به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان اصفهان، نزاع و درگیری یکی ازآسیب های اجتماعی است که خسارت های زیادی را به جامعه وارد می کند و ترس و وحشت را افزایش داده و منجر به خسارت های مادی وو معنوی به افراد و اطرافیان طرفین دعوا می شود.
بسیاری از دعوا و اختلافات با اندکی صبر، گذشت و حفظ آرامش به وقوع نمی پیوندند ولی همین موضوعات کوچک گاهی تبدیل به یک بحران بزرگ می شوند.
لحظه ای غفلت از تحمل صبر موجب شده تا درگیری و دعوایی را ایجاد کند که پیامد آن وقوع قتل و از بین رفتن جان و یا ایجاد معلولیت می شود.
جامعه ای که موازین دینی و اعتقادی آن ریشه در صبر و آرامش دارد و از طرفی با توسعه علم و دانش بر موضوع تاب آوری تاکید شده اما آمارهای نگران کننده در این حوزه دارد.
عوامل زیست محیطی، فرهنگی، کاهش باورهای اعتقادی و گرفتاری های روزمره زندگی بر افزیش آمار نزاع تاثیر می گذارد.
میزان نزاع و درگیری تنها بر اساس آمار مراجعین به پزشکی قانونی قابل رصد است و چه بسا اختلافات منجر به جرح که طرف به دلایلی گذشت کرده و از طرح دعوا در محاکم قضایی امتناع داشته است.
افزایش 10 درصدی نزاع در استان اصفهان
مدیرکل پزشکی قانونی استان اصفهان با ارائه آمار مراجعین ناشی از نزاع گفت: امسال بیش از 20 هزار مصدوم ناشی از درگیری برای معاینه به پزشکی قانونی مراجعه کردند.
به گفته منصور فیروزبخت، این آمار در مقایسه با سال گذشته بیش از 10 درصد رشد پیدا کرده و بیشترین آمار هم مربوط به شهرستان های لنجان، نجف آباد و خمینی شهر بوده است.
وی ادامه داد: اصفهان رتبه سوم پرونده های نزاع را در بین استان های کشور را دارد.
تاثیر ناکامی های اجتماعی در وقوع ناهنجاری ها
عضو جامعه هیات علمی دانشگاه پیام نور استان اصفهان با بررسی عوامل اجتماعی وقوع ناهنجاری هایی مثل نزاع و درگیری در جامعه گفت: ناکامی ها و مشکلات پی در پی در وقوع چنین اتفاقاتی نقش دارد.
اکرم حمیدیان با اعتقاد به نقش موفقیت های اجتماعی در ایجاد آرامش تصریح کرد: شکست های پی در پی افراد جامعه در موضوعات مختلف منجر به تهدید علیه آرامش عمومی و شرایط بد اجتماعی می شود که در پی آن ناهنجاری ها ظهور و بروز می کند.
وی ادامه داد: افراد به دلیل خبرهای منفی و اتفاقات ناگوار اجتماعی مثل طلاق، ورشکستی، ناکامی های اجتماعی و نارضایتی ها دچار مشکل شده و در برابر کوچکترین اتفاقات و مخالفت ها به سمت درگیری می روند.
کمبود مهارت های در مدیریت خشم
کارشناس مشاوره اداره کل بهزیستی استان اصفهان مهارت های اجتماعی و مدیریت فردی را در کاهش چنین آسیب هایی مهم خواند و گفت: مهارت در مدیریت هیجان ها موضوعی اکتسابی بوده و باید افراد جامعه این مفاهیم را بیاموزند.
حسین خاکشور با بیان اینکه بسیاری از جوانان در نزاع دچار آسیب می شوند، افزود: افراد در دوران مدرسه و دانشگاه کمتر مفاهیم اجتماعی را می آموزند و همین جوان در جامعه توانایی مدیریت خشم را ندارد.
وی ادامه داد: بسیاری از اختلافات با وجود گستردگی و نارضایتی طرفین امکان مدیریت را دارد ولی نبود همین توانایی و مهارت باعث می شود تا درگیری های آنان افزایش یابد.
خاکشور با بیان اینکه بخشی از درگیری و نزاع در خانواده بین زن و شوهر اتفاق می افتد، تصریح کرد: ازدواج و تشکیل خانواده نیازمند فراگیری موضوعات مدیریت زندگی است و باید دختر و پسر در پیش از ازدواج، حین ازدواج و پس از آن همواره مهارت های زندگی را مورد مطالعه قرار دهند.
ضعف اعتقادی چالشی جدی در ناهنجاری ها
یکی از موضوعاتی که ناهنجاری ها را تحریک و نارضایتی را به همراه می آورد و تبدیل به معضلاتی مثل نزاع می شود، صعف اعتقادی و ناباوری مفاهیم دینی است.
بسیاری از توصیه های دینی افراد را به تجربه آموزی و صبر و بردباری با کمک از نماز و روزه ترغیب کرده ولی همین دو مولفه دینی کم رنگ و یا نقش آن در کاهش مشکلات اجتماعی مثل نزاع دیده نمی شود.
صبر و حوصله افراد بر پایه اصول دینی و اعتقادی باعث می شود تا آن ها با وجود اینکه صاحب حق هستند اما به سبب اجر و پاداش و رفع مشکلات جانبی مثل اختلاف، گذشت کنند.
همین گذشت و رها کردن محل اختلاف باعث می شود تا دامنه آتش نزاع و اختلاف بر نتازد و خرمنی از خوبی ها را از بین ببرد.
نظر شما