خشونت علیه زنان در جهان، آتشی پنهان زیر خاکستر

خشونت علیه زنان از جمله مسائل مهمی است که زنان در کشورهای جهان با آن مواجه هستند و دولت‌ها و جامعه جهانی برای مقابله با آن مسئول است.

خبرگزاری شبستان، گروه بین الملل: روز دوشنبه (۵ آذر ماه) مصادف با ۲۵ نوامبر روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان بود. از سال ۱۹۸۱میلادی، ۲۵ نوامبر هر سال به عنوان روز جهانی رفع خشونت علیه زنان نامیده شده است. این روزبه منظور یادآوری عزم همگانی برای مبارزه با خشونت علیه زنان انتخاب شده ‌است.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۱۷ اکتبر ۱۹۹۹ نامگذاری این روز را به عنوان روزی جهانی تصویب کرد.

بر همین اساس، برخی کشورها در این روز نشست‌هایی را برگزار و بیانیه‌هایی را صادر می‌کنند و بر منع خشونت علیه زنان تاکید می‌کنند.

آمارهای جهانی حاکی از آن است که از هر سه زن در سراسر جهان، یک زن در مقطعی از زندگی خود در معرض خشونت فیزیکی یا جنسی قرار گرفته است. موارد خشونت خانگی نیز در سال‌های اخیر افزایش یافته است، به‌ویژه با توجه به شیوع همه‌گیری کرونا، که شرایط قرنطینه را تحمیل کرد و بسیاری از زنان را در دام متجاوزان در خانه‌ها گرفتار کرد.

خشونت علیه زنان تنها به تجاوز فیزیکی محدود نمی شود، بلکه شامل تبعیض شغلی، ازدواج اجباری، محرومیت از تحصیل و آزار و اذیت در محیط کار نیز می‌شود. همه این اشکال باعث به حاشیه راندن نقش زنان و محدود کردن حقوق آنها می‌شود و در نهایت منجر به اثرات منفی عمیقی بر فرد، خانواده و کل جامعه می‌شود.

در میان زنان مسلمان در کشورهای اروپایی نیز از جمله کسانی هستند که مورد آزار و اذیت قرار گرفته ‌اند.

اسلام هراسی و تعصب نسبت به مسلمانان در سراسر اروپا و سخنان نفرت انگیز و جنایات ناشی از نفرت از زمان ظهور گروه‌های راست افراطی از جمله این موارد است.

زنان مسلمان محجبه در اروپا، هدف محدودیت‌های قانونی مختلف و همچنین خصومت اجتماعی عمومی نسبت به حجاب خود هستند.

این محدودیت‌ها، نه تنها حق زنان مسلمان برای ابراز ایمان و هویت خود را مختل می‌کند، بلکه دسترسی آنها را به سایر حقوق بشر مانند حق کار، تحصیل و مشارکت کامل در جامعه محدود می‌کند.

فرانسه یکی از کشورهایی است که در آن دولت قوانینی را اجرا کرده است که استفاده از نمادهای مذهبی از جمله حجاب را در مکان‌های عمومی ممنوع کرده است.

این مسئله به ویژه در سال جاری میلادی به دلیل ممنوعیت حجاب برای ورزشکاران مسلمان فرانسوی که می‌خواستند در مسابقات المپیک شرکت کنند سروصدای زیادی به پا کرد.

بر اساس گزارش‌ها، مسلمانان در بسیاری از کشورهای اروپایی احساس امنیت کمتری می‌کنند و سال به سال امنیت به ویژه برای زنان مسلمان در حال کاهش است.

متاسفانه شرایط سایر کشورهای اروپایی با فرانسه تفاوتی ندارد. در حالی که اقدامات خوبی هم مانند انطباق لباس پلیس برای زنان با حجاب در بریتانیا و معرفی حجاب ورزشی به عنوان بخشی از کد لباس توسط انجمن فوتبال زنان در فنلاند وجود دارد اما  همچنین خصومت‌های بسیار زیادی علیه زنان مسمان مشاهده می‌شود.

به عنوان مثال پارلمان فدرال آلمان در سال ۲۰۲۱ قانونی را تصویب کرد که با ظاهر کارمندان دولت کار دارشت و  این اقدام بر ممنوعیت استفاده از نمادهای مذهبی ماند حجاب برای کارمندان دولت تاکید داشت.

صرف‌نظر از صلاحیت آنها، چنین مقرراتی به طور قابل توجهی بر زنان مسلمان با حجاب تاثیر می گذارد. از جمله کشورهای دیگر که زنان مسلمان در معرض تبعیض قرار دارند می توان به هلند و اسپانیا اشاره کرد.

نتایج پژوهش‌ها درباره وضعیت زنان مسلمان در بازار کار کشورهای هلند و اسپانیا، نشان می‌دهد این زنان با تبعیض گسترده‌ای مواجه هستند.

بر همین اساس، کشورهای اروپایی برخلاف ادعاهای خود در رسانه‌ها و محافل سیاسی مبنی بر داشتن آزادی، زنان مسلمان در محل کار به دلیل داشتن حجاب بیشتر از مردان مسلمان در معرض تبعیض قرار دارند.

علاوه بر کشورهای اروپایی، کشور افغانستان نیز یکی از مواردی است که خشونت علیه زنان با روی آمدن طالبان افزایش یافته است.

زنان از زمان طالبان، از حقوق و آزادی‌های اساسی محروم اند. افغانستان تنها کشور در جهان است که دختران بالاتر از صنف ششم اجازه تعلیم و تحصیل ندارند.

یکی دیگر از این کشورها که زنان در آن محدود شده‌اند، ممنوعیت حجاب در تاجیکستان است که برای چندمین سال پیاپی اعمال شده است، هرچند که به طور مداوم اجرا نشده است، اما  مجلس تاجیکستان با تصویب قانونی، سختگیری درباره حجاب را در این کشور بیشتر کرده است.

یکی از مسائل مهمی که جهان با آن دست و پنجه نرم می‌کند حملات رژیم صهیونیستی به غزه و لبنان است و از آنجایی که زنان و کودکان نیز از این حملات مصون نمانده‌اند جزو بیشترین قربانیان به شمار می‌روند. خشونت علیه زنان توسط صهیونیست‌ها از جمله علیه زنان از مواردی است که باید به آن اشاره کرد.

اداره امور اسرا و آزادگان فلسطین گزارش داد:  اداره زندان «دامون» اسرائیل که زنان فلسطینی را در بازداشت نگه می‌دارد،   تصمیم جدیدی را مبنی بر ممنوعیت حجاب زندانیان زن فلسطینی را صادر کرده است و آنها را ملزم به پوشیدن لباس‌های ورزشی خاکستری بدون حجاب کرده است. این رفتار یهودی ستیزانه نیز در زندان‌ها علیه زنان نوعی خشونت به شمار می‌رود.

بر همین اساس باید گفت که حجاب تنها یک نماد مذهبی نیست، بلکه حق هر فرد برای ابراز عقاید دینی به صورت علنی و جزء اساسی هویت زنان مسلمان است و هر گونه اعمال این اقدامات علیه زنان، نوعی خشونت بر علیه‌شان محسوب می‌شود که باید مورد توجه جهانیان قرار گیرد و دولت‌ها و جامعه جهانی نیز نسبت به آن مسئول هستند.

کد خبر 1792274

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha