خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ فاطمه رحیم زاده- مسجد نه تنها مکانی برای راز و نیاز با معبود است بلکه مکانی برای شور و مشورت و مأمنی برای حل مشکلات مردم است. با نگاهی گذرا به تاریخ صدر اسلام و پس از آن، متوجه می شویم که مسجد از آغاز پیدایش تاکنون به عنوان مرکز مهمی برای انجام رسالت رسول خدا(ص)، منشأ تحولات و خدمات، و پایگاهی برای ابلاغ پیام های الهی به شمار می رفته است.
در حال حاضر نیز مساجد در زمینه های مختلف دارای فعالیت های گسترده می باشد و به هر میزان این فعالیت ها و کارکردها از تنوع بیش تری برخوردار باشد به طور حتم از جذابیت و اقبال بیشتری برخوردار شده و مورد استقبال گسترده تری از سوی تمامی اقشار جامعه، به ویژه قشر جوان قرار خواهد گرفت و افزایش اعتقادات مذهبی و دین باوری در سطح جامعه را به همراه خواهد داشت.
برخی بر این باورند که در هر کوی و محله مناره، گلدسته و گنبد طلایی مساجد آرامشی وصف ناپذیر به دل ها سرازیر می کند. اما مساجد بدون گلدسته و مناره هم در جای جای شهر قد علم کرده و نه تنها اقامه نماز در آنها برگزار می شود بلکه به مکان و مأمنی گرم برای آرامش اهالی تبدیل شده اند.
نزدیک اذان است که به خیابان دولت می رسیم با نزدیک شدن به زمان اذان، بلندگوهای مسجد فراخوان می دهند و گلبانگ اذان، مردم کوی و برزن را به سوی خود فرا می خواند. مردم با شنیدن آوای ملکوتی اذان دست از کار کشیده و با لبیک گفتن به ندای آسمانی اذان به دیدار معبود می شتابند. نه تنها اهالی به سمت مسجد پا تند کرده اند؛ بلکه افراد داخل پارک هم با شنیدن صدای اذان دست کودکانشان را گرفته و با عجله به سمت مسجد می روند تا برای رازو نیاز با معبود، خود را آماده و محیا کنند.
مسجد امام هادی(ع) واقع در بلوار شعبانیه هنوز گلدسته و مناره ندارد اما همچون آهن ربایی در این محله قرار گرفته و کودک، نوجوان، جوان، میانسال و کهنسالان را به سمت خود جذب می کند.
نوجوانی دوان دوان به سمت مسجد می رود و دیرتر رسیدنش به نماز به مثابه از دست دادن مکبری است که از ابتدای هفته برای آن لحظه شماری می کند.
گرچه دراین مسجد هر سه وعده نماز به جماعت خوانده می شود اما اقامه نماز مغرب و عشا شورِ وصف نشدنی به همراه دارد. صفوف مرتب و ازدحام جمعیت مسجد امام هادی(ع) توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند و به اذعان دست اندرکاران مسجد در وعده مغرب و عشا بالغ بر ۷۰۰ تا ۸۰۰ نمازگزار در صفوفی منظم به اقامه نماز می پردازند.
مسجد امام هادی(ع) شعبانیه بیرجند نه تنها محله و اطراف مسجد را از نظر آسیب شناسی، کمکهای معیشتی زیر چتر حمایت و پوشش خود دارد بلکه مناطق آسیب پذیر و محرومی مانند خیابان های نرجس، نیرو هوایی، دولت و کارگران را نیز تحت پوشش دارد.
در این مسجد سال ها قبل از ابلاغ اجرای قرارگاه محله اسلامی، این مهم به صورت خودجوش در این مسجد آغاز شده است و به اذعان رئیس هیأت امنای مسجد با راه اندازی کارگروه های مختلف، معضلات و آسیب های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی اهالی محله واکاوی و مورد بررسی قرار گرفته است.
در این مسجد همدلی و وفاق بین مسئولان اعم از رئیس هیأت امنا، امام جماعت، مدیر کانون و اهالی موج می زند و همین موضوع یکی از مهمترین دلایل برگزیده شدن آن به عنوان مسجد برتر می باشد.
تشکیلاتی بودن مسجد عامل موفقیت
امام جماعت مسجد امام هادی(ع) بیرجند در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از خراسان جنوبی یکی از مهمترین دلایل انتخاب این مسجد به عنوان نمونه را تشکیلاتی بودن آن اعلام می کند و می گوید: هر قسمت و مجموعه از مسجد اقدامات و کارهای پیش رو را با هماهنگی امام جماعت انجام می دهند به همین دلیل از موازی کاری و تعارض جلوگیری شده و همه همدل و همراه کارها را به صورت تشکیلاتی پیش می برند.
حجت الاسلام سید مصطفی حسینی کسب رتبه نمونه در کشور را مرهون و مدیون زحمات همه ارکان مسجد اعم از کانون فرهنگی هنری، بسیج، هیأت امنا و... می داند و می افزاید: همه اقدامات و برنامه ها با هماهنگی پیش رفته و در اجرای برنامه ها مشکلی ایجاد نمی شود.
وی جذب و بها دادن به قشر جوان و نوجوان را یکی از اقدامات پیش رو اعلام کرده و می افزاید: در این مسجد با همراهی و همدلی، کارهای مسجد اعم از اتاق صوت، پخش اسلاید، تقسیم قرآن، مؤذن، مکبر و... به عهده جوانان، نوجوانان و حتی کودکان قرار دارد.
حسینی تشکیلاتی بودن، اخلاق مداری، برنامه محور، آرمان گرایی و... را از دیگر دلایل موفقیت مسجد ذکر کرده و یادآور می شود: در مسجد طرح محله اسلامی، شورای فرهنگی، هیأت اندیشه ورز، شورای امربه معروف و.... برای آسیب شناسی و حل مشکلات اهالی محله راه اندازی شده و فعالیت دارد.
عدم تکمیل خانه خادم
وی از مشکلات پیش رو به عدم تکمیل خانه خادم اشاره می کند و می گوید: احداث خانه خادم ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. این پروژه برای ادامه کار و تکمیل نیاز به اعتباری بالغ بر یکصد و ۵۰ میلیون تومان دارد.
حجت الاسلام حسینی با توجه به گستردگی حمایتی مسجد، شبانه روزی شدن مسجد را از اهداف پیش رو عنوان کرده و یادآور می شود: تحقق این مهم نیازمند آماده بودن زیرساخت ها مانند احداث خانه خادم، جذب کمک ها خیران، به کارگیری چند خادم است.
به گفته وی اولویت ما احداث و تکمیل خانه خادم است و بعد از آن نما، اجرای گنبد و گلدسته های مسجد در دستور کار قرار دارد و در این راستا پیگیری هایی با آستان قدس و خیران انجام شده است.
رئیس هیأت امنا و رئیس هیأت مذهبی مسجد امام هادی(ع) بیرجند هم در گفتگو با خبرنگار شبستان از خراسان جنوبی با بیان اینکه رفع معضلات و مشکلات منحصر به محدوده مسجد نیست، می گوید: در مباحث خدماتی، بهداشتی، اقتصادی، رفاهی ورود کرده و محله های نیرو هوایی، کارگران، شعبانیه و دولت تحت پوشش قرار دارند.
محمد کدخدا با اشاره به فعالیت پایگاه شهید بصیری پور در این مسجد با هدف محرومیت زدایی، می گوید: با پیگیری های صورت گرفته خانواده های کم برخوردار محله های ذکر شده شناسایی و در مناسبت های مختلف سبد معیشتی و... بین آنها هدف توزیع می شود.
واگذاری مسئولیت به جوان و نوجوان
وی با بیان اینکه حضور کودکان، نوجوانان و جوانان در این مسجد قابل مقایسه با دیگر مساجد نیست، واگذاری مسئولیت به جوانان و نوجوانان را از اقدامات پیش رو ذکر کرده و می افزاید: بها دادن به این اقشار باعث جذب آنها به مسجد می شود و در حال حاضر مسئولیت مکبری، مؤذن، اتاق صوت و... در اختیار این قشر قرار دارد.
وی با اشاره به این مهم که طرح قرارگاه محله اسلامی از چند سال گذشته در این مسجد آغاز شده است و این ایده پس از حضور بازرسان به این مسجد در چند سال گذشته، مورد استقبال قرار گرفت، تأکید می کند: پس از تأیید، این ایده بومی سازی شده و برای اجرا به صورت گسترده به دیگر مساجد ابلاغ شده است.
