هویت دینی و ملی درونمایه شعر امروز انقلاب/ فراتر از شعار به شعریت رسیده ایم

اسرافیلی گفت: شاعران انقلاب اسلامی فراهم آورنده مواد اولیه فرهنگی برای تداوم حرکت مردم انقلابی ایران بودند و با ترکیبی از حماسه و عرفان در شعرها فراتر از شعار به دنبال غنای هویت دینی و ملی است.

حسین اسرافیلی، شاعر متعهد انقلاب اسلامی ضمن بیان این مطلب به خبرنگار شبستان گفت: آنچه مسلم است شاعران نیز همپای دیگر نیروهای انقلابی به پا خواستند و با حمایت فرهنگی خویش سنگرهای انقلاب اسلامی را در آستانه انقلاب و پس از آن را خالی نگذاشتند. حمایتی که به حتم کمتر از جنگ آوری و فداکاری فرزندان انقلاب اسلامی در عرصه های ایثار و شهادت نبوده است.

 

وی افزود: عرصه ادب فارسی از قرن های دور همواره شاهد حضور مظاهر پایداری و مقاومت بوده است. گاهی این پایداری دعوت انسان به راستی و درستی و پرهیز از زشتی ها، پلشتی ها و ناهنجاری هاست که به پایداری در مقابل نفس عماره منجر می شود. این نوع از پایداری که صبغه معرفتی به خود می گیرد، در تاریخ ادبیات ما فراوان است و در آثار شاعران بسیاری همچون مولوی، عطار و سنایی به وفور یافت می شود.

 

این شاعر اظهار کرد: اما تجسم حماسی این نوع ادبی، بیشتر در آثار شاعرانی همچون نظامی، فتحعلی خان صبا و یا در شعر زمان مشروطه دیده می شود. در آن دوران (مشروطه) شاعران در عرصه های اجتماعی، حماسی، مبارزه و مقاومت در مقابل ظلم و جور بیرونی ساکت ننشستند و همواره به دادخواهی و روشنگری افکار عمومی پرداختند.

 

وی همچنین با اشاره به یکی از کاملترین نمونه های ادب پایداری در تاریخ فرهنگی کشورمان گفت: شاهنامه تلفیقی از این جریان یعنی دعوت به رزم، وطن پرستی، ایستادگی در مقابل دشمن مهاجم و در عین حال دارای روح معرفتی، دینی و سرشار از ایستادگی در مقابل نفس وسوسه گر است.

 

اسرافیلی در ادامه گفت: از نمونه های فراوان این موضوع می توان به داستان فریدون، پایه گذار حکومت عدل و داد، اشاره کرد. فردوسی در این داستان می گوید"فریدون فرخ فرشته نبود/ ز مشک و ز عنبر سرشته نبود/به داد و دهش یافت او فرهی/ تو داد و دهش کن فریدون تویی" این همان مقصد دینی در قالب حماسه های اجتماعی است که به بهترین شکل در شاهنامه نمود یافته است.

 

شاعر مجموعه "تولد در میدان" خاطر نشان کرد: این نمونه ها نشان از آن دارد که شعر انقلاب بخشی جدا از ادبیات فارسی نبوده و ادامه دعوت به دادخواهی و پایداری در مقابل نفس درون و یا دشمن بیرونی در ادبیات چند صد ساله ماست. شاعران انقلاب اسلامی با استفاده از نمادهای دینی، فرهنگی و اعتقادی، سعی در تاثیر بر مردم، تحریک و به غیرت درآوردن همیت دینی ایشان در مبارزه و دفاع از میهن خود داشته اند.

 

وی همچنین با اشاره به یکی از مهمترین بخش های ادبیات انقلاب اسلامی یعنی شعر دفاع مقدس گفت: این شعر را نیز باید دنباله رو همان ادبیات انقلاب و ایران دانست که در برحه ای خاص شکل حماسی تری به خود گرفت. تمامی جنگ هایی که در چند قرن سال گذشته ایران را مورد تهاجم قرار داد، بخشی از خاک کشور به دشمنان واگذار شد.

 

اسرافیلی افزود: از آن جمله می توان به افغانستان، بخشی از سیستان و بلوچستان و 17 شهر بزرگ که در زمان قاجار از ایران جدا شد و امروز سه کشور ارمنستان، نخجوان و باکو را تشکیل می دهند اشاره کرد. جنگ تحمیلی هشت ساله تنها تهاجم به خاک این کشور بود که مردم با دست خالی و ایثار همه هستی خود گذاشتند و اجازه ندادند حتی یک وجب از این خاک به تاراج برود.

 

این شاعر تاکید کرد: در این جنگ، از 17 کشور اسیر داشتیم. ممالک مختلف جهان علی رقم ممنوعیت فروش تسلیحات نظامی از سوی سازمان ملل به کشورهای در حال جنگ، بارها مهمات و تسلیحات پیشرفته در اختیار عراق و یا سایر کشور ها برای تحت فشار قرار دادن ایران در این جنگ گذاشتند. با این حال ما توانستیم به بهترین شکل در مقابل ایشان مبارزه کنیم.

 

وی افزود: جنگ ما برای دفاع از کشور بود. محسن رضایی در مصاحبه ای که چندی پیش با وی انجام شد گفته است"بارها ،زمانی که می خوانیم از مرزهای کشور برای گرفتن بخشی از خاک عراق گذر کنیم، امام خمینی(ره) ما را از این کار باز داشت و هدفمان را از جنگ یعنی دفاع از خاک ایران را متذکر شد" حتی تسخیر منطقه فاو از مرز عراق به منظور آزادی مهران که در اسارت این کشور قرار داشت، انجام شد. امام بارها صراحتا اعلام کردند که ما به یک وجب از خاک عراق چشمداشت نداریم.


سراینده مچموعه شعر عاشورایی «آتش در خیمه‌ها» تصریح کرد: تمامی این موضوعات است که دفاع مقدس را به بخشی ارزشمند و مهم در تاریخ کشورما مبدل کرده است و شاعران نیز همانند دیگر مردم نسبت به آن حساسیت داشته و احساس دین می کنند.

 

وی خاطر نشان کرد: اگرچه سال های اولیه جنگ به علت تب و تاب موجود، وجه شعاری آثار بیشتر بود، اما این مقتضی زمان است که گاهی باید به جای شعر، شعار داد. شاعران بسیاری همچون قیصر امین پور، ساعد باقری و ... در آن دوران با اشعار انقلابی خود به تقویت نیروهای مردمی پرداختند.

 

اسرافیلی متذکر شد: اما نباید انتظار داشت که شعر امروز نیز همانگونه عمل کند. امروز دیگر ضرورتی به سرودن یک قصیده در رسای خرمشهر ضرورتی نیست. زیرا تب و تاب جنگ خوابیده است و جامعه آمادگی درک و پذیرش آن مسائل را ندارد. شاعران نیز باید بدانند امروز اشاره ای کوتاه به آن دوران، می تواند وظیفه آن قصیده های بلند را بر عهده بگیرد.

 

وی در پایان گفت: شعر امروز برای ادای وظیفه خود نسبت به انقلاب، ارزش ها و آرمان های آن، باید روح تعهد دینی و ملی را در مردم زنده نگه دارد و در بیان این موضوع با هوشیاری و به اقتضای زمان سخن بگوید . آرمان گرایی، استقلال طلبی و آزادی خواهی موضوعاتی هستند که هیچ گاه نباید در جامعه فراموش شوند. شاعران وظیفه مهمی در این زمینه بر عهده دارند که این آمادگی درونی را در میان مردم به بهترین شکل حفظ کنند تا در صورت لزوم در دفاع از عقاید و ملیت خود از هیچ کوششی فروگذار نباشند.

 

 پابان پیام/

کد خبر 16898

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha