرده‌اند این مانع برگ را به بهانه‌های مختلفی از سر راه خود بردارند. اکنون برای فهم دقیق‌تر دشمنی دشمنان خارجی و مزدوران با مساجد اسلامی به برخی از کارکردهای مساجد که به ضرر مستکبران و به نفع مسلمانان است اشاره می‌کنیم.

1. مسجد پایگاه عزت‌مداری و خودباوری مؤمنان

آنگاه که مؤمنین در صفوف متحد در کنار یکدیگر ذکر حماسی «الله اکبر» را فریاد می‌زنند و تمام دنیا را پشت سر می‌نهند و همگی یک‌دل و یک‌صدا فقط خود را در محضر حضرت باری تعالی مشاهده می‌کنند، عظمت و قدرتی می‌یابند که در هیچ لحظه‌ای و هیچ مکانی به مانند آن را نمی‌توانند بیابند؛ چرا‌که خود می‌دانند «ان العزۀ لله جمیعا». بدین جهت عزت را به تمامه از معبود خود دریافت می‌کنند و به خودباوری عظیمی دست می‌یابند که قابل وصف نیست.

2. مسجد پایگاه آگاهی‌بخشی

افکار عمومی، حجم گسترده و مؤثری از جامعه را تشکیل می‌دهند و بر جریان‌های سیاسی کشور بسیار اثر می‌گذارند. در طول تاریخ انقلاب‌های اسلامی مساجد محل ارشاد و هدایت نیروهای مؤمن و متعهد، خواستگاه تظاهرات مردی بر ضد طاغوت بود. روحانیان و علما به‌عنوان رهبران اصیل انقلابی همواره از منبر و محراب بهترین استفاده را برای آگاهی بخشی مردم کرده اند.

3. پایگاه حفظ و تقویت هویت اسلامی

دشمنان اسلام پس از پشت سر گذاشتن راه‌های اقتصادی، سیاسی و نظامی، راه دیگری را برای تهاجم به اسلام در پیش گرفته‌اند؛ اما مسجد، سد محکمی در برابر تهاجم فرهنگی دشمنان بوده است؛ زیرا مسجد در حفظ و تقویت نظام ارزشی نقش بسیار مهمی دارد و کوشش‌های بسیاری در این مکان صورت گرفته است که برخی از آنها عبارت‌اند از: بیان معیارها و شاخص‌های ارزش‌ها و آرمان‌های دینی؛ ارائه مدرک و شناخت صحیح از دین؛ برپایی مجلس‌های مذهبی همچون سخنرانی‌های دینی و ویژه برنامه‌ها در مناسب‌های مذهبی؛ بیان ارزش‌ها و ضد ارزش‌ها؛ اجرای ارزش‌ها و اعمال دینی مانند برقراری نماز جماعت و مجلس‌های دعا و نیایش؛ مطرح کردن مسائل اعتقادی و احکام فقهی؛ بیان اندیشه‌های دینی؛ معرفی و تربیت الگو؛ پاسخ به شبهه‌های دینی و اعتقادی؛ ایجاد نظام تربیت دینی؛ و تقویت هویت دینی.

4. پایگاه وحدت اجتماعی مسلمانان

اسلام برای رسیدن به این عنصر حیاتی، در جوهر خود همه امتیازهای موهوم را نفی کرده و کرامت و ارزش انسان را بر پایه تقوا بنا نهاده است. مسجد پایگاه این کرامت و ارزش الهی است که مسلمین را با هر رنگ و مذهب کنار هم جمع می‌کند تا حماسه توحید سر دهند. مسجد، کانونی است که همه روزه مؤمنان از گروه‌های گوناگون جامعه با پست‌ها و موقعیت‌های اجتماعی متفاوت، در آن حاضر می‌شوند. همگان دوش به دوش و در صف‌هایی به هم پیوسته و رو به یک سو، نماز می‌گزارند. آنان با تکرار همه روزه این کار، به یاد می‌آورند که در بارگاه خداوند، موقعیت‌های اجتماعی، مال، مقام و منصب تعیین کننده نیست و همه مسلمانان یکسان‌اند. از سوی دیگر با نمایش همبستگی مسلمانان در مسجد، همدلی و همراهی آنان همه روزه اعلام می‌گردد. حضوری این چنین، از یک سو، دل‌های مسلمانان سست‌ایمان را نیرو می‌بخشد و از سوی دیگر سبب می‌شود تا دشمنان دین، یعنی آنان که به انتظار تفرقه و پراکندگی مسلمانان نشسته‌اند، نا امید شوند.