رئیس هیأت مذهبی مسجد امام هادی(ع) بیرجند یادآور می شود: حداکثر توان برای برگزاری کلاس های آموزشی، فرهنگی، مذهبی و... گذاشته شده و برای حل مشکلات اهالی در صورت نیاز مسئولان مربوطه دعوت شده و به صورت حضوری مشکلات مطرح و رصد می شود.
کدخدا از اقدامات صورت گرفته به پیگیری های انجام شده برای ساخت درمانگاه بقیه الله در خیابان نرجس اشاره می کند و می گوید: با پیگیری های صورت گرفته احداث این پروژه توسط سپاه تسریع پیدا کرد.
کسب رتبه برتر مسجد
مرتضی زراعتکار- مدیر کانون فرهنگی هنری امام هادی (ع) بیرجند هم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از خراسان جنوبی به اخذ رتبه برتر مسجد، بسیج و کانون اشاره کرده و می گوید: شهریور ماه امسال در همایش جمکران مسجد امام هادی (ع) به عنوان نمونه معرفی شد.
وی با اشاره به همدلی و همراهی همه ارکان مسجد با امام جماعت، می افزاید: با تعیین اعضای حقوقی توسط هیأت امنا از همه ارکان در کارهای پیش رو استفاده می شود.
زراعتکار با بیان اینکه افراد جدید هم وارد حلقه همکاری می شوند، یادآور می شود: از افراد جدید با دادن مسئولیت در کارها استفاده می شود و در صورت نیاز، جایگزین دیگر افراد می شوند.
وی از ورود نوجوانان و جوانان در کارهای تشکیلاتی خبر می دهد و می گوید: به این اقشار و حتی کودکان مسئولیت واگذار می شود و برای هر ستون مسجد، مسئولی در نظر گرفته شده که کار جمع آوری توزیع کتاب های دعا، قرآن و... را به عهده دارند.
وی با بیان اینک مسجد تراز اسلامی منشأ تحولات در جامعه است، تأکید می کند: قبل از ابلاغ قرارگاه محله اسلامی، به دنبال ویژگی مسجد اسلامی بودیم و به همین دلیل مسجد امام هادی(ع) به مأمنی برای حل مشکلات مردم و اهالی، آسیب شناسی مشکلات منطقه و... تبدیل شده است.
بیش از ۲ میلیارد تومان کمک به اقشار آسیب پذیر تحت حمایت
زراعتکار معتقد است از ابتدای امسال از ۵ خانواده در حال فروپاشی، دو خانواده به صورت کدخدامنشی صلح کرده و زندگی آنها مجدد به سر و سامان رسید و سه مورد هم بدون رفتن به دادگاه و... مسالمت آمیز از یکدیگرجدا شدند.
وی با بیان اینکه محلات نرجس، نیرو هوایی، دولت و کارگران زیر چتر حمایتی مسجد امام هادی(ع) قرار دارند، می گوید: با کمک خیران، مردم و سازمان ها از ابتدای امسال با اعتباری بالغ بر ۲ میلیارد و ۲۶۴ هزار تومان کمک ها در قالب سبد معیشتی، کمک هزینه، لوازم التحریر و... بین خانواده های تحت پوشش توزیع شده است.
مدیر کانون فرهنگی، هنری امام هادی (ع) اعتبارات هزینه شده سال گذشته برای تهیه سبد معیشتی و... را بالغ بر ۵ میلیارد تومان اعلام کرده و می گوید: روند توزیع کمک های معیشتی در سال جاری همچمان با کمک خیران ادامه دارد.
زراعتکار شعار کار نوجوانان و جوانان در مسجد را کار برای خدا اعلام کرده و می گوید: طی دو سال گذشته از جوانان منظقه جویای کار ۴۰ نفر جذب سپاه پاسداران و ۲۳ نفر در دیگر مشاغل، کارخانجات، شهرک صنعتی و... به کار گرفته شدند و می توان ادعا کرد جوان دارای بیکار نداریم.
وی با توجه به اقداماتی مانند دیوار نویسی مسجد و... از مشکلات پیش رو به تکمیل نبودن خانه خادم اشاره کرده و ابرازامیدواری می کند: در صورت تکمیل خانه خادم و به کار گیری چند خادم افتخاری و... مسجد شبانه روزی باز باشد.
وی از دیگر مشکلات و مطالبات اهالی به احداث حسینیه اشاه می کند و می گوید: با وجود داشتن فضای لازم و علی رغم پیگیری های انجام شده، به علت نبود اعتبار لازم هنوز موفق به احداث حسینیه نشده ایم.
نظر شما