به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان در استان آذربایجان غربی، جعفر حسنزاده پنجشنبه در نشست معرفی و بررسی کتاب «بدرود، پنج ضلعی خونین » که مجموعهای ازخاطرات همرزم سرداران شهید باکری، یاغچیان، حبشی و رزمنده جانباز «ابوالقاسم محتشمی» است و به همت نشریه امید خوی و شفق آذربایجان با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، شهرداری و شورای شهر و هئیت رزمندگان شهرستان خوی برگزار شد، گفت: بیتردید دوران دفاع مقدس و اندکی قبل از آن سرشار از تجربیات و اتفاقات تلخ و شیرین زیادی است که میتواند بهعنوان «فرهنگ مقاومت، پایداری و ایتار و فداکاری» برای نسلها منتقل شود.
وی افزود: رشته تاریخ شفاهی اگرچه در دنیا هم از رشتههای نوظهور و جدید است و اما در ایران ظهور و بروز جدی آن با دفاع مقدس عجین شده و در سالهای بعد از جنگ آثار زیادی در حوزه تاریخ شفاهی دفاع مقدس به رشته تحریر درآمده است.
این مسئول ادامه داد: کتاب «بدرود، پنج ضلعی خونین » حاوی خاطرات رزمندگان و فرماندهان و سرگذشت شهدا و ایثارگران در شمار پرتیراژترین آثار تاریخ شفاهی ایران هستند.
مدرس دانشگاه بیان کرد: اگر چه استان آذربایجانغربی از ابتدای پیروزی انقلاب و ماهها پیش از آغاز جنگ تحمیلی دستخوش نا آرامی، ناامنی، حرکتهای ضدانقلابی و تجزیه طلبانه گروههای معاند و مزدور بیگانه بود، اما سهم آثار مکتوب رزمندگان و فرماندهان این سرزمین در میان مجموع کل کشور بسیار ناچیز است.
وی افزود: رزمنده جانباز و فرمانده سرافراز ما حاج ابوالقاسم محتشمی در شمار همان افراد نادر و کتاب مجموعه خاطرت ایشان «بدرود، پنج ضلعی خونین» در زمره همان آثار کم تعدادی است که خوشبختانه به همت خود وی و پس از ویرایش و تکمیل یادداشتهای منتشره در هفته نامه «ندای خوی» به شیوه بسیار زیبا و مناسبی چاپ شده است.
امیدواریم برگزاری چنین جلساتی با عنوان معرفی و بررسی و حتی نقد و نظر جرقهای باشد برای ثبت نگارش و چاپ آثار دیگری از رزمندگان و فرماندهان فراوان دیار خوی که حقیقتا حرفهای خوبی برای گفتن دارند و در آیندهای نزدیک آیندگان و فرزندان نسل دفاع ماندنی بدانند و در آثار مکتوب بخوانند که فرماندهان و رزمندگان خوی چه نقش تاثیرگذار و ملی در موفقیت عملیاتهای هشت سال جنگ داشتهاند.
وی ادامه داد: نثر زیبا، ادیبانه و تا حدی شاعرانه و احساسی متن خواننده را پای کتاب میخکوب کرده و توامان تحولات میدان نبرد را با شور و احساس ذهنی و فکری راوی در هم آمیخته و ابدا احساس خستگی به خواننده دست نمیدهد و میتوان از دل روایت دقیق اسامی افراد و مسئولیت آنها بخش قابل توجهی از سازمان رزم یگانهای مربوطه را شناسایی کرد و اشاره مستمر و پرحجم به اسامی رزمندگان و فرماندهان بومی و مسئولیت آنها کمک بزرگ و محتوای مناسبی برای کتاب نقش خوی در دفاع مقدس» خواهد بود.
این نویسنده خویی افزود: همچنین اشاره واضح به نام سلاحها، مهمات، انواع تجهیزات و تسلیحات دشمن از یک سو و روایت داراییهای تجهیزاتی و تسلیحاتی رزمندگان ایرانی تصویر خوبی از نابرابری طرفین جنگ ارائه کرده است و اشاره خالصانه و روایتهای صادقانه از رزمندگان و دوستان همستگر دیروز که شاید در فضای آشفته سیاسی و جناحی، امروز سلیقه دیگری دارند و حکایت از جامعنگری و شم صحیح تاریخی راوی دارد که دیدهها و شنیدههای خود را بدون دخالت دادن حب و بغضهای سیاسی و جناحی روایت کرده و این نکته بسیار مهمی در صداقت و امانتداری راوی است.
رزمنده و مدرس دانشگاه گفت: در کتاب «بدرود، پنج ضلعی خونین» اسامی بیش از ۱۵۵ نفر از رزمندگان و فرماندهان لشکر عاشورا ذکر شده که تعداد ۷۸ نفر آنها متعلق به شهرستان خوی است.
این رزمنده دفاع مقدس ادامه داد: همچنین در این کتاب با وجود عنوان «بدورد، پنج ضلعی» و روایت تلخ و شیرین عملیات کربلای ۴، ۵ و تشریح نبرد جانانه رزمندگان خوی در پنج ضلعی شلمچه توضیحات خوبی از سایر عملیاتهای آفندی و پدافندی داده شده که روای در آنها حضور داشته است و عملیاتهای والفجر مقدماتی، والفحر۱، والفجر۲، خیبر، والفجر ۴، بیت المقدس، والفجر۸ و ادامه موسوم به عملیات گردان حر و عملیات یا مهدی و گردان حضرت علی اکبر، بیت المقدس۳ و ماجراهای تلخ بمباران پادگان ابوذر در سرپل ذهاب، خط پذافندی در جبهه سومار، بمباران پادگان شهید باکری دزفول مقر لشکر عاشورا از آن جمله است.
وی افزود: شروع ماجرای اولین اعزام به آموزش و سپس جبهه، تکرار قصه پر غصه اغلب رزمندگان کم سن و سالی است که همواره در موضوع اولین اعزام ها با مانع عاطفی ممانعت «مادر» و حتی نه پدر و ضرورت کسب رضایت مکتوب او روبرو بوده اند.
محتشمی ادامه داد: در این کتاب بدون اغراق و غلو کراماتی از شهدا و رزمندگان نقل شده که عبرت آموز و حکمت آمیز است و روایت شوخی ها، تفریحات، سرگرمی ها و بذله گویی های رزمندگان زیر آتش دشمن از دیگر بخش های جالب و خواندنی این کتاب است.
وی همچنین حجم کوتاه و اندک ۶ یا ۷ صفح ای هر فصل، رغبت خواننده برای مطالعه را بیشتر می کند مخصوصا چینش جملات و استخدام هنرمندانه کلمات پایان هر فصلی خواننده را به ادامه آن در فصل بعدی ترغیب می کند.
این نویسنده خویی افزود: حضور در آخرین عملیات لشکر عاشورا «بیت المقدس۳» هم زمان با فوت مادر راوی و اجتناب از مراجعه به شهرستان و شرکت در تشییع جنازه علیرغم اصرار و درخواست فرماندهان رده بالا از حقایقی حکایت می کند که تاریخ دفاع مقدس مشابه آن را در سینه خود به وفور نهفته دارد.
گفتنی است؛ این نشست به همت نشریه امید خوی به مسئولی اسماعیل اسدلو و نشریه شفق آذربایجان به مدیر مسئولی موسی محمد جعفری و با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان خوی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خوی، شهرداری وشورای شهر خوی و هئیت رزمندگان شهرستان خوی برگزار شد.
همچنین در پایان این مراسم از عوامل اجرایی و نویسندگان تقدیر شد.
نظر شما