5. پناهگاه امن درماندگان و بی‌پناهان

اصحاب صفّه تهی‌دستانی بودند که به صفّه مسجدالنبی پناه برده، مورد توجه ویژه رسول‌خدا(صلی الله علیه و آله)‌ بودند. این فرهنگ نشانگر این مطلب است که اگر انسانی از فقر و تهی‌دستی برآمده و از ظلم و ستم به ستوه آمده به مسجد پناه ببرد؛ زیرا بر اساس فرهنگ غنی اسلام انفاق، صدقات جاریه و موقوفات مساجد همه اموری هستند که می‌تواند به کمک مؤمنان در آید. به عبارت دیگر مساجد با استقال مالی‌ای که از دولت‌ها دارند، بسیار می‌توانند علیه شرایط تحمیلی جامعه شورش کنند.

خاطر درویش و مسکین شاد کن مسجد اندر شام و مصر آباد کن

6. مسجد پایگاه اصیل بسیج همگانی

آنچه در تاریخ مسجد در سراسر جهان اسلام و در طول مبارزات و فعالیت‌های انقلابی مسلمین به دست می‌آید، این است که مساجد تنها جایگاهی بوده است که در جوّی آکنده از وحدت و اخوت و معنویت، نیروهای مبارز و مؤمن و شجاع را در خود جای داده و از این طریق در جهت بیداری و آگاهی بخشی به توده‌ها و گروه‌های مختلف مردمی، رسالت خویش را عینیت بخشیده است. به همین دلیل است که دشمنان از مسجد را مرکز نیرومند پشتیبانی انقلاب و ستاد عملیاتی رهبر انقلاب اسلامی می‌دانند و بارها مساجد مورد حملات دشمنان قرار گرفته‌اند. اکنون نیز دشمنان داخلی و خارجی درصدد خلوت کردن و دور کردن مردم به‌خصوص جوانان از مساجد هستند.

مسجد با ایجاد روحیه انقلابی و بسیج عمومی مؤمنان، زمینه مساعدی برای شکل‌گیری نهضت‌های اسلامی علیه قدرت‌های ضد دینی به وجود می‌آورد و این ظرفیت تمام‌نشدنی هیچ‌گاه خوشایند مستکبران عالم نخواهد بود.

7. مسجد مدرسه مجاهدپروری و شهید‌سازی

شهادت طلبی یکی از مهم‌ترین آموزه‌های فرهنگ اسلامی است که برخواسته از روح عزت اسلامی، غیرت دینی و معنویتی اصیل است.

مسجد چنان جایگاهی است که از گلدسته‏های رفیع آن اذان شهادت و رشادت سروده‏اند: «فِی بُیُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَنْ تُرْفَعَ وَیُذْکَرَ فِیهَا اسْمُهُ یُسَبِّحُ لَهُ فِیهَا بِالْغُدُوِّ وَالآصَالِ* رِجَالٌ لا تُلْهِیهِمْ تِجَارَةٌ وَلا بَیْعٌ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ وَإِقَامِ الصَّلاةِ وَإِیتَاءِ الزَّکَاةِ یَخَافُونَ یَوْماً تَتَقَلَّبُ فِیهِ الْقُلُوبُ وَالأَبْصَارُ». در فرهنگ اسلامی، شهادت، محبوبی‌ گمشده‌ است‌ که‌ طالبش‌ تا به‌ آن‌ نرسند، آرام‌ نمی‌گیرند و آب‌ حیاتی‌ است‌ که‌ تشنگان‌ بی‌رمق‌ و از نفس‌ افتاده‌ را سیراب ‌می‌کند. در این فرهنگ است که وقتى روح بزرگ شد، جسم و تن چاره‌اى ندارد جز آنکه به دنبال روح بیاید.

آیا چنین تربیت‌یافتگانی حاضراند با دشمنان دین خدا از سر سازش درآیند؟

پایان پیام/


 

کد خبر 152551

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha