به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از «الجزیره»، از جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۴۸ تا اشغالگری رژیم صهیونیستی، فیلم هایی برای کمک به درک منازعه اسرائیل و فلسطین، ساخته شدهاند که در اینجا معرفی میشوند.
۱) النکبه
برای فلسطینیها، سال ۱۹۴۸ نشانه «نکبه» یا «فاجعه» است، زمانی که صدها هزار فلسطینی مجبور به ترک خانههای خود شدند. برای اسرائیلی ها، همان سال نشان دهنده ایجاد کشور غیرقانونی خودشان است. این مجموعه چهار قسمتی سعی دارد درک درستی از وقایع گذشته ارائه دهد که هنوز در حال شکل دادن به زمان حال هستند.
۲) جنگ در ژوئن۱۹۶۷
جنگ ژوئن ۱۹۶۷ تنها شش روز به طول انجامید، اما پیامدهای آن هنوز در سراسر منطقه تا به امروز احساس می شود.
این جنگ چشم انداز درگیری را دوباره تغییر و ادعاهای ارضی اسرائیل را گسترش داد.
این فیلم به بررسی ریشه های جنگ و همچنین شش روز درگیری و پیامدهای آن می پردازد.
۳) جنگ در اکتبر: چه اتفاقی در سال ۱۹۷۳ افتاد؟
مصری ها آن را جنگ اکتبر و اسرائیلی ها جنگ «یوم کیپور» می نامند؛ جنگی که هم اعراب و هم اسرائیلی ها گفتند که از آن پیروز بیرون آمده اند.
واقعا در طول سه هفته سال ۱۹۷۳ چه اتفاقی افتاد که جهان را به آستانه یک رویارویی هستهای رساند؟
این مجموعه سه قسمتی با تکیه بر آرشیو فیلم های نادر و مصاحبه با افرادی که در نبردها برنامه ریزی کرده و در آن جنگیده اند، از تصاویر گرافیکی، نقشه ها و سکانس های متحرک برای نشان دادن حرکات نیروها در بسیاری از میدان های جنگ استفاده می کند.
۴) قیمت اسلو
این مستند دو قسمتی مسیر مخفی توافق اسلو را ترسیم می کند و داستان مذاکراتی را که در سایه های سیاسی و جستجوی زمینه های مشترک در یک منطقه پرآشوب انجام می شود، روایت می کند.
در این فیلم نشان داده میشود که در بحبوبه همه این اتفاقات، استفا ه از یک میانجی مانند نروژ بعید بود.
۵) بیت المقدس: تقسیم الاقصی
این فیلم تاریخچه مسجد الاقصی و اهمیت آن برای مسلمانان را نشان می دهد.
این فیلم همچنین نگاهی به مسجد ابراهیمی در الخلیل میاندازد؛ جایی که اسرائیل دسترسی فلسطینیها را کنترل میکند و محدودیتهایی برای دسترسی و اقامه نماز اعمال کرده است.
۶) فلسطین ۱۹۲۰: طرف دیگر داستان فلسطین
«سرزمینی بدون مردم و مردمی بدون سرزمین» اینگونه است که نویسندگان مسیحی در دهه ۱۸۰۰ رابطه فلسطین و یهودیان را توصیف کردند و تاریخ قرن بیستم خاورمیانه عمدتا از این چشم اندازها نوشته شده است.
اما این فیلم از زاویه دیگری به فلسطین می نگرد و اسناد آرشیوی را نشان می دهد که فلسطین را به عنوان استانی پر رونق در سوریه بزرگ و امپراتوری عثمانی در سپیده دم قرن بیستم نشان می دهد.
۷) غزه، سینا و دیوار
از سال ۱۹۴۸ تا ۱۹۶۷، ساکنان سینا، مصر و غزه، همسایه این منطقه را به عنوان یک سرزمین واحد در نظر می گرفتند.
اما در جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۶۷، اسرائیل سینا و نوار غزه را تصرف کرد.
دوازده سال بعد، اسرائیل و مصر معاهده صلحی را امضا کردند که کنترل سینا را به مصر بازگرداند. اما اشغال غزه توسط اسرائیل ادامه یافت. در سال ۱۹۸۲، دیواری برای جدا کردن این دو منطقه ساخته شد؛ دیواری که هنوز پابرجاست.
این فیلم داستان فلسطینیهایی است که زندگیشان با ساخت آن دیوار تغییر کرده است.
۸) اشغال خودکار اسرائیل: الخلیل
این مجموعه دو قسمتی به بررسی تجسس اسرائیل در الخلیل و بیت المقدس میپردازد.
بخش اول به بررسی نظارت مبتنی بر هوش مصنوعی در هبرون و سیستم تشخیص چهره ناشناخته قبلی «گرگ سرخ» میپردازد که توسط عفو بینالملل و گروه «سکوت را بشکن»کشف شده است.
در بخش دوم، جاسوسی اسرائیل از فلسطینیها در بیت المقدس و واحد مخفی اسرائیل که مسئول جاسوسی و باجگیری از آنهاست، میپردازد.
۹) بحران آب در فلسطین
تنها منبع آب شیرین غزه، آبخوان ساحلی، نمی تواند تقاضا را برآورده کند و به دلیل استخراج بیش از حد تخلیه شده و توسط فاضلاب آلوده شده است. افزایش دما و سطح دریا فقط زندگی را دشوارتر می کند، در حالی که در اسرائیل، ساکنان نگران خشک شدن شیرهای آب خود نیستند.
این فیلم نشان می دهد که چگونه اشغال و بحران آب و هوا فلسطینیها را به یکی از ناامن ترین مردم جهان در برابر آب تبدیل کرده است.
۱۰) معماری شورشی: معماری خشونت
معمار اسرائیلی «ایال وایزمن» توضیح می دهد که چگونه معماری نقش کلیدی در اشغال فلسطین و جنگ مدرن توسط اسرائیل بازی می کند.
ویزمن میگوید: معماری و محیط ساخته شده در سرزمینهای اشغالی، نوعی خشونت کند است.محیطی که برای خفه کردن جوامع، روستاها و شهرهای فلسطینی و ایجاد مکانی غیرقابل زندگی برای مردم فلسطین طراحی شده است.
نظر شما