تفاوت نگرش شیعه و اهل سنت نسبت به جایگاه مهدی(عج)

برخلاف برادران اهل سنت که برتری شخصیّتی را به عیسی مسیح در آخرالزمان می دهند، شیعه امامیه برتری را به امام منتظر، مهدی(عج) در کنار حضرت عیسی می دهد.

خبرگزاری شبستان: تفاوت دیدگاه شیعه و برادران اهل سنت در نظریه مهدویت و آخرالزمان به جایگاه حضرت مهدی(ع) در این انقلاب جهانی برمی گررد. "در باور شیعه در آخرالزمان عیسی(ع) نیز در کشتن دجّال و برتری بخشیدن دین اسلام و در ایجاد جامعۀ آرمانیِ آخرالزمانی، نقش ایفا می‌کند، اما برخلاف اهل سنت که برتری شخصیّتی را به عیسی(ع) در مقابل مهدی می‌دهد، شیعه امامیه برتری را به حضرت مهدی(عج) داده است."

موضوع بازگشت عیسی(ع) در آخرالزمان در برخی از منابع روایی تحت عنوان "أَشْرَاطِ السَّاعَة" گنجانده شده است؛ یعنی یکی از علائم یا نشانه‌های فرا رسیدن "ساعة" یا قیامت، نزول عیسی(ع) از آسمان است که با نشانه‌های دیگری همچون ظهور مهدی(عج) و خروج دجال همراه است.


باور به نزول عیسی(ع) در آخرالزمان به ادعای بسیاری از محدّثان مسلمان، باوری غیر اختلافی میان فرقه‌های مسلمان و مبتنی بر احادیث و روایات متواتر است. جلال الدین سیوطی از قول محمد سجزی می‌نویسد: "اخبار مربوط به آمدن مهدی ... . اینکه عیسی با او خروج می‌کند و ... به تواتر رسیده است."


نکته‌ای که می‌توان از میان احادیث مربوط به نزول عیسی(ع) در منابع اهل سنت دریافت، این است که کارکردهای منجی آخرالزمانی تماماً یا عمدتاً به او نسبت داده می‌شود. ابوداوود در سنن خود حدیثی نقل می‌کند که بر همین نکته تأکید دارد. مطابق این حدیث، رسول خدا(ص) فرمود: "بین من و او- یعنی عیسی(ع)- پیامبر دیگری نیست و او نزول می‌کند. هرگاه او را دیدید، بشناسیدش ... او با مردم به جهت اسلام می‌جنگد، صلیب را می‌شکند و جزیه را برمی‌دارد و خداوند در زمان او همه‌ی امت‌ها را به جز اسلام هلاک می‌کند. و مسیح، دجّال را می‌کشد، پس از آن 40 سال در روی زمین می‌ماند و سپس فوت می‌کند و مسلمانان بر او نماز خواهند خواند."


ابن عربی و نیز به تبع او عرفای غرب عالم اسلام، اهمیت خاصی به موضوع مهدی می‌دهند. از عنوان بابی که وی در فتوحات به این بحث اختصاص می‌دهد، می‌توان فهمید که برای او جایگاه مهدی در آخرالزمان، باوری اسلامی و چیزی بین نظریه اهل سنت و دیدگاه شیعه امامیه است. او بخش مربوطه را که باب 366 از کتاب فتوحات است، چنین عنوان می‌دهد: "شناخت جایگاه وزرای مهدی که از اهل بیت(ع) است و بنا بر بشارت پیامبر اسلام در آخرالزمان ظهور می‌کند"، اما برای او وزرای مهدی مظهر عرفان و آگاهی‌ هستند و لذا از اهمیت بیشتری برخوردارند. وی درباره ایشان می‌نویسد: "و خداوند گروهی را که از مکنون غیبش آگاه ساخته، وزرای او (=مهدی) قرار می‌دهد. خداوند ایشان را به طریق کشف و شهود بر حقایق و احکام الاهی آگاه گردانیده، و به مشورت ایشان است که امور فیصله می‌یابد. آنان عارفانی هستند که بر همه چیز آگاهی دارند، اما خود او (=مهدی) صاحب شمشیر حق و اهل سیاست مدنی است و از جانب خداوند به آنچه شأن و مقامش اقتضا دارد، آگاه است." همچنین می‌نویسد: "و ایشان [=وزرای مهدی] از عجم هایند و بین ایشان عرب وجود ندارد، ولی به عربی سخن می گویند. در میان ایشان، الحافظ وجود دارد که از جنس ایشان نیست و اصلاً معصیت را مرتکب نشده است. او خاص ترین وزیر و برترین امین است. "البزنجی معتقد است که این "الحافظ" همان عیسی(ع) است؛ زیرا تنها انبیا هستند که معصومند.


در باور شیعه در آخرالزمان عیسی(ع) نیز در کشتن دجّال و برتری بخشیدن دین اسلام و در ایجاد جامعۀ آرمانیِ آخرالزمانی، نقش ایفا می‌کند، اما برخلاف اهل سنت که برتری شخصیتی را به عیسی(ع) در مقابل مهدی می‌دهد، شیعۀ امامیه، مهدی را از ائمه معصوم و در واقع، دوازدهمین و آخرین امام معصوم می‌داند.
علامۀ مجلسی(ره)، پس از نقل احادیث مربوط به اقتدای عیسی(ع) به مهدی(عج) در نماز، و پس از پیش کشیدن مسئله‌ی برتری امام یا نبی می‌نویسد: "عیسى و مهدى هر دو، پیشوا هستند. یکى پیغمبر و دیگرى امام. اگر آنها در محلى اجتماع کنند و امام سمت پیشوایى پیدا کند، قهراً نسبت به دیگرى که پیغمبر است، مقتدا و پیشواست...."
ایمان شیعه بر آن است که زمین هرگز از حجت خداوند خالی نمی‌ماند و لذا محال است که امامی معصوم، هرچند در پشت پرده‌ی غیبت وجود نداشته باشد. مهدی در باور امامیه، فرزند امام حسن عسکری(ع) است که به دنیا آمده و اکنون به دلایلی در پردۀ غیبت به سر می‌برد و هرگاه خدا بخواهد ظهور خواهد کرد.

پایان پیام/

کد خبر 172106

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha