عزم جدی دولت برای احیای دریاچه ارومیه

وزیر نیرو از دستور صریح رییس جمهوری برای احیای دریاچه ارومیه خبر داد.

به گزارش خبرنگار شبستان، مجید نامجو در جمع خبرنگاران درخصوص برنامه های دولت برای احیای دریاچه ارومیه، گفت: در آخرین تصمیم گیری ها در شورای عالی آب، رییس جمهوری چند دستور صریح برای احیای دریاچه ارومیه صادر کرده است که وزارت نیرو آنها را با جدیت پیگیری می کند.


وی با بیان اینکه یکی از راهکارها برای احیای این دریاچه انتقال آب حوزه به حوزه بود، گفت: دو طرح در این زمینه پیشنهاد شد که یکی از آنها تا پایان دولت دهم به ثمر می نشیند و جزو طرح های مهر ماندگار است.


وی افزود: طرح دیگر نیز درازمدت است و باید از محل اعتبارهای خارج از استان تامین شود که آن هم در دست طراحی است و امیدواریم با تغییر اقلیمی که انتظارش می رود، شرایط بهتر شود.


وزیر نیرو با بیان اینکه براساس مصوبه شورای عالی آب، باروری ابرها نیز در دستور کار احیای دریاچه ارومیه قرار دارد، ادامه داد: براساس اطلاعات ما، باروری ابرها بارش های منطقه را 15 درصد افزایش می دهد.


نامجو در پاسخ به این سئوال که آیا اقدام های دولت در نهایت می تواند به احیای دریاچه ارومیه کمک کند؟، گفت: بالاخره باید به این نکته توجه داشت که اگر بخواهیم دریاچه را داشته باشیم باید هزینه هایش را هم بپردازیم، تاریخ نشان می دهد این دریاچه پیشتر هم خشک شده اما دوباره احیا شده است و اکنون نیز با توجه به نگرانی های موجود و حساسیت های ملی و بین المللی که در این زمینه مطرح شده است، دولت این هزینه را می دهد تا آرامشی را در این زمینه ایجاد کند و تمام اقدام های موجود هزینه ای است که باید برای احیای دریاچه ارومیه پرداخت شود.


بهره مندی 99.5 درصد شهرها از شبکه آبرسانی
وزیر نیرو سپس درباره گزارش اخیر مرکز آمار درباره پوشش خدمات آبرسانی و برق رسانی در کشور، گفت: در زمان حاضر دسترسی شهرهای کشور به آب آشامیدنی بالای 99.3 درصد است که با برنامه هایی که در دستور کار قرار دارد، تا پایان دولت دهم از مرز 99.5 درصد عبور خواهد کرد.


وی خاطرنشان کرد: البته باید دقت کرد که یکی از ظلم هایی که به بخش آبفا می شود این است که تعداد شهرها 1331 شهر ذکر می شود اما وقتی روستایی به شهر تبدیل می شود، شاخص های روستایی با شاخص های شهر تطبیق ندارد که این موضوع سطح برخورداری شهر را پایین می آورد اما اگر بخواهیم با تعداد شهرهای ثابت خدمات آبرسانی را رصد کنیم، می توانیم بگوییم حتی 100 درصد را هم رد کرده ایم ضمن اینکه چون روستاها همواره تبدیل به شهر می شوند، این روند در کشور در حال توسعه است که آمارها را تحت تاثیر قرار می دهد.


به گفته وی، وزارت نیرو برای این که بتواند طبق برنامه پنجم عمل کند و شاخص ها را به سطح مطلوب برساند، باید برخورداری شهرنشینان از شبکه آبرسانی را به 100 درصد برساند و بیش از 85 درصد روستاها هم باید از این خدمات برخوردار باشند و این امر به منابع مالی نیاز دارد که برنامه ریزی های آن تقدیم دولت شده است و باید در بودجه پیش بینی های لازم در این زمینه انجام شود.


وزیر نیرو با بیان اینکه در سال 90 از مازاد درآمدهای نفتی، ردیف 500 میلیون دلاری در بودجه داشتیم که این ردیف از دولت اخذ شد و نزدیک به 350 میلیارد تومان برای پروژه های آبرسانی روستایی تخصیص داده شد، افزود: تعداد زیادی از مجتمع های روستایی که معطل مانده بود با این اعتبار جمع بندی شد و تحول خوبی در روستاها رخ داد.


به گفته وی، وزارت نیرو از مجلس درخواست کرده است وقتی مجلس به جمع بندی می رسد که اعتباری به وزارت نیرو اختصاص دهد، این کمک مداوم باشد اما امسال این 500 میلیون دلار متاسفانه از اعتبارهای آبفا حدف شده است که این موضوع به ما لطمه می زند اگرچه طبق دستور رییس جمهوری از روش های دیگر به دنبال بهره ور کردن سرمایه های مورد نیاز هستیم.


شهرهای بدون شبکه آب به صفر می رسند
وی درباره درصد نسبتا پایین تر بهره مندی روستاهای استان گیلان از دسترسی به شبکه های آبرسانی، توضیح داد: تعداد روستاها در گیلان بسیار زیاد است و بیشتر روستاها متکی به منابع آب محلی بوده اند که گسترش روستاها و رشد جمعیت موجب شده است این منابع کفاف کار روستانشینان را ندهد و دولت در سفرهای استانی در تصمیمی منطقی یکهزار و 500 میلیارد ریال اعتبار به توسعه روستاهای استان اختصاص داد که در بودجه ها نیز بهره مندی خوبی دارند.


