روحیه مقاومت مادران شهدا زیست جدیدی در دفاع از اسلام و میهن تصویر کرد

زارع با بیان اینکه مولفه هایی چون خانواده، وطن و شهادت در تمام خط سیر روایت زنان ایرانی از جنگ وجود دارد، گفت: مادران و همسران شهدا با روحیه مقاومت و ایثار یک نوع زیست جدید را در دفاع از میهن، اسلام، انقلاب و ارزش های اسلام و انقلاب تعریف می کنند.

به گزارش خبرنگار گروه دین و اندیشه خبرگزاری شبستان، دکتر «فهیمه زارع» در نشست روایت زنانه از جنگ به افق غزه که به همت پژوهشکده زن و خانواده امروز 9 آبان برگزار شد، گفت: به تعداد کنشگرانی که جنگ را تجربه کرده بودند، می توانیم روایت های انسانی از جنگ داشته باشیم؛ روایت هایی که متناسب با تجربیات هر فرد بیان می شود. استاد دانشگاه و پژوهشگر با اشاره به حضور زنان در جنگ های مختلفی دنیا گفت: هر کدام از زنان بنا به نقشی که در جنگ ایفا می کند، روایت های متفاوتی دارند.

وی با بیان اینکه جنگ پدیده ای ایستا نیست، خاطرنشان کرد: هر جنگی در تاریخ آغاز و پایان داشته است اما تا زمانی که انسان ها از آن سخن می گویند و آن پدیده را بازخوانی می کنند و فضای نشانه ای و نمادینی که جنگ برای کنشگران خود ایفا می کند تا پایان ادامه دارد.

زارع با اشاره به آثار جنگ و بروز و ظهور آن در آثار هنری مانند فیلم ها، تئاتر تاکید کرد: تا زمانی که آثار جنگ را در عرصه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی درک و لمس می کنیم، بنابراین جنگ پویا است و پایان نمی یابد.

وی با بیان اینکه جنگ ها پدیده های تاریخ گذشته نیستند اما پدیده های پویا و نامیرا هستند، تصریح کرد: هر نسل با جنگی که تجربه کرده یا داستان هایی از که آن شنیده جنگ را بازتعریف می کند.

زارع با بیان اینکه روایت جنگ در واقع تاریخ حال است، گفت: افرادی که از پدیده جنگ برای ما روایتی ارایه می کنند و در آن فضای زیستی و فضای گفتمانی و پارادایم گفتمانی جنگ را برای مخاطب خود روایت می کنند، روایت جنگ بیانگر فهم، درک و استنباط کنشگران جنگی است که از آن کسب کرده اند.

وی خاطرنشان کرد: در روایت با سه عنصر مهم متن روایت، عمل اجتماعی و فضای گفتمانی و عمل گفتمانی مواجه هستیم. استاد دانشگاه تصریح کرد: روایت های جنگی که زنان دنیا به آن پرداخته اند با روایتی که در گفتمان انقلابی و گفتمان خود داریم، متفاوت است. در واقع بین نگاه زنان دنیا که جنگ را روایت می کنند با روایت زنان ایرانی از جنگ ایران و عراق تفاوت نگاه وجود دارد.

وی با اشاره به کتاب های نوشته شده در خصوص جنگ از منظر زنان در دنیا گفت: در کتاب «بدن ما میدان نبرد آنها» با چهره واقعی و خشونت بار کشورهایی که مدعی آزادی کرامت فرد انسانی و حقوق بشر انسانی هستند، آشنا می شویم. جنگ در این کتاب با چهره خشونت باری زنان و دختران را در خود می بلعد و هیچ نقطه امیدآفرینی در آن وجود ندارد و در این روایت زنان در جنگ جز خشونت و آسیب روحی و جسمی ندارند. در کتاب «زندگی، جنگ و دیگر هیچ» نیز آسیب هایی که جنگ بر جسم و روح زنان گذاشته است، پرداخته شده است.

زارع با بیان اینکه جنگ هایی با عنوان مقدس روایت می شود، نظیر جنگ های ایران و عراق و یا جنگ غزه نگاه متفاوتی به موضوع جنگ از سوی زنان مشاهده می کنیم، تاکید کرد: کتاب های زیادی در خصوص جنگ ایران و عراق با روایت زنانه نوشته شده است که در بررسی آنها به نقاط مشترکی در همه کتاب های جنگ ایران و عراق با روایت زنانه دست می یابیم.

وی ادامه داد: در تحلیل روایت ها حرف اصلی این بود که وقتی با روایت زنان از جنگ ایران و عراق مواجه می شویم با پدیده خشن و سخت مواجه هستیم اما زنان ایرانی با احساسات و عواطف خود به این پدیده سخت می پردازند و مولفه هایی چون خانواده، وطن و شهادت در تمام خط داستانی آنها پررنگ است.

زارع افزود: زنان ایرانی وقتی جنگ را روایت می کند به شدت دنبال صدور انقلاب هستند و خط سیر تلاش برای صدور انقلاب را در همه آثار مشاهده می کنیم. زنان ما در روایت خود تلاش می کنند حقانیت جبهه حق و سربازان خود را بفهمانند و در دفاع از آرمان های انقلاب تلاش می کنند. اعتقادشان به جهاد و شهادت را پررنگ می بینیم و خط و مرزهای شریعت در پیچیده ترین شرایط وجود دارد و اهمیت دارد و در روایت های خود برای ما این شاخص ها را بازنمایی می کنند.

وی با اشاره به جنایات جنگی در غزه گفت: اگر جریان غزه را در ادامه گفتمان انقلاب اسلامی ببینیم با زنانی که در غزه مواجه می شویم که فرهنگ شهادت و مقاومت برایشان اهمیت دارد، با زنانی در جنگ غزه مواجه می شویم که همچنان خط و مرزهای الهیاتی برایشان مهم است و به جهان نشان می دهند که جنگ، دفاع و مقاومت شان متفاوت از آن است که در جنگ های دیگر در دنیا رخ می دهد.

زارع تاکید کرد: در جنگ غزه و در ادامه جنگ ایران و عراق با خویشتن زنانه ای مواجه می شویم که این خویشتن زنانه می خواهد در زندگی روزمره، جنگ و دفاع را جای دهد و حیات طیبه ای که در زمان دفاع و جنگ در پیش گرفته است را به تصویر بکشد.

وی خاطرنشان کرد: جنگ رنج و درد به همراه دارد اما این رنج و دردها را برای ارتقای روحی می دانیم که مختص این گفتمان است که به رغم آنکه با خشونت ها و بلاهای خانمانسوزی مواجه می شوند اما همچنان برای ادامه زندگی و حیات تلاش می کنند.

زارع تاکید کرد: تعلق و وابستگی خانوادگی آن است که خود را با افراد اطراف خود تعریف می کند و برای همه پیش آمده که خودمان زجر بکشیم و به سختی بیفتیم اما اجازه ندهیم عزیزان مان به سختی بیفتند و این در حالی است که نهایت رنج یک زن این است که ببینند عزیزان اش در رنج هستند در حالی که در جنگی که با تقدس و الهیاتی که مواجه هستیم، زنان این تعلقات را به نردبانی تبدیل می کنند برای رسیدن به آرمان و تعالی که نمونه آرمانی آن می شود مادران شهدا و همسران شهدا.

وی گفت: مادران و همسران شهدا با روحیه مقاومت و ایثار یک نوع زیست جدید را در دفاع از میهن، اسلام، انقلاب و ارزش های اسلام و انقلاب تعریف می کنند.

در ادامه، دکتر زهرا داورپناه نیز در خصوص موضوع مادرانگی در فلسطین بیان کرد.

کد خبر 1731285

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha