به گزارش خبرگزاری شبستان از ارومیه، آیین دوشاب پزان در ارومیه از جمله آیین های سنتی این منطقه از آذربایجان می باشد که هزاران سال است به شیوه فن آوری سنتی در روستاهای آذربایجان غربی از نیمه دوم شهریور ماه برگزار می شود.
استان آذربایجان غربی، یکی از تولید کنندگان و همینطور صادر کنندگان انگور در کل کشور شناخته شده است و از نظر کیفیت نیز رتبه خوبی در کشور داراست.
دوشاب بعد مراحل خاص قابل استفاده است که از ابتدا انگورها پس از ببرداشت در چاله ای به نام "چرز" شسته شده و سپس آب انگور توسط فردی که چلکه ساق بلند پوشیده است له و آب آن گرفته می شود.
آب گرفته شده درون ظرفی به نام" نغاز" ریخته می شود و شب هنگام با خاکی که غنی از آهک است به خوبی مخلوط می شود.
خاک دوشاب که به زبان محلی به "دوشاب توپراغی" معروف است، به خاط خاصیا بازی که دارد علاوه بر خنثی کردن اسید موجود در انگور باعث می شود تمامی ناخالصی های دوشاب به ته ظرف تغاز ته نشین شود.
تهیه دوشاب خوب کار آسانی نیست و تجربه سال ها را می طلبد، بنابراین کسی که اقدام به تهیه دوشاب می کند باید به خوبی از کیف و کم این کار آگاه باشد.
آب انگور خالص، سحرگاه قبل آز طلوع آفتاب به درون ظرف مسی که "تیان" نام دارد ریخته شده و روی کوره آتش گذاشته می شود.
همانطور گه گفته شد این آیین ریشه در سنت و فرهنگ مردمان این دیار دارد و آب انگور در تیان بعد از خواندن دعا های مخصوص و فرستادن صلوات های مکرر ریخته می شود.
لازم به ذکر است، وسایل آغشته به شیره انگور در حال جوش در داخل تیان نباید تا زمانی که یک سوم آب انگور بخار نشده است با وسایل دیگر تماس داشته باشد، چرا که از لحاظ شرعی نجس می شود.
بعد از آنکه شیره در حال جوش به غلظت و قوام لازم رسید آن را با کفگیر های بزرگ مسی به داخل ظرف های کوچگ گلی خالی کرده و منتظر سرد شدن آن ها می شود.
دوشاب مایع مغذی و بسیار مفید است که از آن برای تهیه حلوا و شیرینی نیز استفاده می شود و لی به تنهایی نیز بسیار لذیذ است.
آیین جشن انگور، (25 شهریور) هر سال در استان برگزار می شود که در میان مسلمانان به " شانادر " و در میان مسیحیان به " اوشانا" معروف است که جشن و پایکوبی همراه است.
در آذربایجان غربی بیش از 20 هزار هکتار باغ انگور موجود است که بیش از 200 هزار تن محصول بعد از برداشت به مصرف آب میوه، کشمش و دوشاب می رسد.
گفتنی است، آیین جشن انگور در سومین همایش شورای عالی سیاستگذاری میراث فرهنگی به نام آذربایجان غربی ثبت شد.
پایان پیام/
نظر شما