خودباختگی در برابر سلطه؛ مهم‌ترین مشکل برخی کشورهای عضو جنبش

وزیر اقتصاد و دارایی با اشاره به شکاف بین کشورهای عضو جنبش عدم تعهد با سایر کشورها گفت: مهم‌ترین مشکل کشورهای عضو جنبش عدم تعهد خودباختگی برخی از آنها در برابر نظام سلطه است.

به گزارش خبرنگار سیاسی شبستان، سیدشمس‌الدین حسینی، وزیر اقتصاد و دارایی در نخستین کنفرانس علمی بین‌المللی پیرامون جنبش عدم تعهد که صبح امروز سه‌شنبه 27 تیر در محل همایش‌های رایزن برگزار شد با مروری بر ظرفیت‌ها و عملکردهای اقتصادی اعضای جنبش تعهد گفت: مقایسه ظرفیت‌ها و عملکردهای اعضای جنبش تعهد می‌تواند ما را به شکافی که بین این ظرفیت‌ها و عملکردها است، برساند و اگر ما بتوانیم این شکاف را پر کنیم می‌توانیم در جایگاه و شأنی‌ که این جنبش به عنوان یک مجموعه دارد آن را هدایت کنیم.

وی اظهار کرد: چیزی حدود نیم قرن از رسمیت جنبش عدم تعهد می‌گذرد و تلاش کشورها برای استقلال و خروج توسعه اقتصادی و سیاسی چیزی نیست که در سال 1961 یعنی سال ایجاد این جنبش رقم خورده باشد بلکه پیش از آن در بین کشورهای عضو یک همگرایی ایجاد شده بود.

حسینی با تأکید بر اینکه بالغ بر دوسوم کشورهای جهان عضو این جنبش هستند و قریب 50 درصد از جمعیت جهان به کشورهای عضو این جنبش تعلق دارند، بیان کرد: جمعیتی که عضو این کشورها هستند از یک طرف منابع نیروی انسانی و از طرف دیگر به عنوان ظرفیتی هستند که ما در بازار و اقتصاد به عنوان تقاضا از آنها یاد می‌کنیم.

وزیر اقتصاد و دارایی ادامه داد: در حالی که این کشورها 50 درصد ظرفیت جمعیتی جهان را دارند و بیشتر از دو سوم پرچم‌های دنیا متعلق به آنها است ولی 14 درصد JPO دنیا را در اختیار دارند و این خودش یک شکاف عمیق است.

حسینی با تأکید بر اینکه یکی از فعالیت‌های سازنده در اقتصاد بین‌المللی تجارت است، گفت: از حدود 36 هزار و 600 میلیارد دلار تجارت جهانی حدود 20 درصد یعنی هفت هزار و 150 میلیارد دلار متعلق به کشورهای جنبش عدم تعهد است که این آمار قدری از سهم آنها در تولید بهتر است.

وی تأکید کرد: از لحاظ جذب سرمایه‌های خارجی در سال 2012 که سال خوبی از نظر جذب سرمایه نیز نبود حدود 350 میلیارد دلار این کشورها جذب سرمایه داشتند که اگر به منابع استراتژیک توجه کنیم می‌بینیم این ظرفیت و این شکاف میان این کشورها و کشورهای دیگر بسیار زیاد است.

وزیر اقتصاد و دارایی گفت: تا سال‌های دور نیز قطعا منبعی رقابتی‌تر از منابع فسیلی نفت و گاز در حوزه انرژی نداریم و از حدود 40 کشور تولید‌کننده و صادرکننده انرژی در دنیا 27 کشور عضو جنبش عدم تعهد هستند.

وی ادامه داد: قطعا انرژی امروز یک مایه حیاتی در صنعت، تجارت و تمامی شئون اقتصادی است که در اختیار کشورهای عضو جنبش متعهد است که اگر بخواهیم با همه تلاش‌ها و اندیشه‌هایی که در کشورهای عضو جنبش عدم تعهد صورت می‌گیرد قضاوتی در مورد دستاوردهای این جنبش داشته باشیم باید بگوییم این دستاوردها زیاد نیست.

حسینی با تأکید بر اینکه باید تلاش شود تا شکاف موجود میان کشورهای عضو جنبش عدم تعهد و کشورهای دیگر پر شود، گفت: از جمله تلاش‌هایی که باید در این حوزه صورت گیرد تا دستاوردهای این جنبش بهبود یابد، این است که مستقل از منابع بیرونی این شکاف را به حداقل برسانیم یعنی با تأکید بر دانش که مبنای امروز اقتصاد است این شکاف را پر کنیم.

وی ادامه داد: کشورهای عضو جنبش عدم تعهد باید از تبادل فکر و دانش تلاش بیشتری داشته باشند تا در سایه بکارگیری دانش‌های اقتصادی عملکردشان بهبود یابد.

وزیر اقتصاد و دارایی با تأکید بر اینکه توسعه مناسبات تجاری، مالی و اقتصادی در بین کشورهای عضو جنبش عدم تعهد گفت: سهم تجارت درون‌گروهی در کشورهای عضو جنبش بسیار پایین است که باید این دغدغه را رفع کنیم تا بتوانیم راهکارهای عملیاتی آن را طراحی کنیم.

