به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام حمید رضا سلیمانی، دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با اشاره به فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و لزوم تدبر در قرآن کریم در این ماه گفت: تدبر امری ضروری و لازم در زندگی بشر است و با توجه به این امر که رمضان ماه نزول قرآن است نباید از تعمق در قرآن و مفاهیم آن غفلت کنیم.
حجت الاسلام سلیمانی همگان را به تلاوت قرآن در ماه رمضان توصیه کرد و گفت: ماه رمضان فرصتی برای بازخوانی کارنامه زندگی است. کسی که سراغ قرآن نمی رود توبیخ می شود. توبیخ برای امور مستحب نیست بلکه برای امور واجب است و چون تدبر در قرآن ضروری است از ما پرسیده می شود که چه شده که در قرآن تدبر نمی کنید؟
وی ادامه داد: ماه رمضان ماه نزول قرآن است. تفاوت رمضان با ماه های دیگر به روزه داری نیست بلکه به نزول قرآن است. تفاوت شب قدر هم با سایر شب ها در نزول قرآن نهفته است. در سوره قدر ابتدا سخن از قرآن و سپس سخن از شب قدر آورده شده است و این امر نشان از اهمیت تدبر و ژرف بینی در آیات قرآن در ماه رمضان دارد.
حجت الاسلام سلیمانی افزود: ماه رمضان فرصتی برای تجدید عهد با خداوند در قرآن و حضرت امیرالمومنین علی (ع) است و بر طبق روایات کسی که قرآن را در این ماه تلاوت کند و برای دیگران دعا می کند، فرشتگان برای او آمین می گویند؛ باید در این ماه برای دیگران دعا کنیم.
این مفسر قرآن سپس به تفسیر آیات 30 تا 45 سوره آل عمران پرداخت و تصریح کرد: خداوند هر چه بخواهد می آفریند و هنگامی که فرمان الهی به چیزی تعلق می گیرد و خداوند امر به بودن آن می دهد آن چیز به وجود می آید و این قدرت لایزال الهی است.
وی افزود: نکته قابل توجه در آیات سوره آل عمران این است که حنه، مادر حضرت مریم فرزند در شکم خود را پیش از تولد نذر خانه خدا کرد تا خدمتگزار بیت المقدس باشد. فرزند دختر بود با این حال فرمان رسید که نذر قبول است از همین رو نام او را مریم نهادند. مریم در لغت به معنای عابده و کسی است که کارش عبادت و خدمت است.
وی در بیان نسبت حضرت زکریا و عمران با مریم اظهار کرد: حضرت عمران و زکریا هر دو با دو خواهر ازدواج کردند که هر دو نازا بودند. حنه دعا کرد و خداوند به او مریم را عطا کرد و به حضرت زکریا تکلیف کرد تا مراقب و نگهبان مریم باشد.
حجت الاسلام سلیمانی ادامه داد: وقتی زکریا چنین جایگاه والایی را برای مریم می بیند و مشاهده می کند که رزق و روزی آسمانی برایش مهیا می شود، تعجب کرد که یک زن می تواند با دعای مادرش به چنین جایگاه والایی برسد.
وی افزود: وقتی زکریا نمونه لطف خدا را به یک زن دید دست به دعا بر داشت تا فرزندی داشته باشند وی از خدا خواست به او فرزند پاک و مطهر دهد. وقتی زکریا در محراب در حال عبادت و نماز بود، ملائکه او را صدا زدند و گفتند خداوند تو را بشارت به یحیی می دهد.
وی در تشریح ویژگی های یحیی در قرآن کریم گفت: یحیی تصدیق کننده کلمه الهی است که اشاره به حضرت عیسی دارد. او رهبر می شود و هوای نفس خود را کنترل می کند. در برخی روایات آمده که معنای حصور و کنترل هوای نفس این است که یحیی هرگز ازدواج نکرد. که البته این روایت از سوی بزرگان ما تایید نشده است.
وی اضافه کرد: زکریا پس از شنیدن بشارت تعجب می کند و می گوید چگونه می توانم فرزندی داشته باشم در حالی که پیری به من روی آورده است؟ این موضوع در حالی است که همسر زکریا فرزند دار نمی شده اما ادب پیامبر به گونه ای است که این موضوع را ابتدا از ناحیه خود مطرح می کند و سپس از سوی همسرش.
وی فرزند دار شدن زکریا را از موارد اعجاز قرآن دانست و گفت: این آیات قدرت خداوند را نمایان می کند.
دبیر ستاد عالی کانون های مساجد واژه عیسی و یحیی را به مفهوم زنده ماندن دانست، اظهار کرد: ویژگی های مشترکی بین این دو فرستاده خداوند وجود دارد. هر دو در کودکی به مقام نبوت رسیدند و این مصادیق رخ دادن حادثه خارج از اسباب مادی است و نشان می دهد قدرت به دست خدا است و انسان آگاه با توجه به این آیات به قدرت الهی پی می برد.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به تشریح ویژگی های حضرت مسیح پرداخت و گفت: درباره مسیح بشارت هایی به حضرت مریم داده شد در حالی که او ازدواج نکرده بود و آن اینکه مسیح در دنیا و آخرت آبرومند است و از مقربان الهی خواهد بود. وی در گهواره سخن می گوید و وقتی از سن جوانی عبور می کند هم برای مردم صحبت می کند. سخن گفتن مسیح در گهواره جنبه اعجاز و سخن گفتنش در جوانی جنبه وحی دارد. خداوند به حضرت عیسی (ع) کتاب و حکمت را آموخت تا قوم بنی اسرائیل را هدایت و رهبری کند و معجزاتی بر او عرضه کرد که نشان از پیامبری و از ناحیه خدا بودن او باشد.
وی ادامه داد: عیسی به سوی بنی اسرائیل فرستاده می شود و به آنها می گوید من نشانه ای از سوی خدا برای شما دارم. از خاک برای شما چیزی مثل پرنده می سازم و در آن می دمم تا به اذن الهی بپرد و این نشانه های من از ناحیه خدا است. من شفا می دهم کسی که کور است یا بیماری پیسی دارد. من مرده را زنده می کنم.
وی گفت: هنگامی که فرمان الهی به چیزی تعلق می گیرد خداوند می گوید باش و آن هم به وجود می آید. اراده خدا تا آنجاست که به هر چیز تعلق بگیرد، محقق می شود و هیچ چیز نمی تواند مانع آن شود.
حجت الاسلام سلیمانی با استناد به سخن امام رضا (ع) که هر پیامبری که مبعوث می شد به تناسب شرایط آن زمان اعجاز خود را عرضه می کرد، گفت: در زمان حضرت موسی مسئله سحر و جادو مطرح بود از همین رو خداوند قدرتی به موسی عطا کرد تا عصا را به اژدها تبدیل کند. در زمان حضرت عیسی(ع) به دلیل شیوع بیماری ها و لاعلاج بودن آن ها، حضرت معجزه ای در این باره را مطرح کرد. در زمان پیامبر اسلام(ص) نیز به دلیل مطرح بودن فصاحت و بلاغت و رقابت میان شاعران، پیامبر قرآن را که از هر سخنی فصیح تر بود را آورد.
وی افزود: حضرت عیسی می گفت شما را آگاه می کنم از آن چه می خورید و آنچه در خانه های خود ذخیره می کنید. در روایتی از امام صادق داریم که آن حضرت از هفت سالگی قدرت داشت که از وضعیت شخصی افراد آگاه شود و اینها همه مقدماتی است برای هدایت اهل ایمان.
پایان پیام/
نظر شما