به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله سید جمال الدین دین پرور، رییس بنیاد بین المللی نهج البلاغه، حج اسلام محسن مهاجرنیا و علی اکبر ذاکری، از اعضای هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در نشستی به تبیین زمینه های حکومتی و ظرفیت های عهدنامه امام علی (ع) به مالک اشتر برای ایجاد یک حکومت کامل اسلامی مردمی پرداختند.
در این نشست به بی توجهی به قوانین و ضروریات یک حکومت مردمی-اسلامی اشاره و تاکید شد: پس از انقلاب اسلامی ایران که با تقدیم خون هزاران شهید به پیروزی رسید تاکنون هیچ کاری مبنی بر شکل گیری حکومتی مبتنی بر این عهدنامه که الگوی کامل حکومت دینی است؛ نشده است.
آیت الله دین پرور در این نشست با تکیه بر ضرورت مغتنم شمردن فرصت ها در حکومت اسلامی برای پرداختن به عهدنامه مالک اشتر تصریح کرد: در خصوص این عهدنامه بیش از صد شرح و تدوین تهیه و منتشر شده است.
وی با اشاره به این که امیر مومنان، حضرت علی(ع) در 25سالی که به طور رسمی خلافت را بر عهده نداشتند به امور قضاوت و دیگر امور مومنان می پرداختند؛ گفت: حضرت با کمال صمیمیت مشکلات مردم را حل و فصل می کردند و در تصمیمات نیز همراهی داشتند.
تلاش برای ثبت عهد نامه مالک اشتر در سازمان ملل به عنوان سند حکومتی جهانی
آیت الله دین پرور افزود: با توجه به این که داریم تمام تلاش ها را برای ثبت بین المللی این سند حکومتی انجام می دهیم هنور هیچ توجهی به ثبت ملی این اثر نشده است و این یکی از موانع بین المللی شدن این سند حکومتی است.
وی تصریح کرد: برای رفع موانع ملی و جهانی شدن این سند اقدامات ساده ای باید انجام شود ولی به علت بی توجهی و کم کاری موانع هنوز برداشته نشده است.
آیت الله دین پرور بیان کرد: با ثبت ملی این سند می توانیم آن را به جهانیان به عنوان یک مدل صحیح حکومتی موفق معرفی کنیم.
وی تصریح کرد: در سال 2002 میلادی این عهدنامه به عنوان یکی از سندهای مدل حکومتی جامعه عرب مطرح شده و بخش هایی از آن نیز به عنوان سند به ثبت رسیده است.
جای هیچگونه شبهه ای در نهج البلاغه وجود ندارد
حجت الاسلام ذاکری در بخشی از سخنان خود با اشاره به مضامین عالی نهج البلاغه تاکید کرد: به تمام شبهات پیرامون نهج البلاغه پاسخ داده شده است و جای هیچ گونه شبهه ای در این زمینه نیست.
وی با اشاره به شبهه ناقص العقول در خصوص بانوان، این شبهه را این گونه برطرف کرد: در روزگاران قدیم و در حدود 1400 سال پیش بانوان هیچ تجربه ای در امور نظامی و جنگی در میان عرب نداشتند و به این جهت بود که گفته می شد مشورت با آنان سودی ندارد اما اگر شخصی در زمینه ای ماهر باشد زن و مرد ندارد و می شود با وی مشورت کرد.
حجت السالام ذاکری با تاکید بر این که نباید بخش بخش و تکه ای به نهج البلاغه نگاه کرد؛ تصریح کرد: پاسخ به شبهات بسیار ساده است و هیچ جای شبهه ای در نهج البلاغه باقی نمی گذارد.
وی باتاکید بر اینکه با تکیه بر عهدنامه مالک اشتر می توان به بسیاری از سوالهای حکومتی پاسخ گفت، تصریح کرد: سوالاتی نظیر میزان کارآمدی حکومت، میزان قدرت در حکومت، واحد یا فدرالی بودن حکومت و چگونگی برطرف کردن تحدید و آسیب ها را می توان با توجه به بندهای مختلف این عهدنامه پاسخ گفت.
نگاه عامیانه و تاریخی به عهدنامه مالک اشتر ظلم محسوب می شود
حجت الاسلام مهاجر نیا با تاکید بر این که نگاه عامیانه و تاریخی به عهدنامه مالک اشتر ظلم است؛ تاکید کرد: استفاده بخشی و ابزاری و تکه ای از این عهدنامه کوته نظری است.
وی افزود: نگرش رویکردی فقهی و اصولگرایی می تواند این عهدنامه را به عنوان پایه و اساس حکومت دینی پایه گذاری کند.
در بخش دیگر این نشست به ضرورت دقت در اتفاقات زمانه مانند تغییر محل ربا در گذشته و امروز و بانکداری اسلامی و غیر آن و تاکید امیر مومنان(ع) بر پرداخت مالیات نیز تاکید شد.
پایان پیام/
نظر شما