اعمال و آداب ماه ربیع الثانی

از مهم‌ترین اعمال ماه ربیع‌الثانی چنانچه در تمام ماه‌های قمری در کتاب‌های دعا ذکر شده است دعا و نماز در اول ماه است.

به گزارش خبرنگار گروه دین و اندیشه خبرگزاری شبستان، امروز(۳۰ ربیع الاول) آخرین روز این ماه است و از فردا ۱۴ مهر، ماه ربیع الثانی آغاز می شود. مهمترین اتفاق این ماه، میلاد امام حسن عسکری(ع) است که در هشتم ربیع‌الثانی ۲۳۲ قمری رخ داده است.

ربیع الثانی چه ماهی است

ربیع الثانی یا ربیع‌ الآخر (به عربی: رَبِیعُ الْآخِر) چهارمین ماه از ماه‌های قمری است. ربیع به معنی بهار از ماده رَبع می‌باشد. علت این که به این ماه ربیع گفته می‌شود این است که در فصل بهار گیاهان تر و تازه‌اند و نامگذاری ماه ربیع الثانی در فصل بهار رخ داده است.

مناسبت های این ماه به شرح زیر است:

قیام توابین/(۱ ربیع الثانی سال ۶۵ ه. ق)

میلاد مسعود امام حسن عسگری علیه السلام/ (۸ ربیع الثانی ۲۳۲ ه. ق)

وفات موسی مبرقع پسر امام جواد علیه‌السلام در ماه ربیع الثانی سال ۲۹۲ قمری

درگذشت معاویه بن یزید بن معاویه بن ابوسفیان در سال ۶۴ قمری

هلاکت هشام بن عبدالملک بن مروان و چند تن از خلفای عباسی همچون معتصم عباسی و منتصر عباسی

شهادت امام باقر(ع) (به قولی) (۱ ربیع الثانی ۱۱۴ق)

ولادت عبدالعظیم حسنی (۴ ربیع الثانی ۱۷۳ق)

ولادت امام حسن عسکری(ع) (۸ ربیع الثانی ۲۳۲ق)

درگذشت حضرت معصومه(س) (۱۰ ربیع الثانی ۲۰۱ق)

درگذشت علامه امینی (۲۸ ربیع الثانی ۱۳۹۰ق/۱۲ تیر۱۳۴۹ش)

اعمال ماه ربیع الثانی

اعمال ماه ربیع الثانی در مفاتیح الجنان در روایات اسلامی و کتب دعا، اعمال زیادی برای ماه ربیع الثانی ذکر شده است. در اینجا به نمونه هایی از آداب و اعمال ماه ربیع الثانی اشاره می کنیم. وقایع، مناسبت ها و اعمال ماه ربیع الثانی را در ادامه مرور می کنیم.

از مهم ترین اعمال ماه ربیع الثانی؛ چنانچه در تمام ماه های قمری در کتاب های دعا ذکر شده است؛ دعا و نماز در اول ماه ربیع الثانی است. هم چنین؛ در ایـن روز بـخـوانـد دعـایـی را کـه سـیـد بـن طـاووس نقل فرموده: «اللَّهُمَّ أَنْتَ إِلَهُ کُلِّ شَیْ‌ءٍ وَ خَالِقُ کُلِّ شَیْ‌ءٍ وَ رَبُّ کُلِّ شَیْ‌ءٍ...».

آیت الله حاج میرزا جواد ملکی تبریزی در کتاب شریف «المراقبات» می‌گوید: «دعای اول ماه از مهمترین اعمال این ماه است».

 روز چهارم ماه ربیع الثانی

تولد حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)، در سال ۱۷۳ هجری قمری.

یکی از چهره های شاخص اصحاب ائمه علیهم السلام، حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) است که در شمار اصحاب امام رضا(ع)، امام جواد(ع) و امام هادی(ع) بوده و مورد تمجید فراوان قرار گرفته است. حضرت عبدالعظیم(ع) از نوادگان امام حسن مجتبی(ع) بود که در شهر مدینه به دنیا آمد. ایشان فردی پرهیزگار و اندیشمند که بعد از ائمه بزرگوار هم عصر خویش به طور مستقیم، نقل حدیث کرده است. ایشان در زمان امامت امام هادی علیه السلام به پیشنهاد آن حضرت برای هدایت مردم به ایران مهاجرت کرد و در شهر ری در نزدیکی تهران کنونی مسکن گزید. آمدن حضرت عبدالعظیم(ع) به ری هم نشانه وجود تشیع در این شهر بوده و هم خود زمینه ای برای رشد دعوت شیعی شده است حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) احتمالا در حدود سال ۲۵۰ هجری به درجه رفیع شهادت نایل شد.

 روز هفتم ماه ربیع الثانی

منع شیاطین از رفتن به آسمان بالاتر با پرتاب شهاب سنگ های آتشین توسط ملائکه، ۲۰ روز پس از ولادت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم.

 روز هشتم ماه ربیع الثانی

در این روز در سال ۲۳۲ هجری قمری ولادت امام حسن عسکری عـلیـه السـلام در شهر سامرا بوده واقـع شـده است. نـام والده آن جـنـاب را «حـدیـث» و بـعـضـی «سـلیـل» گـفـتـه اند و آن معظمه در نهایت عفت و صلاح و ورع و تقوی و از عارفات صـالحات و مفزع شیعه بوده است. علامه مجلسی رحمه الله در زاد المعاد فرموده و شـیـخ مـفـیـد نـیـز نقل کرده اسـت کـه در مـاه ربـیـع الثـانـی حضرت امام حسن عسکری علیه السلام متولد شـده اسـت و به شکرانه این نعمت عظیم روزه بدارید و نیز می گوید: زیارت آن حضرت و سایر اعمال خیر در این روز با برکت، مناسب است.

 روز دهم ماه ربیع الثانی

وفات کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها در سال ۲۰۱ هجری قمری.

حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها، خواهر گرامی امام رضا(علیه السلام) در سال ۱۷۳ ق. در مدینه به دنیا آمد. ایشان بانویی سخنور، معلمی توانا و در زهد و تقوا برجسته بود، حضرت معصومه (س) یک سال پس از ورود برادرش به خراسان به قصد دیدار وی از مدینه به سمت خراسان حرکت کرد، اما پس از حوادثی که در شهر ساوه برای آن حضرت پیش آمد، بیمار شد. این بانوی مکرمه و مجلله چون، در شرافت و فضیلت شهر قم احادیثی را از پدران خود شنیده بود، عزم این شهر کرد و پس از هفده روز توقف در قم، به ملکوت اعلی پیوست آن حضرت در قم مدفون است و آرامگاه با شکوه دختر امام موسی کاظم در قم، محفل و زیارتگاه مردم و دانشمندان با فضیلت است همچنین حوزه مهم علمی و دینی قم در کنار حرم ایشان شکل گرفته است.

 روز سیزدهم ماه ربیع الثانی

شهادت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها بنا به روایتی؛ به روایت مرحوم ابن شهر آشوب در مناقب، شهادت فاطمه زهرا(س) در این روز بوده است. [۱] در سال یازدهم هجرت هفتاد و پنج روز که از رحلت پیامبر بزرگ اسلام گذشته بود، حادثه دردناک و غم انگیز شهادت صدیقه طاهره فاطمه زهرا(س) در مدینه منوره به وقوع پیوست.

بسیاری از علما و مورخان اسلام آن را پذیرفته اند همانند شیخ کلینی و شیخ مفید و سید هاشم بحرینی و… چه بسا مستند آنان روایتی است که ابوعبیده از امام صادق علیه السلام نقل کرده که فرمود: همانا بعد از رحلت رسول خدا-فاطمه(س) - هفتاد و پنج روز بیشتر زندگی نکرد، در این مدت اندوه بسیار او را فرا گرفته بود جبرئیل بر او نازل می گشت و به او تسلیت می گفت و روان او را آرامش می داد و از چگونگی حال پیامبر در عالم آخرت آگاهش می نمود و اخبار و حوادث آینده را نسبت به فرزندانش مطرح می کرد، که حضرت علی علیه السلام آنها را می نوشت. بعضی شهادت آن حضرت را نود و پنج روز بعد از رحلت پیامبر دانسته اند.

روز چهاردهم ماه ربیع الثانی

قیام مختار بن ابی عبیده ثقفی به خونخواهی شهدای کربلا در کوفه سال ۶۶ هجری قمری. برخی از مورخان آغاز قیام او را چهاردهم ربیع الاوّل ذکر کرده اند.

پس از شهادت امام حسین علیه السلام و قیام توابین، نفرتی عمیق از بنی امیه در میان مسلمین ایجاد شد. به دنبال شکست قیام توابین، باقی مانده آن ها به گرد مختار بن ابو عبیده ثقفی جمع شدند. مختار به داعیه خون خواهی امام حسین علیه السلام و دعوت به محمد حنفیه برادر آن حضرت، در کوفه قیام کرد و آن شهر را تصرف نمود مختار قاتلان و کسانی را که در شهادت امام حسین علیه السلام نقش داشتند به قتل رساند و انتقام اهل بیت را از اشقیای زمان گرفت. مختار ثقفی حدود یک سال بر کوفه حکومت کرد. اما از سپاهیان مصعب به زبیر شکست خورد و کشته شد.

 روز بیست و دوم ماه ربیع الثانی

وفات موسی مبرقع پسر امام جواد علیه السلام در ماه ربیع الثانی سال ۲۹۲ قمری روی داده است.

نام: موسی، کنیه: ابوجعفر، لقب: مبرقع، که از شدت زیبایی بر جمال مبارک نقاب می زد. نام پدر: جواد الائمه علیه السلام و مادر آن حضرت کنیز بود.

جناب موسی مبرقع علیه السلام پسر حضرت جواد علیه السلام در سال ۲۹۶ هجری در شهر قم وفات یافت. به نقلی وفات آن جناب در هشتم ربیع الثانی بوده است. [۲]

بنابر قول دیگری در ۱۴ ربیع الثانی وفات موسی مبرقع واقع شده است. قبر آن بزرگوار در چهل اختران قم خیابان آذر مشهور است. [۳] ایشان از اولین سادات رضوی بود که در سال ۲۵۶ هجری قمری وارد قم گردید. او به طور دائم بر صورت خود برقعی داشت، ولی مردم عرب ساکن قم او را از قم بیرون کردند، و او به کاشان رفت و در آنجا مورد احترام قرار گرفت.

بعد از آمدن ابوالصدیم حسین بن علی بن آدم و مرد دیگری از رؤسای قم، عرب های قم متوجه شدند موسی چه کسی بوده است، و آن بزرگوار را به قم بازگرداندند و خانه ای برای او آماده کردند. همچنین در روستاهای متعدد زمین و باغ برای او خریدند و خواهرانش زینب و ام محمد و میمونه، دختران حضرت جواد علیه السلام به قم آمدند، و بر او وارد شدند. هنگامی که جناب موسی مبرقع در قم از دنیا رفت، امیر قم عباس بن عمرو غنوی بر او نماز خواند، و در محل کنونی که در قم معروف است و قبلاً خانه محمد بن حسن بن ابی خالد اشعری ملقب به شنبوله بود، دفن شد. کلینی رحمه الله در کافی به سند معتبر نقل کرده که جناب موسی مبرقع تولیت اوقاف را از جانب امام علیه السلام داشته اند. [۴]

 روز سی ام ربیع الثانی

وفات زینب بنت خزیمه، همسر رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم در سال چهارم قمری در آخرین روز از ماه ربیع الثانی اتفاق افتاده است.

کد خبر 1784232

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha