تکیه بیگلربیگی کرمانشاه نگینی آیینه ای از دوران قاجار

تکیه بیگلربیگی کرمانشاه بنای آیینه کاری است، که از دوران قاجار به جا مانده است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمانشاه،‌ تکیه بیگلربیگی کرمانشاه در محله قدیمی فیض آباد و در کوچه صارم الدوله واقع شده است.


این تکیه که در زمان قاجاریه توسط عبدالله خان ملقب به بیگلربیگی ساخته شده است از لحاظ آئینه کاری در میان تکایا کرمانشاه بی نظیر است.

 

ورودی دیگر تکیه بیگلربیگی از طریق کوچه بن بست جبهه شمالی است، از این ورودی می‌توان به فضاهای مسکونی ضلع شمالی تکیه دسترسی پیدا کرد. تکیه بیگلربیگی حیاط نسبتا وسیعی دارد که کف آن حدود 2.5 متر پایین‌تر از خیابان است. در وسط حیاط، حوض بزرگی دیده می‌شود. این حیاط در ماه محرم، انبوه عزاداران را در خود جا می‌دهد.

 

اطراف حیاط به‌وسیله فضاهای متعددی احاطه شده است، فضاهای بخش‌های شرقی و جنوبی حیاط کارکرد مسکونی داشتند. در بخش غربی نیز گنبدخانه قرار دارد، بخش شرقی حیاط شامل فضاهای دوطبقه است. داخل هریک از این اتقاق‌ها تاقچه‌های متعددی دیده می‌شود، ارتفاع فضاهای طبقه دوم 5/ 1 متر است، از این فضاها به‌عنوان انباری استفاده می‌شد.
 

قسمت داخلی شاه‌نشین نیز با تزیینات گچ‌بری مزین شده است. نقوش ایجادشده شامل طرح‌های هندسی، نقوش گیاهی، قاب‌بندی‌ها و ستون‌های گچی است. در بخش فوقانی شاه‌نشین، قابی گچی دیده می‌شود که در داخل آن جمله «یا اباعبدالله الحسین» و تاریخ 1262 نوشته شده است. به‌نظر می‌رسد، تاریخ یادشده زمان تکمیل گچ‌بری‌های تکیه بوده است. احتمالا از اتاق شاه‌نشین برای پذیرایی و ملاقات افراد با بیگربیگی استفاده می‌شد. اتاق‌های اطراف شاه‌نشین و طبقه فوقانی که تزیینات گچی دارد، فضای استراحت بوده است.


در سمت غربی حیاط، تالار آئینه کاری بزرگی ساخته شده که به حسینیه معروف است، این تالار با تزئینات عالی و کتیبه های متعددی مربوط به دوران سلطنت مظفرالدین شاه مزین شده و در دو سوی دیگر، اتاق وسیع مهمانخانه بیگلربیگی واقع گردیده است.

 

مهم‌ترین قسمت تکیه بیگلربیگی، بخش غربی آن است که گنبدخانه حسینیه در آن قرار دارد، این قسمت شامل ایوان نسبتا بزرگی است که از طریق یک پلکان سنگی سه پله‌یی به حیاط تکیه راه دارد.

 

جلوی ایوان دو ستون چوبی نسبتا بلند و دو ستون نما دیده می‌شود. هم‌چنین سرستون‌های آن‌ها از نوع سرستون‌های بیزانس است که با گچ‌بری‌های گل و گیاه تزیین شده است. سقف ایوان نیز تزیینات منبت‌کاری دارد. از طریق یک در بزرگ چوبی با ارسی زیبا می‌توان به فضای اصلی حسینیه وارد شد. حسینیه فضایی دوطبقه و در هر طبقه آن شش اتاق وجود دارد. سقف حسینیه پوشش گنبدی دارد که نمای بیرونی آن شیروانی و نمای داخلی آن با آیینه‌کاری‌های زیبا تزیین شده است.

 

در هریک از گوشواره‌های فضای حسینیه، پنجره‌ای با تاق هلالی وجود دارد و اطراف آن به‌وسیله آیینه‌کاری جملات «لااله‌الاالله، محمد رسول‌الله» و «علی ولی‌الله» نوشته شده است. از دیگر تزیینات فضای حسینیه ستون‌نماهای گچی، طر‌ح‌های هندسی، نقوش گیاهی و قندیل‌های شمع‌سوز است. در ضلع جنوبی حسینیه، یک ارسی زیبا با شیشه‌های الوان وجود دارد که حسینیه را به حیاط کوچک‌تری مرتبط می‌کند. از طریق این حیاط می‌توان به مجموعه حمام بیگلربیگی وارد شد. از فضاهای ضلع جنوبی حسینیه برای اقامت زنان هنگام مراسم عزاداری و نگهداری وسایل و لوازم مراسم عزاداری استفاده می‌کردند.

درحال‌حاضر تکیه بیگلربیگی به‌عنوان موزه خط و کتابت مورد بازدید عموم قرار می‌گیرد. در این موزه، اسناد قدیمی متعلق به خانواده بیگلربیگی هم به نمایش گذاشته شده است.
 

 

پایان پیام/

 

کد خبر 160941

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha