خبرگزاری شبستان-خراسان جنوبی؛ زینب روحانی مقدم- اشتغال زایی یکی از ضروریات هر جامعه است چرا که برای توسعه و پیشرفت اقتصادی باید در راستای رونق تولید داخلی حرکت کنیم و اشتغال زایی سبب می شود تا استعدادهای جوانان در زمینه های مختلف نمایان شود.
ترویج فرهنگ اشتغال زایی و توسعه کسب و کارهای خرد یکی از مهم ترین موضوعاتی است که باید در جامعه به آن پرداخته شود و یکی از مراکز مهمی که می تواند در این زمینه کمک شایانی داشته باشد کتابخانه ها به عنوان قطب فرهنگی هر جامعه هستند.
طی چند وقت اخیر کتابخانه ها رویکردی با عنوان طرح «کسب و کارهای خرد کتابخانه محور» را در پیش رو گرفته اند و این طرح به همت نهاد کتابخانه ها در مناطق مختلف به خصوص روستاها جهت اشتغال زایی و زنده نگه داشتن و احیای هنرهای سنتی در حال اجرا است.
این طرح تاکنون موفقیت های بسیاری را در پی داشته است و نیازمند پر و بال گرفتن و حمایت کردن مسئولان سایر دستگاه های اجرایی است تا بتوانند برای جوانان بسیاری به خصوص در روستاها و مناطق محروم اشتغال زایی همراه با ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی داشته باشند.
*ابتکاری نو در جهت اشتغال زایی در نهبندان
در راستای تغییر رویکرد نسبت به فعالیت کتابخانههای عمومی در دنیا، حمایت از کسب و کارهای کوچک و خانگی به عنوان یکی از کارکردهای نوین در کتابخانههای عمومی مطرح شده است چراکه با توجه به گستره و ظرفیتهای بیبدیل کتابخانههای عمومی، هیچ مرکزی به اندازه این کتابخانه نمیتواند با شناخت مناسب از وضعیت محیط و منطقه خود به ارائه خدمات مؤثر در این حوزه بپردازد.
نهاد کتابخانههای عمومی کشور در این راستا پیش از این، اقدام به برگزاری وبینارهایی در این زمینه کرده است و به تازگی نیز همایش بینالمللی کتابخانههای عمومی و کسب و کارهای کوچک فراخوان داده است.
طیبه لطیفی، کتابدار کتابخانه عمومی غلامحسین آسکتی نهبندان، یکی از کتابدارانی است که در راستای این رویکرد اقداماتی در راستای حمایت از کسبوکارهای خانگی در منطقه خود انجام داده که از آن جمله میتوان به برگزاری کارگاه آموزش گلیم بافی در این کتابخانه اشاره کرد.
لطیفی در این خصوص در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار داشت: گلیم بافی یکی از قدیمیترین و شاید کهنترین صنایع دستی در ایران و استان خراسان جنوبی است. یکی از قابلیت هایی شهرستان نهبندان همین رشته است که نیاز به توجه و حمایت بیشتر دارد.
وی درخصوص دلیل برگزاری کارگاره آموزشی گلیم بافی در کتابخانه غلامحسین آسکتی نیز گفت: اغلب زنان خانهدار نیازمند حمایت و پشتیبانی در راستای کسب و کار هستند و چه بهتر که با آموزش گلیم بافی آنان را در این عرصه تقویت کنیم.
این کتابدار ادامه داد: تیر ماه ۱۴۰۱ در راستای حمایت از این کسبوکار خانگی، کارگاهی در کتابخانه برگزار کردیم؛ چراکه کتابخانه به عنوان نهادی اجتماعی، ارائهدهنده منابع اطلاعاتی و آموزشی به همه اقشار جامعه است و با توجه به اینکه کتابخانه یک مکان عمومی است، میتواند به عنوان یک واسطه باعث اتصال صاحبان کسبوکار با افراد و گروههایی باشد که میتوانند به اشکال مختلف از آنها حمایت کنند.
کتابدار کتابخانه عمومی غلامحسین آسکتی نهبندان در ادامه بیان کرد: همچنین کتابخانه مکان مناسبی برای افرادی است که به دلیل محدودیتهای اجتماعی به دنبال راهاندازی کسبوکارهای کوچک و خانگی هستند و ما این فرصت را به آنها میدهیم که با معرفی کسبوکار خود به درآمدزایی برسند.
*استفاده از فضای سنتی کتابخانه جهت احیای هنر سنتی «گلیم بافی»
لطیفی یادآور شد: طبیعتاً پس از برگزاری این کارگاه تعداد بیشتری از مردم با این هنر و صنایع دستی از نزدیک آشنا شدند و همین موضوع باعث گستردهتر شدن بازار کار گلیم بافی در منطقه نیز شده است.
وی درباره نحوه برگزاری این کارگاه گفت: به دلیل اینکه گلیم بافی یک کسبوکار خانگی است، تلاش کردیم در کتابخانه فضایی سنتی متناسب با فضای کار فراهم کنیم تا شرکتکنندگان دقیقاً فضای این کار را درک کنند که با استقبال خوبی مواجه شد.
کتابدار کتابخانه عمومی غلامحسین آسکتی نهبندان با بیان اینکه حدود ۲ ماه به صورت متوالی این کارگاه برگزار شد، افزود: مجموعاً حدود ۲۰ نفر در گروه سنی بزرگسال در آن شرکت کردند و مدرس این کارگاه نیز از مربیان سازمان فنی و حرفه ای بود.
لطیفی عنوان کرد: پس از اطلاع از توانایی آن ها در حوزه گلیم بافی به منظور حمایت از این هنر سنتی توانستیم این کارگاه را راهاندازی کنیم.
*رایگان بودن اجرای طرح کسب و کارهای خرد کتابخانه محور در مناطق روستایی
محمود حاجی -مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان جنوبی- در خصوص طرح کسب و کارهای خرد کتابخانه محور اظهار داشت: این طرح در خراسان جنوبی با هدف اشتغال و توانمندسازی روستائیان به طور کامل طی سال جاری اجرایی می شود.
وی ادامه داد: نهاد کتابخانه ها به منظور نقش آفرینی در حوزه اقتصاد، اقدام به فعال کردن نقش کتابخانهها در ایجاد اشتغال، رونق تولید و توانمندسازی به ویژه مناطق روستایی برای اعضای خود کرده و آمادگی دارد در مناطق هدف، پیشخوان دستگاههای فعال در امر اشتغال باشد.
حاجی با بیان اینکه طرح کسب و کارهای خرد کتابخانه محور دارای مزایای بی شماری است، گفت:در این طرح قرار است دستگاههای فعال در امر اشتغال از پایگاههای این نهاد در مناطق روستایی استفاده کرده و برای آموزش، هزینهای از روستائیان دریافت نکنند.
نظر شما