20؛ نمره ای که هنوز مساجدمان نمی گیرند//مولفه های مسجداسلامی محقق شود

حجت الاسلام حسینی بااشاره به اینکه مساجد عالی ما تنها می توانند نمره 17 یا 18 بگیرند، تصریح کرد: متاسفانه تاکنون مولفه های مسجد الگوی اسلامی به طور کامل محقق نشده است.

خبرگزاری شبستان//قم

مساجد از جمله مکان هایی هستند که در اسلام به طور ویژه مورد توجه قرار دارند. مسجد از اماکن عمومی و مشترک مسلمانان است که همه در آن مساوی هستند ولی نکته مهم در این زمینه این است که بدانیم به چه عللی تا این اندازه در اسلام به مساجد توجه شده است. ما باید بدانیم که ظرفیت مسجد چیست و چگونه می توان از آن به بهترین شکل بهره های لازم را برد. در همین راستا و در هفته جهانی مسجد با حجت الاسلام سید ابولقاسم حسینی، متصدی امور مساجد سازمان تبلیغات اسلامی گفتگویی داشتیم تا بدانیم وضعیت مساجد قم چگونه است و آیا توانسته ایم به معیارهای اسلامی در این زمینه دست یابیم یا خیر.


حجت الاسلام سید ابولقاسم حسینی، متصدی امور مساجد سازمان تبلیغات اسلامی قم در این گفتگو اطلاعاتی آماری از مساجد استان ارائه کرد و گفت: قم دارای 850 مسجد است که 430 مسجد از این تعداد نوساز است.


مساجد مناطق جدید استان متناسب با نیاز جمعیت ساکن در این مناطق نیست
وی با اشاره به تراکم جمعیت در نقاط مختلف شهر و همچنین لزوم وجود مساجد متناسب با این نیاز ادامه داد: در بافت های قدیمی شهر (همچون خیابان چهارمردان) تراکم مسجد بالاست ولی در بافت های جدیدی همچون شهرک های جدید ساخته شده این تراکم دچار افت چشمگیری است و تعداد مساجد با نیاز جمعیت ساکن در این مناطق همخوانی ندارد.


حجت الاسلام حسینی ادامه داد: 250 مسجد از میزان کل مساجد موجود در استان به صورت فعال هستند و در کنار برگزاری نماز سه وقت (صبح، ظهر و مغرب)، برنامه های فرهنگی نیز دارند.
متصدی امور مساجد سازمان تبلیغات اسلامی قم گفت: در مابقی مساجد تنها یک و یا دو نوبت نماز در روز برپا می شود و در اکثر مواقع نماز صبح در این مساجد برگزار نمی شود.


وی تصریح کرد: تعداد صد مسجد از مساجد استان به علت های مختلفی همچون قدیمی بودن، قرار داشتن در بافت های قدیمی شهر و یا مهاجرت جمعیت از منطقه مذکور غیرفعال هستند.


حجت الاسلام حسینی افزود: در حال حاضر 83 کتابخانه در مساجد استان در حال فعالیت هستند که سالن های مجزایی را در مساجد به خود اختصاص داده و به اعضا خدمات ارائه می کنند که البته نقش کانون های فرهنگی هنری فعال در مساجد را در خصوص شکل گیری و فعالیت کتابخانه ها در سطح مساجد نباید نادیده گرفت.


وی با اشاره به وضعیت مساجد بین راهی قم خاطرنشان کرد: قم شهر زایرپذیری است و باید برای مساجدی که در مسیر زایران قرار دارد، برنامه های ویژه و خدمات رسانی مناسبی داشته باشیم.


متصدی امور مساجد سازمان تبلیغات اسلامی قم گفت: البته بسیاری از این مساجد بهسازی شده و برای استفاده زایران در وضعیتی مناسب قرا دارد.


وی با اشاره به نقش مساجد در اسکان زایران اظهار داشت: تا کنون در 70 مسجد استان فضا برای اسکان زایران فراهم شده و به راحتی می توان در این فضا پنج هزار نفر را اسکان داد که البته با توجه به ویژگی های قم ما به فضای بیشتری نیازمندیم.


حجت الاسلام حسینی در ادامه با اشاره به نقش کمک های دولت در ایجاد این فضا تصریح کرد: اگر دولت در این خصوص قدم کوچکی بردارد، می توان فضای مناسبی در مساجد استان برای اسکان 20 هزار زایر فراهم کرد.


دولت برای بهسازی مساجد قم برای پذیرایی از زایران باید قدم 400 میلیون تومانی بردارد
وی گفت: دو سه سال قبل می توانستیم این قدم کوچک را با صد میلیون تومان از محل کمک های دولتی برداریم و فضای صد مسجد دیگر را برای اسکان زایران مناسب سازی کنیم که البته این میزان کمک به مساجد استان تعلق نیافت و اگر امروز دولت بخواهد در این خصوص کمکی داشته باشد با توجه به تورم امروز در کشور می توان این اقدام را با بودجه ای معادل 400 میلیون تومان عملی کرد.