نامجو درخصوص شهرهای فاقد شبکه آب نیز گفت: بعضی مواقع جانمایی برخی از این شهرها به گونه ای است که آبرسانی با شبکه به این شهرها بسیار هزینه بر است.


به گفته وی، شمار این شهرها در آغاز فعالیت دولت نهم بیش از 50 شهر بود اما اکنون تعدادشان به زیر 10 شهر رسیده که توفیق بزرگی است و تلاش می شود تا پایان دولت این شهرها به صفر برسد.


دشواری های توسعه انرژی های تجدیدپذیر
وزیر نیرو در بخش دیگری از صحبت های خود درباره توسعه انرژی های تجدیدپذیر در کشور، گفت: از زمان قبول مسئولیت وزارت نیرو، برنامه ای را تعیین کردیم که در آن 1500 مگاوات از ظرفیت تولید برق کشور را از انرژی های تجدیدپذیر تامین کنیم اما این برنامه به چند دلیل با سرعتی که می خواستیم پیش نرفت.


به گفته وزیر نیرو، یکی از دلایل این موضوع این بود که قیمت خرید برق از این نیروگاه ها قیمت بالایی است و اکنون با توجه به مصوبه دولت، هر کیلووات برق را به قیمت 1300 ریال از این نیروگاه ها می خریم، این درحالی است که قیمت خرید برق از نیروگاه های گازی با توجه به شرایط متفاوت بین 300 تا 450 ریال است.


نامجو افزود: نکته دوم هم این است که بسته ای که سرمایه گذار برای دریافت تسهیلات از بانک تهیه می کند، باید توجیه اقتصادی داشته باشد اما به خاطر همین موضوع قیمت برق، بانک ها خیلی رغبتی برای پرداخت تسهیلات به سرمایه گذار نداشتند که این موضوع در یکی از سفرهای استانی مطرح شد و رییس جمهوری به یکی از بانک ها دستور صریح داد که از وزارت نیرو در این زمینه حمایت کند، اما مذاکره با بانک ها در این زمینه به ثمر نرسید.


وزیر نیرو در ادامه افزود: برای حل این مساله مجبور شدیم لایحه ای را تهیه کنیم که اکنون آماده است تا به مجلس تقدیم شود و آن لایحه این است که با توجه به مزیت های فراوانی که استفاده از انرژی های تجدیدپذیر دارد، مجلس اجازه دهد از کسانی که خارج از الگو مصرف می کنند، به ازای هرکیلووات ساعت 20 ریال دریافت کنیم که این منابع را به عنوان وجوه اداره شده و یا یارانه سود تسهیلات در اختیار سرمایه گذاران بگذاریم تا بتوانند این موضوع را به انجام برسانند.


وی همچنین تاکید کرد: در این زمینه بسته ای فراهم کرده ایم که در مرحله دوم هدفمندی به دولت تقدیم می کنیم و در آن از مردم خواسته ایم با نصب نیروگاه های خورشیدی کوچک در منازلشان، برقی را دریافت کنند که هم به مصرف خود برسانند و هم اضافه آن را وارد شبکه برق کنند.


به گفته نامجو، این مساله به سرمایه گذاری نیاز دارد که هم باید توسط مردم فراهم شود، هم سرمایه گذارانی که می خواهند به این حوزه ورود کنند و هم دولت تسهیلاتی را به این کار اختصاص دهد.


وی تصریح کرد: این بسته آماده شده و بسیار بسته قابل دفاعی است و اطمینان داریم در مرحله دوم هدفمندی یارانه ها این بسته به ثمر خواهد نشست.


بسته حمایتی وزارت نیرو برای جایگزینی لوازم خانگی
نامجو همچنین درباره بسته دیگر حمایتی که وزارت نیرو برای فاز دوم هدفمندی آماده کرده است، گفت: براساس این بسته، با مشارکت وزارت نیرو، صنایع و مردم یکسری وسایل خانگی نو با مصرف پایین برای خانواده ها ارایه می شود و با خارج کردن لوازم پرمصرف از چرخه و جایگزینی لوازم کم مصرف، مصرف برق خانوار به شدت کاهش خواهد یافت که کمک شایانی به خانواده ها در مدیریت مصرف برق خواهد کرد.


به گفته وی، خانواده هایی که تاکنون این کار را انجام داده اند، از آثار آن به خوبی بهره مند شده اند.


اراده دولت برای انتقال آب خزر جدی است
نامجو در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سئوالی درباره آخرین وضعیت انتقال آب خزر به بخش های مرکزی کشور، گفت: در زمینه انتقال آب از دریای خزر به مرکز ایران، مجلس به مصوبه دولت در رابطه با اعتباری که از محل پالایشگاه خلیج فارس تخصیص داده بود، ایراد گرفته است که این اختلاف نظر از سوی دولت در حال جمع بندی است اما وزارت نیرو خارج از این مساله هم، منابعی برای تامین اعتبار این پروژه پیش بینی کرده است و ما با جدب سرمایه گذار، می توانیم بدون این اعتبار هم کار را پیش ببریم.


وی افزود: به طور مثال شیرین سازی آب جنوب کشور هم با سرمایه خصوصی پیش می رود و روش های زیادی برای تامین اعتبار این پروزه وجود دارد ضمن اینکه مهم، اراده انجام این کار است که فکر می کنم اراده دولت در این زمینه جدی است.

 

پایان پیام/

کد خبر 156354

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha