حجت الاسلام دکتر محمدعلی عبداللهی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم با اشاره به این که باید از ظرفیت نخبگان کشور در راستای شناسایی و حل مشکلات به درستی استفاده کنیم، گفت: قبل از هر چیز باید توجه داشت که اساساً مفاهیمی همچون نخبه از جنس مفاهیم فرهنگی هستند، هر چند گاهی مورد سوء برداشت و سوء استفاده نیز قرار میگیرند، اما اجمالاً باید دانست نخبه فردی است که اثر دانش و تخصصش در حیات جمعی بشر ظهور و بروز دارد.
رئیس دانشکده الهیات دانشکدگان فارابی دانشگاه تهران افزود: در واقع نخبه به کسی گفته می شود که به خاطر شاخصه ها و مؤلفه هایی که دارد، به نوعی در جامعه برجسته و برگزیده است چرا که حداقل در یک قلمرو تخصصی به او نیاز وجود دارد و حرف و رفتار او در این عرصه تأثیرگذار می باشد.
وی همچنین گفت: بر این اساس نخبه فردی است که در قلمرویی از قلمروهای این جهانی بشر، دانش کافی و تخصص لازم دارد و لذا باید توجه داشت که نخبگی محدود به قلمرو علم و دانش نیست، بلکه قلمرو فناوری، تکنیک و فرهنگ بهمعنای عام همچون ورزش و هنر را نیز شامل میشود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: از سوی دیگر برای کسب نخبگی با شاخصه هایی که بیان شد، نیاز به فراهم بودن یک سری شرایط و نبودن موانع وجود دارد، ضمن آن که در جوامعی چون جامعه ما، نهاد خانواده نقشی اساسی در تربیت نخبه دارد.
وی تأکید کرد: پایههای اصلی نخبگی در خانواده و نهاد تعلیم و تربیت یعنی آموزش و پرورش شکل میگیرد، چه آن که هنگامی که یک جوان به سن دانشگاه میرسد، برخی بنمایهها و عادتهای فرهنگی و اخلاقی را باید کسب کرده باشد تا بتواند تبدیل به نخبه و برگزیده جامعه شود.
عبداللهی همچنین بیان داشت: با این حال به نظر می رسد که نهادهای سهگانه خانواده، آموزش و پرورش و دانشگاه در تربیت و معرفی نخبگان واقعی چندان موفق نبودهاند و لذا باید ضعف ها و نقص ها در هر عرصه ای مشخص شود، ضمن آن که پیش از هر چیز ما باید فکری برای در هم ریختگی در مصادیق واقعی نخبه داشته باشیم و گرنه دچار آفت فضای مجازی می شویم که سلبریتی ها را نخبه معرفی می کند.
نظر شما