با کمترین تغییرات، فضا برای اسکان 40 هزار زایر در مساجد فراهم می شود
حجت الاسلام حسینی ادامه داد: در صورت ارائه این کمک ها از سوی دولت و با اتمام کارهایی همچون تغییر کاربری قطعاتی از فضای مساجد، فراهم کردن سرویس های مورد نیاز برای اسکان شبانه روزی زایران و همچنین انتصاب یک خادم که شبانه روز در خدمت مسجد باشد به راحتی می توان فضا را برای اسکان 40 هزار زایر در مساجد واقع در مسیر تردد مسافران فراهم کرد.


متصدی امور مساجد سازمان تبلیغات اسلامی قم اضافه کرد: مساجد جامع و مسجد امام حسن عسگری (ع) از مساجد قدیمی قم هستند و در بررسی وضعیت مساجد استان می توان گفت که وضعیت 50 مسجد از 250 مسجد فعال استان خوب است.
 

حتی مساجد عالی ما هم نمره 20 نمی گیرند
وی در ادامه با بیان اینکه نمی توان به هیچ یک از مساجد استان قم نمره بیست داد، افزود: آنچه که از منظر اسلام به عنوان الگوی مساجد معرفی می شود، متاسفانه هنوز محقق نشده و می توان گفت که مساجد عالی ما تنها می توانند نمره 17 و یا 18 بگیرند.
 

حجت الاسلام حسینی ادامه داد: از منظر اسلام مسجدی واقعا عالی است که دارای کودکستان، داشتن جایگاهی برای سالمندان و یا جایگاهی متناسب برای جوانان، درمانگاه و یا مکانی برای کمک به مستمندان باشد و بتوان در این مسجد به تمام نیازهای مردم پاسخ گفت و بر همین اساس هیچ یک از مساجد ما نمره 20 نخواهند گرفت.


به مکان یابی در احداث مساجد دقت شود
وی تصریح کرد: البته در مواقعی هم مساجدی داریم که با وجود داشتن امکاناتی در سطح بالا به علت مکان یابی نامناسب بلا استفاده مانده و به طور مثال به علت قرار گرفتن در نقطه ای بیابانی تمام امکانات آن بدون استفاده مانده است.


14 مسجد قم مجهز به امکانات شبکه ای
متصدی امور مساجد سازمان تبلیغات اسلامی افزود: مسجد مکانی معنوی است که در عین توجه به مسایل مذهبی باید در آن به مسایل روز هم توجه شود و در همین راستا با اقدامات صورت گرفته تا کنون 14 مسجد استان به امکانات شبکه ای مجهز شده و می توان در این فضا (شبکه اینترنتی مساجد) به انتشار اخبار مساجد پرداخت.


حجت الاسلام حسینی افزود: در همین راستا آموزش هایی به ائمه جماعات مساجد ارائه شده تا با مسایل روز و نیازهای موجود در این خصوص آشنا شوند.


امام جماعت مساجد باید با قلم خود به فضای مجازی رنگ و بوی دیگری ببخشند
وی با تاکید بر لزوم حضور پررنگ فعالان در عرصه مسجد در فضای مجازی خاطرنشان کرد: در همین راستا برنامه هایی برای دست به قلم شدن ائمه جماعات مساجد داریم و امید داریم تا در آینده نزدیک این مطالب تولیدی را در سایت مرتبط با مساجد قرا داده و زمینه برای استفاد علاقه مندان فراهم شود.


تبلیغات تنها بر ساختن مدارس از سوی خیرین متمرکز شده است
حجت الاسلام حسینی با اشاره به مشارکت های خیرین در احداث مساجد گفت: متاسفانه تبلیغات در این زمینه بسیار ضعیف است و بیشتر تبلیغات بر مدرسه سازی متمرکز شده است.


وی افزود: نحوه وقف مساجد در گذشته به گونه ای بود که در کنار مسجد مدرسه علمیه ای نیز در نظر گرفته شود اما این روزها شاهدیم که خیرین بیشتر به سمت مدرسه سازی تمایل پیدا کرده اند و مسجد سازی مظلوم واقع شده که در صورت ادامه داشتن این مسئله در آینده خطر آفرین می شود.


مسجد بدون مدرسه و مدرسه بدون مسجد معنا ندارد
متصدی امور مساجد سازمان تبلیغات اسلامی قم گفت: به طور مثال در بسیاری از روستاها که با ترک سکنه مواجه شده اند، مدارس ساخته شده بدون استفاده در حال خاک خوردن است ولی اگر از ابتدا بر لزوم ساختن مسجد و در کنار آن ساختن مدرسه مورد نیاز توجه می شد امروز شاهد بدون استفاده ماندن این مدارس و تلف شدن ثروت ها نبودیم.


منتظر طرح های مناسب با موضوع جذب مخاطب به مساجد هستیم
وی با اشاره به راهکارهای حضور پررنگ تر مخاطبان در مساجد خاطرنشان کرد: باید بتوانیم در مساجد برای همه اقشار برنامه ریزی کرده و زمینه را برای حضور همگان در این مکان فراهم سازیم البته ما در این زمینه از طرح های قوی استقبال می کنیم و حتی به ارائه دهندگان چنین طرح هایی هدیه هایی هم می دهیم.


پایان پیام/

 

کد خبر 165592

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha