به گزارش خبرگزاری شبستان از استان قم به نقل از دبیرخانه همایش بین المللی فقه سیاست خارجی، حمید بیات، سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در ایتالیا، دانمارک و سودان در پنجمین نشست همایش بین المللی فقه سیاست خارجی که در موسسه دین و تمدن برگزار شد، گفت: اتحادیه اروپا به امید هماهنگی بین کشورهای اروپایی در سه موضوع امنیتی، نظامی و سیاسی شکل گرفت؛ اما چه میزان در پیشبرد این سه هدف موفق بوده است؟ باید گفت اصلا موفق نبوده اند. علل این عدم موفقیت یکی عدم تجانس کشورهای اروپایی با یکدیگر و دیگری عدم انطباق منافع ملی کشورهای اروپایی با هم بوده است.
وی با بیان علل اینکه چرا اروپایی در تشکیل اتحادیه موفق نبوده اند، تصریح کرد که همین امر، سبب شد تا آنان به سراغ آمریکا و پیمان آتلانتیک و پیمان ناتو بروند و از آنها پیروی کنند.
سفیر اسبق ایران در دانمارک افزود: اروپایی ها در سیاست خارجی شان پنج اصل را دنبال می کنند. اول بهبود رفاه عمومی شان؛ دوم ارتباط دوستانه با آمریکا و اسرائیل؛ سوم تلاش برای تقویت اروپا علیه شرق؛ چهارم کمک و اقدام لازم برای تقویت سازمان ملل و در نهایت همکاری با آسیا و خاورمیانه.
بیات اظهار کرد: با وجود این پنج اصل، حادثه اوکراین سبب شد تا وابستگی اروپا برای تامین امنیت افزایش یابد. مسئله وابستگی آنان به روسیه و تامین انرژی هم در میان بود. بحران مهاجرت اوکراینی ها به اروپا هم یک مسئله جدی بود. برای همین اختلافات داخلی اروپا در پی جنگ شدت یافت و برخی از آنها تلاش داشتند که روابط حود با روسیه را دوام بخشند و برخی دیگر به تقویت رابطه با آمریکا پرداختند.
سفیر سابق جمهوری اسلامی در ایتالیا اظهار کرد: آمریکا می کوشد تا با فشار بیشتر بر اروپا، اروپا را وابسته خود کند. البته با همیاری اروپایی ها تلاش داشته که آنان را در مقابله با روسیه همراه خود گرداند. این همیاری و کمک سبب شده تا اروپا نتواند به عنوان یک عامل مستقل و تاثیر گذار در روابط بین الملل اهداف خود را پیگیری نماید.
وی با اشاره به رشد فزاینده چین اضافه کرد: این یک تهدید امنیتی و ارزشی بر اهداف اروپاست؛ زیرا شاهد یک قدرت مثل چین است که روش آنا غیر از روش غربی هاست. اروپا پیشرفت چین را یک رقیب و تهدید می داند. از طرف دیگر اقتصاد چین و منافع اقتصادی اروپا آنان را سردرگم کرده است که آیا روابطشان با چین را حفظ کنند یا همچنان آن را یک تهدید تلقی کنند.
بیات گفت: لذا اروپا علاه بر رقابت و تهدید و مسائل حقوق بشری که علیه چین مطرح می کند، بر خود لازم میداند روابطش با چین را حفظ کند. در مقابل چون آمریکا بزرگترین معضل خود را چین میداند،اروپا را سردرگم کرده است. اروپا ناگزیر است در رویکرد به منافع ملی خودش و پیروی از سیاست آمریکا که در دشمنی با چین است، گاهی پیروی از آمریکا را پی بگیرد و به مشکل برخورد کند.
وی در پایان تاکید کرد: اروپا امروز در قبال حوادث فلسطین و غزه، از اسرائیل حمایت می کند و عملا انسانیت را زیر پا گذاشته و با تروریست خواندن حماس، اقدامات فراتروریستی اسرائیل را توجیه میکند. امروز اروپا در خاورمیانه نمی تواند به عنوان بازیگر فعال، تحولات را تحت تاثیر قرار دهد و اقدام موثر داشته باشد، بلکه با آمریکا همراهی می کند؛ اما مردم و افکار عمومی اروپا نمی پذیرد.
نظر شما