وی یکی از این راهکارها را انعقاد موافقت‌نامه‌ها در حوزه تجاری و گمرکی میان دو یا چند کشور عنوان کرد و ادامه داد: اگر نگاهی به روابط کشورهای عضو جنبش عدم تعهد با کشورهای دیگر بیاندازیم می‌بینیم که موافقت‌نامه‌ها در بین کشورهای عضو با کشورهای غیر عضو خیلی بیشتر از موافقت‌نامه‌های میان کشورهای عضو است که قطعا این موضوع اراده سیاسی می‌خواهد و مقام‌های سیاسی باید به دنبال این باشند.

وی با بیان اینکه شکاف میان کشورهای عضو جنبش عدم تعهد و کشورهای دیگر فقط در حوزه عملکردها نیست بلکه در حوزه تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری اقتصادی نیز هست، بیان کرد: سهم کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی دنیا و نهادهای بین‌المللی یا به ظاهر جهانی و یا تصمیم‌سازی‌های اقتصادی و جهانی 20 درصد هم نیست.

وی با اشاره به مدیریت نهادهای بین‌المللی یا جهانی همانند صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی گفت: در مدیریت صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی گویا یک تقسیم ملک جهانی برقرار است که رییس صندوق بین‌المللی پول باید از اروپا باشد و رییس بانک جهانی از آمریکا.

وی تأکید کرد: در حال حاضر اگر یک کشور در حال توسعه هزاران گرفتاری نیز داشته باشد سال‌ها طول می‌کشد تا بتواند از این مراکز جهانی وام بگیرد اما اگر یک کشور اروپایی تقی به توقی بخورد هر چه بخواهد می‌تواند وام بگیرد.

وی اضافه کرد: متأسفانه این منطق در جاهای دیگر نیز حاکم است، می‌بینیم امروز همزمان با برگزاری جلسات سالانه مجمع بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول گروه 20 تشکیل جلسه می‌دهد و در واقع آنچه در گروه 20 پخت و پز می‌شود در اجلاس بانک جهانی مطرح می‌شود.

حسینی خاطرنشان کرد: ایران بر اساس قدرت سرانه خرید جزء 17 کشور اول دنیا است چرا نباید عضو گروه 20 باشد؟ اگر فلسفه وجودی بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول جهانی‌سازی در عرصه اقتصاد است چرا باید این‌گونه رفتار شود؟

وی تأکید کرد: هر موقع پذیرفتیم مدیریت اقتصاد جهانی و مدیریت عادلانه و فراگیر باشد آن‌وقت می‌توانیم از همکاری جهانی صحبت کنیم.

وزیر اقتصاد و دارایی گفت: هر موقع 186 کشور عضو جنبش عدم تعهد در نظمی قرار گرفتند که بتوانند بر اساس آن رفتار کنند آن موقع ما می‌توانیم از بانک جهانی صحبت کنیم وگرنه این بانک جهانی فقط یک نام است.

وی با تأکید بر اینکه اگر بحث مدیریت در اقتصاد جهانی از عدالت و انسانیت فاصله بگیرد به ورشکستگی می‌رسد، گفت: مشکلاتی در بین کشورهای عضو جنبش عدم تعهد است که قطعا باید اعضای این جنبش این مشکلات را برای کارآیی بیشتر این جنبش برطرف کند.

وی از جمله این مشکلات را خودباختگی کشورهای عضو این جنبش در برابر نظام سلطه عنوان کرد و ادامه داد: بایستی مدیریت اقتصاد جهانی به شکل جهانی شکل گیرد و اعضای جنبش عدم تعهد باید این موضوع را فریاد بزنند.

وی با بیان اینکه امروز دانش نقش چشم‌گیری در شکوفایی اقتصاد دارد، گفت: یکی از دلایل تحریم اقتصادی ایران قطعا رسیدن این کشور به دانش لازم است و آنها نیز به همین دلیل هر روز تحریم‌هایی را علیه ایران اسلامی طراحی و عملیاتی می‌کنند. این در حالی است که دلایل خود برای این تحریم‌ها را دلایلی عنوان می‌کنند که ممکن است در آینده در منطقه به وجود آید، در حالی که در حال حاضر برخی کشورها در منطقه این موضوعات را دارا هستند و اینکه چرا به سراغ آنها نمی‌روند خود سؤال بزرگی است.

حسینی اضافه کرد: ما بایستی سهم‌مان را در مدیریت اقتصاد جهانی جویا شویم و ظرفیت‌های همکاری را احصا کنیم تا سهم‌مان را در مدیریت جهانی بازیابی کنیم.

وی با اشاره به نقش رسانه‌ها در چگونگی تأثیرگذاری جنبش عدم تعهد در جهان امروز گفت: بدترین نوع سلطه، سلطه فکری و انتظاری نسبت به امروز و آینده است، می‌بینیم زمانی که گروه هفت می‌خواهد تشکیل جلسه دهد چگونه بمب خبری آن منتشر می‌شود و حالا همین موضوع را در مورد اجلاس جنبش عدم تعهد ببینید که رسانه‌ها چگونه با آن برخورد می‌کنند و اگر هم قرار است خبری از این اجلاس بدهند با چه سمت و سویی آن خبر را منتشر می‌کنند.

وزیر اقتصاد و دارایی خطاب به رسانه‌های کشورهای عضو جنبش عدم تعهد گفت: شما رسانه‌ها بایستی در مقابل این سلطه رسانه‌ای سهم خود را به خوبی ایفا کنید و اطلاعات کافی را در مورد این جنبش و علاقه‌مندان و حتی دشمنان آن برسانید.

پایان پیام
 

کد خبر 152828

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha