حجت الاسلام والمسلمین صابر اکبری جدی، عضو کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره جایگاه ولایت در قرآن، به خبرنگار شبستان گفت: افراد آشنا با قرآن به طور قطع با آیه ولایت که به روشنی ولایت خدا، پیامبر و ائمه معصوم(ع) بر مومنان را بیان کرده است، آشنا هستند.
وی با بیان این مطلب که مسئله امامت، ولایت و داشتن حق تصرف و رهبری پیامبر گرامی اسلام بر جامعه در آیات مختلفی از قرآن تاکید شده است، اظهارکرد: فرض تبعیت از ولایت و امامت همچون نماز، زکات، روزه و حج در قرآن بر امت واجب شده است و آنچنان که پیامبر اکرم(ص) برای تبیین این فرایض از سوی خداوند دارای مسئولیت بوده اند، در تبیین فریضه ولایت نیز احکام لازم را برای امت بیان کرده اند.
حجت الاسلام اکبری جدی با اشاره به اکمال دین و فرایض الهی با نزول فریضه ولایت تصریح کرد: خداوند در روز غدیر با انتخاب امیرالمومنین(ع) به عنوان امام امت، دین را برای مردم تکمیل و نعمت را بر آنها تمام کرد و این امر و نیز داستان های کتاب الهی همچون سرگذشت حضرت ابراهیم(ع) نشان می دهد که پیامبران الهی پس از گذر از مصائب و ابتلائات بسیار، به مقام رفیع امامت نائل شده اند.
عضو کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی با استناد به آیه شریفه "یا ایها الذین آمنوا اطیعوالله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم ... " بیان کرد: اطاعت از رسول گرامی اسلام و جانشینان برحق او یعنی ائمه(ع) در این آیه مورد تاکید قرار گرفته و تبعیت از اهل بیت(ع) را همردیف اطاعت از رسول خدا برشمرده است.
وی ادامه داد: مفسران شیعی و نیز مفسران آزاداندیش اهل سنت بر این باورند که به دلیل این که قیدی بر اولی الامر وارد نشده است این واژه ائمه معصوم(ع) را نیز در کنار پیامبر شامل می شود و زمانی که آنها در دسترس نیستند، فقیه جامع الشرایط رسالت هدایت جامعه را عهده دار می شود.
حجت الاسلام اکبری جدی هدایت بشر به مسیر صحیح را فلسفه رسالت پیامبران الهی خواند و بیان کرد: بنابراین اطاعت از آنها و جانشینان بر حقشان امری واجب است البته برخی در جامه پیامبر که با منبع وحی در ارتباط بوده اند و برخی دیگر یعنی ائمه معصوم(ع) و با استناد به آموزه های وحی، هادی جامعه به مسیر خیر بوده اند.
وی با اشاره به وجود ولایت مطلقه الهی در قرآن ابرازکرد: هنگام عدم حضور ائمه معصوم(ع)، فقهای جامع الشرایط می توانند از سوی امام به عنوان حجت وی بر امت، هدایت را عهده دار شوند چراکه در منظر مصحف شریف ولایت معنای عام داشته و پس از رسول خدا برعهده جانشینان برحقش قرار می گیرد.
حجت الاسلام اکبری جدی با بیان این مطلب که لفظ ولایت فقیه در قرآن بکار نرفته است، عنوان کرد: ولایت پیامبر(ص) و ائمه(ع) در قرآن مورد تاکید قرار گرفته است اما تفسیر آیه شریفه "اطیعوا الله و اطیعوا الرسول اولی الامر منکم" نشان می دهد در کنار ولایت مطلقه معصومان، فقهای جامع الشرایطی در زمان عدم حضور معصوم، می توانند هدایت جامعه راعهده دار شوند.
عضو کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تعبیر امام خمینی(ره) مبنی بر تبعیت از ولایت مطلقه فقیه در جامعه اسلامی گفت: این نوع ولایت مشخص می کند هر زمانی که ولایت معصوم(ع) ممکن نبود، تبعیت از فقیه جامع الشرایط علی رغم احتمال بروز برخی مشکلات واجب است چون انسان های غیرمعصوم با وجود علم و تدبیر امکان خطا دارند اما این امر از شایستگی های آنها نمی کاهد.
وی رد تمامی امتیازات تبعیت از ولایت فقیه به دلیل احتمال بروز مشکلات جزئی را غیرعقلانی دانست و ابرازکرد: حتی در صورت بروز خطا، ما اجر تبعیت از ولی فقیه را برده ایم چراکه نمی توان تمامی جنبه های مثبت را تنها با یک احتمال زیرسوال برد.
حجت الاسلام اکبری جدی تبعیت از ولایت فقیه را وظیفه ای قرآنی برشمرد و خاطرنشان کرد: ولایت فقیه بر اساس شواهد موجود در طول ولایت قرآن است و جریان هدایت بشر تا حاکمیت امام عصر(عج) را ادامه داده و توسط فقیه جامع الشرایط برعهده گرفته می شود، دیگر فقها باید همچون دیگران از ولایت او تبعیت کنند.
پایان پیام/
نظر شما