به گزارش خبرنگار شبستان، چندی پیش در یکی از غرفههای بیستمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم شاهد اجرای مسابقهای بودیم که بنا به گفته مسئولان غرفه مورد استقبال هم واقع شده بود. مسئولان این غرفه از کودکان میخواستند تا در مسابقه «نقاشی خدا» شرکت کرده و آنچه را که از خدا در ذهن و فکرشان دارند به تصویر بکشند. یا به به عبارت بهتر شکل خدا را نقاشی کنند!! مسئولان غرفه معتقدند که این کار، یک کار روانشناسانه برای کودکان است تا بتوانند از این طریق تصور و تفکرات خود در رابطه با خدا را بر روی کاغذ منتقل کنند. اما اجرای چنین مسابقهای و اصولا چنین ایده و طرحی از سوی مسئولان بخش حوزوی نمایشگاه مورد برخورد و اعتراض قرار گرفت چرا که با مبانی و آموزههای پایهای در اعتقادات شیعه مخالفت دارد.
برای نقاشی کردن خدا، باید آن را تصور کرد
حجتالاسلام محمدعلی پاکدل، استاد و مدرس فرق و ادیان دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم در همین رابطه به خبرنگار شبستان گفت: هدف از اجرای این برنامه، ایجاد تصور خدا در کودکان است، در حالی که قرآن میفرماید «لیس کمثله شیء»، شما وقتی میخواهید خدا را نقاشی کنید ابتدا باید آن را تصور کنید چون تا وقتی تصوری از چیزی نداشته باشید نمیتوانید از آن نقاشی بکشید، بنابراین برای نقاشیکردن خدا، ابتدا باید آن را در ذهن شبیه به چیزی تصور کرد.
وی افزود: کودک در این مسابقه به دنبال این اندیشه است که خدا را تصور کند اما وقتی هیچ سابقه ذهنی از این موضوع ندارد مجبور است خدایی در ذهن خود بتراشد و این همان موضوع بتپرستی است. یعنی خدای هر کس زاده ذهن و تصور خود اوست.
حجتالاسلام پاکدل با تأکید بر این موضوع که در اجرای چنین طرحی قطعا دستی پشت پرده است، تصریح کرد: افراد مجری این طرح شاید خود نیز از اهداف اصلی اجرای آن اطلاع نداشته باشند، ممکن است چنین پیشنهادی از سوی فرد یا افرادی مطرح شده باشد و آنها نیز به عنوان یک طرح خوب از آن استقبال کرده باشند اما به هر حال باید با آن برخورد و از ادامه آن جلوگیری شود.
این کارشناس مسایل اعتقادی خاطرنشان کرد: این آیه قرآن کریم که میفرماید «لیس کمثله شیء » بسیار آیه مهم و متقنی است. آیه میفرماید شما هر آنچه را که تصور کنید، خدا نیست. اگر بگویید روح است، روح، شیء است اما خدا، شیء نیست. اگر بگویید جسم است خدا جسم نیست. اگر بگویید خدا نور است خدا خالق نور نیست نه خود نور! بنابراین اجرای این طرح در عمل قدرت تخیل خدا را به مخاطب القا میکند در حالی که خدا خود میفرماید لیس کمثله شیء.
خدا، خالق عقل ماست یا مخلوق عقل ما؟
وی تأکید کرد: روایتی از امام معصوم نقل است که فرمودند اگر از دقیقترین افکار و نابغهترین عقول مردمان نیز برخوردار باشی، اگر بخواهی خدا را با فکر و اندیشه خود تصور کنی، آن خدا مخلوق تو خواهد بود نه خالق تو! چرا که این خدا را تو با عقل خود ساختهای اما خدایی که ما میپرستیم خالق عقل ماست نه مخلوق عقل ما. خدا محیط است و ما محاط، شیء محاط هرگز نمیتواند محیط باشد.
این استاد فرق و ادیان در تشریح ریشههای چنین تفکراتی گفت: «تفکر تجسم خدا» علاوه بر سایر ادیان مانند مسیحیت در میان برخی از فرقههای اهل تسنن و وهابیت نیز وجود دارد که حتی برای اثبات عقاید خود به آیات قرآن استناد میکنند. همچنین در میان صوفیه بخصوص عرفان صوفی نیز این اعتقاد در قالب شهود، مشاهده یا مکاشفه بیان میشود، در حالی که از نظر مبانی اسلامی خدا چه در بیداری، چه در خواب و چه در مکاشفه قابل مشاهده و رویت نیست. اما در عرفان صوفیانه که اتفاقا ادعای اسلام و مسلمانی نیز میکنند این موضوع فراوان دیده میشود.
وی افزود: همین مکاشفات در اشکال و صورتهای دیگر در عرفانهای هندو، بودیسم و هندوییسم نیز وجود دارد که خداهای متعدد در اشکال متنوع و مختلف دارند.
حجتالاسلام پاکدل با اشاره به وجود عقیده به تجسم خدا در میان فرقههای مختلف صوفی تصریح کرد: پیروان ملاسلطان گنابادی یا نورعلی صاحب قطب که در حال حاضر قطب صوفیه است نیز با وجود اینکه دم از تشیع زده و ادعا میکنند شیعه اثنی عشری هستند اما چنیت اعتقاداتی دارند. این افراد ادعای ارتباط مستقیم با خدا، ادعای وحی و حتی صحبت بدون واسطه با خدا را دارند. همچنین فرقه علی اللهیها یا اهل حق که معتقدند خدا در امیرالمؤمنین حضرت علی علیهالسلام حلول کرده و قابل رویت است، البته بسیاری از این فرق سخنان و عقایدی شبیه به عقاید مسیحیان را تکرار میکنند.
اعتراض بخش حوزوی نمایشگاه به اجرای این برنامه
حجتالاسلام طیب حسینی، مدیر بخش حوزوی بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن در بازدید خود از قسمتهای مختلف نمایشگاه، در رابطه با چگونگی و چرایی برگزاری چنین مسابقهای در نمایشگاه از مسئولان این غرفه سؤال کرد.
حجتالاسلام علی مولایی، مدیر ارتباطات حوزههای علمیه خواهران نیز با اعتراض به اجرای این برنامه تصریح کرد: تجسم خدا بر خلاف موازین اسلامی است و انجام این عمل در نمایشگاه قرآن کریم جای سؤال دارد.
وی افزود: باید پرسید که پشت این برنامه چه فرد یا افراد و گروه هایی هستند که فکر تجسم خدا را در نمایشگاه قرآن ترویج می دهند؟ علاوه بر مسیحیان که برای خدا شکلی قائل بوده و در باور آن ها، عیسی(ع) تجسّم خدا در جسم انسانی و آغازگر جریان مسیحیت است، در مذهب وهابیت نیز که شکل تندرو حنبلی است، برای خدا جسم قائل بوده و برای ادعای خود به آیاتی از قرآن استناد میکنند که به ظاهر به جسم بودن خدا اشاره دارد.
چندی پیش نیز دکتر رحیم پور ازغدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در نشستی علمی در این خصوص گفته بود: برخی از اهل سنت که می گویند "در آخرت می توان خدا را با دو چشم سر دید"، در حالی که آن ها دچار اشتباه شده اند، زیرا قرآن و برهان عقلی خلاف آن را بیان می کند.
پایان پیام/
نظر شما