گو اینکه ماجراجوییها در سالگرد حملات یازده سپتامبر ( که این روزها با اما و اگرهای فراوان رو به رو شده) پایانی ندارد. همین پارسال بود که اقدام موهنانهتری جونز، کشیش آمریکایی ساکن فلوریدا، در سالگرد یازده سپتامبر به نام «قرآن سوزی» به کشته شدن شهروندان و نیروهای سازمان ملل و آمریکایی انجامید. این بارتری جونز، کمک برخی گروههای یهودی و قبطی فیلمی را منتشر کرده که آتش آن از مصر و لیبی گرفته تا اندونزی را در برگرفته است. ما حصل این اقدام تا کنون کشته شدن بسیاری از شهروندان مسلمان در مصر، لیبی و یمن و همچنین کشته شدن خود آمریکاییها بوده و میرود تا این موج بهپا خاسته، پیامدهای پیچیدهتری را برای حامیان این اقدام موهن رقم بزند. در این میان هرچند ابتدا کارگردان و نویسنده این فیلم موهن «سام باسیل»، یهودی اسرائیلی تبار معرفی شد اما تحقیقات بعدی پلیس نشان داده که وی فردی قبطی و مسیحی است که قبلا نیز از اسامی جعلی استفاده میکرده است.
گفته میشود نام وی «نقوله باسیلی» است و به جرم کلاهبرداری مالی به یک دوره کوتاه زندان و همچنین پنج سال حبس تعلیقی محکوم و پس از گذراندن محکومیت قطعی خود، سال گذشته آزاد شد و در حال حاضر از آزادی مشروط استفاده می کند.
کلیاتی در مورد فیلم موهن
نام فیلم: بیگناهی مسلمانان
نویسنده و کارگردان: ابتدا گفته شد که این کار توسط سام باسیلی یهودی آمریکایی تبار ساخته شده اما تحقیقات پلیس میگوید این شخص پنجاه و پنج ساله، در اصل از مسیحیان قبطی مصری است و در جنوب کالیفرنیا سکونت دارد و از او با نام ناکولا (یا نقوله) باسلی نام برده شده است.
حامیان: «عصمت زقلمه» رئیس دولت خودخوانده قبطی، «موریس صادق» وکیل قبطی دادگستری و تری جونز. «قبطیان مهاجر» نام گروهی است که دکتر عصمت زقلمه سال گذشته میلادی تشکیل داد. وی مدعی است مسیحیان قبطی مصر در معرض ظلم و قتل هستند و لذا «حکومت قبطی در تبعید» را تشکیل داد و خود را رئیس آن اعلام کرد.
دست اندرکاران و بودجه: «بیش از 100 یهودی با اعطای 5 میلیون دلار» در تأمین مالی این فیلم کمک کرده و این فیلم با شرکت 60 هنرپیشه و 45 نفر پشت صحنه در سهماه ساخته شده است.
محتوا: در این فیلم دوساعته، شخصیت ارزشمند پیامبر اکرم(ص) به طنز گرفته که گناهان بسیاری مرتکب میشود. این فیلم با صحنههایی از حملات گروههای تندرو با محاسن بلند با چوب و چماق به یک داروخانه مربوط به پزشکی قبطی در مصر آغاز میشود؛ اما پلیس مصر تنها نظاره گر این حادثه است. فیلم پس از این بخش، به حیات پیامبر اعظم(ص) در صدر اسلام منتقل میشود و با پخش صحنه های مبتذل، دین اسلام را به عنوان سرطان و مسلمانان را افرادی خشن، عقب مانده و طرفدار خونریزی نشان می دهد. در این فیلم نقش پیامبر(ص) را یک بازیگر آمریکایی با رفتاری کمدی و توهینآمیز بازی میکند و در آن تلاش شده است تا نزول وحی بر پیامبر(ص) را دروغ معرفی کند.
اکران: این فیلم تاکنون تنها یک بار اکران شده که اوایل سال جاری در سالنی تقریباً خالی در هالیوود بوده است. قرار بود در سالگرد حادثه 11 سپتامبر در کلیسای تری جونز به نمایش درآید؛ اما این نمایش لغو شد. زمان این فیلم 2 ساعت است اما بخش هایی چند دقیقه ای از آن بر روی برخی شبکههای اجتماعی منتشر گردیده است.
برائت سازندگان و بازیگران از فیلم
سیندی لی گارسیا بازیگر زن این فیلم: در زمان فیلمبرداری، فیلم مزبور «جنگجویان صحرا» نام داشته و زمان آن نیز مربوط به هزاران سال پیش از ولادت پیامبر اسلام(ص) بوده است. «قرار نبود این فیلم هیچ کاری به مذهب داشته باشد، بلکه قرار بود نشان دهد که در گذشته شرایط در مصر چگونه بوده است؟ در این فیلم در رابطه با [حضرت] محمد(ص) یا مسلمانان چیزی نبود.»
یکی از گروه سازنده به سیانان: «تمام عوامل فیلم بهشدت ناراحت هستند و احساس میکنند تهیهکننده فیلم از آنها سوءاستفاده کرده است. ما از این فیلم حمایت نمیکنیم و درباره مقصود و منظور آن دچار گمراهی شدیم. ما از بازنویسیهای کامل فیلمنامه و دروغهایی که به عوامل فیلم گفته شد، شوکه شدهایم.»
بیانیه عوامل فیلم: نام پیامبر اسلام(ص) و هرچه که مربوط به اسلام است، پس از پایان مراحل فیلمبرداری به فیلم مزبور اضافه شده است. همچنین دیالوگهای اهانتآمیز فیلم مزبور در زمان فیلمبرداری ضبط نشدهاند بلکه آن نیز بعداً بهوسیله دوبله تغییر داده شده و جایگزین دیالوگهای اصلی شدهاند. این بیانیه تأکید کرده است که سام باسیل کارگردان فیلم از عوامل سازنده آن سوءاستفاده کرده است.
آغاز اعترضات و مرگ سفیر آمریکا در لیبی
این فیلم هر چند غیرحرفه ای، بدساخت و فاقد ارزش هنری توصیف شده، اما انتشار بخشی از آن در یوتیوب، که ظاهرا توسط سازنده به منظور تبلیغ فیلم صورت گرفت، باعث برگزاری تظاهراتی در مصر و لیبی و شهرت این فیلم شد. علت آغاز تظاهرات در مصر نیز آن بوده که این فیلم توسط قبطیهای مصری در آمریکا ساخته شده و سپس به لیبی، یمن و دیگر کشورها کشیده شد. البته گزارش های جدید از هویت سازنده احتمالی فیلم باعث ناخرسندی کلیسای قبطیان در ایالات متحده شده و آنها هر نوع ارتباطی با آن را تکذیب کردهاند. رهبران کلیسای قبطی و سایر مسیحیان در مصر، این فیلم و اهانت به اعتقادات دینی هرکس را به شدت محکوم دانستهاند. در نخستین اعتراضات، تظاهرکنندگان در مصر ولیبی که دولت آمریکا را به دلیل عدم جلوگیری از تهیه و انتشار فیلم مقصر میدانستند، به سفارتخانه و کنسولگری آن کشور در قاهره و شهر بنغازی(لیبی) حمله کردند. در حمله به کنسولگری آمریکا در بنغازی، چهار آمریکایی از جمله کریستوفر استیونز، سفیر ایالات متحده و تعدادی از محافظان لیبیایی سفارت کشته شدند و در قاهره، تظاهرکنندگان پرچم آمریکا را پایین کشیدند و آتش زدند. تظاهرات روز پنجشنبه نیز در قاهره و همچنین صنعا، پایتخت یمن و چند نقطه دیگر ادامه یافت. به گزارش خبرگزاری فرانسه، معترضان یمنی به سفارت آمریکا در صنعا، پایتخت یمن حمله کرده و خودرو شماری از دیپلماتها را به آتش کشیدند. علاوه بر این شبکه خبری راشاتودی گزارش داد که کانادا روز پنجشنبه سفارت خود در قاهره را بست.
اقدامات آمریکایی ها
در این میان اوباما از یک طرف کوشید تا مرگ سفیر خود در لیبی را اقدامی «با برنامه قبلی » معرفی کنند و با محمد المقریف، رئیس کنگره ملی لیبی در تماسی تلفنی توافق کرد تا با همکاری یکدیگر در خصوص این حمله دست به تحقیق بزنند و از طرف دیگر کوشید تا در گفتوگوی تلفنی با محمد مرسی از وی بخواهد تا به منظور تامین امنیتی دیپلماتها و کارکنان سفارت آمریکا در مصر با واشنگتن همکاری کند. مقامهای آمریکایی در عین حال گفتهاند که ارتش آمریکا دوناوشکن و شماری تفنگدار دریایی را به لیبی اعزام کرده است. این در حالی است که روزنامه ایندیپندنت افشا کرده که آمریکا از این حمله اطلاع داشته ولی کاری صورت نداده است.
ادامه اعتراضات در روز جمعه
اما همانطور که پیشبینی میشد مسلمانان در سراسر جهان اعتراضات خود را گستردهتر کردند. درگیریهای دیروز در صنعا، پایتخت یمن یک کشته و 5 زخمی بر جای گذاشت. این در حالی است که خبرگزاریها از اعزام 150 تفنگدار آمریکایی به یمن و همچنین تخلیه سفارت آمریکا در این کشور خبر دادهاند. در کنار این تظاهرات، شبکه المصری الیوم گزارش داد که درگیری در اطراف سفارت آمریکا و مقابل مسجد عمر مکرم در قاهره از نخستین ساعات صبح دیروز از سر گرفته شد. در همین راستا فلسطینالیوم نیز گزارش داد که بر اثر درگیری روز پنج شنبه در اطراف سفارت آمریکا در قاهره تا روز جمعه بیش از 224 نفر زخمی شدهاند. در قـدس اشــغالی نیز پلیس رژیم صهیونیستی تدابیر امنیتی شدیدی رادر شهر قدیم قدس به مناسبت برگزاری نماز جمعه برای مقابله با هر تجمع احتمالی درنظر گرفت. به نقل از پرستیوی، معترضان در جده عربستان علیه فیلم موهن آمریکایی-اسرائیلی نیز تظاهرات برگزار کردند. این در حالی است که دولت عربستان سعودی ضمن محکوم کردن حمله معترضان در مصر و لیبی به سفارت آمریکا با دولتمردان واشنگتن ابراز همدردی کرده است.همزمان با این تظاهرات مردم در مصر، لیبی، یمن، عراق، ایران، پاکستان، افغانستان، بنگلادش، بحرین، لبنان، تونس و کویت نیز با برگزاری تظاهرات ساخت فیلم اهانت آمیز به پیامبر اسلام را محکوم کردند. این در حالی است که سفارت آلمان در سودان نیز توسط تظاهرکنندگان به آتش کشیده شد. طبق آخرین گزارشات سفارت آلمان در یمن و سودان توسط معترضان به آتش کشیده شد. همچنین سفارت آمریکا در سودان مورد حمله تظاهرکنندگان قرار گرفت. علاوه بر این در یمن و بنگلادش اوضاع در اطراف سفارت آمریکا ناآرام گزارش میشود.
سید مهدی مدنی
پایان پیام/
نظر شما